1821 Digital Gallery
Συνέδριο ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φύγετε μια ώρα αρχύτερα»

Συνέδριο ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φύγετε μια ώρα αρχύτερα»

Επίδομα 2.000 για κάθε νέα γέννηση - Στόχος ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 703 ευρώ
© EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Άνοιξε η αυλαία του 12ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Στο βήμα βρίσκεται ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των πολλών. Είναι η παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην Ελληνική κοινωνία».

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που έχει ως σύνθημα το «Ελλάδα, Μπορούμε».

«Αυτό είναι το τελευταίο μας συνέδριο πριν την μεγάλη πολιτική αλλαγή που περιμένει η ελληνική κοινωνία και θα επισφραγίσουν οι επόμενες εκλογές δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο 12ο συνέδριο του κόμματος.

Σχετικα
Δημοσκόπηση Alco: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 10.1%
Δημοσκόπηση Alco: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 10.1%

© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ηθικές αξίες...Είμαστε η παράταξη που έχτισε την μεταπολίτευση και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη σε πείσμα πολλών ανέφερε. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνία λέει στους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ : «φύγετε» και μας καλεί να προχωρήσουμε μπροστά . Να τελειώσει η παρακμή και να πάει η Ελλάδα μπροστά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μπαίνουμε σ' αυτή την εκλογική χρονιά στην οποία θα κριθεί το μέλλον της χώρας για δεκαετίας, ενωμένοι όσο ποτέ, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

Σχετικα
Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: «Ναυμαχία» στη Βουλή σήμερα
Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: «Ναυμαχία» στη Βουλή σήμερα

«Γνωρίζουμε τα λάθη μας γι' αυτό τολμάμε και αλλάζουμε. Στόχος μας ένα καλύτερο αύριο. Εκλογικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Γιατί μισούν την μεσαία τάξη. Θέλω να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι'αυτά που κάνει, αλλά και γι'αυτά που πιστεύει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σήμερα μας παρακολουθούν εκατομμύρια Έλληνες, που στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τις ελπίδες τους προς εμάς. Άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση. Δεν θα τους απογοητεύσουμε».

«Ο κ.Τσίπρας διάλεξε την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου με μια φθηνή λογική αντιπερισπασμού. Ας με ακούσει καλά πριν απευθυνθεί στους Μακεδόνες. Ο κ. Τσίπρας δίχασε. Δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει εθνική συναίνεση. Είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Και σήμερα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειονότητας του λαού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε δύο εξαγγελίες και πολύ σημαντικές δεσμεύσεις θα προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την οικονομική ανάταξη της χώρας και κυρίως την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα δεσμεύεται για:

 •  βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα
 • αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας

 Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας εξαγγέλλει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Έτσι, δεσμεύεται ότι «στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών». Παράλληλα, ότι «όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ θα επαναλάβει τη δέσμευση του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ».

© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίσης για τις νέες μητέρες η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες. Παράλληλα κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Όπως θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής».

Με αυτό το πλέγμα μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν απαντά μόνο στο σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αλλά επί της ουσίας εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σχέση του κράτους με τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες». Επιπλέον, δε, οι προτάσεις αυτές «απηχούν τις πλέον προοδευτικές πολιτικές που υιοθετούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα πιο ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας».

«Γιατί ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να βαδίσουμε ενωμένοι στο μέλλον: Στην ευημερία και την αλληλεγγύη, αντί για τη φτωχεια και τη μιζέρια που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών σφραγίζει και η δεύτερη πολύ σημαντική εξαγγελία που θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, θα προαναγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Διότι, όπως χαρακτηριστικά θα πει: «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτή η αύξηση; Σημαίνει ότι, αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10%  την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ.

© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα δύο αυτά μέτρα, όμως, είναι μόνον ενδεικτικά όσων θα ακουστούν στο τριήμερο Συνέδριο της ΝΔ στο οποίο θα αναδειχθεί η κοινωνική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης που αφορά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και αποβλέπει να κάνει πραγματικά -και όχι στα λόγια- καλύτερη τη ζωή τους. Μέτρα που αναφέρονται αναλυτικά σε ένα έντυπο που θα διανεμηθεί στους περισσότερους από 5000 συνέδρους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας.
 • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
 • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας.
 • Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, (από 13% και 24% σήμερα).
 • Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στο χαμηλό συντελεστή.
 • Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρία 130.000 οικογενειών.
 • Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος
 • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων
 • Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο €1 δισ. ετησίως, για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
 • Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά €200 εκατ. και διπλασιασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.

Στο συνέδριο θα ειπωθεί ότι η ΝΔ έρχεται να ενώσει τους Έλληνες και όχι να του διχάσει, όπως επιχειρεί χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και με αυτό το πνεύμα θα αναδείξει τα ρήγματα που προκάλεσε η κρίση και η ΝΔ έρχεται να κλείσει.

Θα αναφερθεί στα ρήγματα: 

 • ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.
 • ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικά αστικά κέντρα και σε αυτούς που βρίσκονται στην παραμελημένη περιφέρεια.
 • ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη.
 • ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, εις βάρος των νέων δυστυχώς. 
 • ανάμεσα σε αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και σε αυτούς που την βλέπουν ως απειλή.
 • ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της μερικής και συχνά ανασφάλιστης απασχόλησης.

«Στόχος της πολιτικής μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε αυτά τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες. Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με τη φράση «φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά» ασκεί εντονότατη κριτική στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το σύνολο των πεπραγμένων της, δίνοντας έμφαση στη διάλυση της μεσαίας τάξης, την εξαπάτηση των Ελλήνων ως εργαλείο της πολιτικής της και φυσικά στο Σκοπιανό για το οποίο θα επαναλάβει αυτό που έχουν πια καταλάβει όλοι οι πολίτες. Κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι

 • δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα,
 • είπε «ναι» εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν «όχι», δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας
 • αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5