Visual Browsing

Σημίτης: Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα

Κώστας Σημίτης
Κώστας Σημίτης/©INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
  • A-
  • A+
0

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κώστας Σημίτης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε σειρά προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστεί η Ελλάδα.

«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μια αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς» τόνισε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες» πρόσθεσε.

«Κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας» εξήγησε ο κ. Σημίτης.

Σχετικα
Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση
Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την πίστη του «στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο».

Όπως είπε, «η εκκρεμότητα στη διαφορά μας έπρεπε επομένως να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί» όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας, που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις, για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Η κυβέρνηση όμως, προχώρησε μόνη της -γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».

Τέλος, για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ, ώστε να συνεχιστεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5