Visual Browsing
Αλέξης Τσίπρας

Bloomberg για Τσίπρα: Παίζει τα ρέστα του με τις Πρέσπες

«Αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις ευκαιρίες εκλογής των αριστερών κομμάτων παντού»
Αλέξης Τσίπρας/©INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο νεότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Ελλάδας, θέλει να τον θυμούνται ως τον πολιτικό που έβγαλε τη χώρα από την κρίση. Μόνο που τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι απέτυχε. Το βάρος, λοιπόν, πέφτει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg, δίνοντας έμφαση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσιπρα στον τομέα της οικονομίας. Στο άρθρο του χαρακτηρίζει ως «ιστορική ευκαιρία» για τον Έλληνα πρωθυπουργό «να περισώσει ό,τι μπορεί από το τρωθέν κύρος του», περνώντας το κείμενο για το νέο όνομα της πΓΔΜ από την ελληνική Βουλή.

«Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα τα διορθώσουν οι καλύτεροι γνώστες της οικονομίας και πιο ικανοί διάδοχοι... Οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως περίοδο ανάκαμψης... Οι αριστεροί, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τον θυμούνται ως τον "προδότη" της υπόθεσης, ο οποίος, αντί να συνειδητοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν εξελέγη για πρώτη φορά, αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις ευκαιρίες εκλογής των αριστερών κομμάτων παντού, κάνοντάς τους να φαίνονται ανεπαρκείς και ανίκανοι να εφαρμόζουν τις απόψεις τους στην πράξη» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το Bloomberg εκτιμά ακόμη πως «αυτή η αντίληψη μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του, αλλά θα μειώσει και την επιτυχία του ως αποφασιστικού ηγέτη που έβγαλε την Ελλάδα από το κώμα». Και προσθέτει: «Το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού, το οποίο ακονίστηκε από σκληρότερες μάχες από αυτές που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι σύγχρονοι δυτικοί ηγέτες, μπορεί παρ' όλα αυτά, να τον μετατρέψει σε ιστορική φιγούρα. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία της πΓΔΜ θα δείξει αν αυτό μπορεί να συμβεί».

Σχετικα
Bloomberg για Τσίπρα: Το Brexit με «κωλοτούμπα» ανατρέπεται
Bloomberg για Τσίπρα: Το Brexit με «κωλοτούμπα» ανατρέπεται

Καμία έκπληξη στη Βουλή

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα «δεν ήταν έκπληξη».

«Ήταν σίγουρος για τη νίκη του. Ακόμη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, του οποίου η παραίτηση είχε προκαλέσει την κυβερνητική κρίση, φαινόταν να είναι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αυτό δείχνει ότι η "κρίση" γύρω από τη συμφωνία για τη "Μακεδονία" ήταν σχεδιασμένη από τον Τσίπρα και τον Καμμένο» προσθέτει και εξηγεί:

Σχετικα
Η γκάφα και οι αστεϊσμοί Τσίπρα στο ΣΕΦ (εικόνες)
Η γκάφα και οι αστεϊσμοί Τσίπρα στο ΣΕΦ (εικόνες)

«Ο πρωθυπουργός ήταν σίγουρος ότι θα παραμείνει στη θέση του έως τον Σεπτέμβριο, ως επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή τουλάχιστον θα έχει αρκετό χρόνο για να περάσει κάποια τελευταία κοινωνικά μέτρα ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού... Ο Καμμένος, από τη μεριά του, έπρεπε να διατηρήσει την ταυτότητά του και να φανεί αξιόπιστος στους εθνικιστές ψηφοφόρους του, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία για τη "Μακεδονία", επειδή πιστεύουν ότι μόνο η βόρεια Ελλάδα έχει δικαίωμα στο όνομα "Μακεδονία"».

Τα πολιτικά ακροβατικά του Τσίπρα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τις ίδιες ψήφους, δηλαδή 151, ωστόσο το πρακτορείο επισημαίνει ότι «δεν αποκλείονται εκπλήξεις».

Όπως λέει, «ο Τσίπρας είναι ικανός για τέτοια πολιτικά ακροβατικά και αυτό αποτελεί απόδειξη της ικανότητας που έχει αποκτήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από τέσσερα χρόνια ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας τα τελευταία 150 χρόνια».

Και διευκρινίζει: «Έχει περάσει από μια ασυγκράτητη οικονομική κρίση, μια εκλογική αναμέτρηση στο ενδιάμεσο, ψήφο εμπιστοσύνης και διαμάχες. Αν και δεν είναι πλέον ο Αριστερός ριζοσπάστης που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα και να ελευθερώσει την Ελλάδα από τη δικτατορία των πιστωτών, παραμένει ένας παθιασμένος ριψοκίνδυνος πολιτικός. Ακόμα κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πορεία».

Καταλήγοντας, το Bloomberg υποστηρίζει: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία από τις σημαντικότερες κληρονομιές της θητείας του. Μάλιστα, τον έχουν προτείνει για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον ομόλογό του από τη "Μακεδονία", Ζόραν Ζάεφ».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5