1821 Digital Gallery
Η κυβέρνηση δεν δίνει «κοινωνικό μέρισμα». Παίρνει.

Η κυβέρνηση δεν δίνει «κοινωνικό μέρισμα». Παίρνει.

Έτσι καμουφλάρεται η πραγματική μεταφορά του πλούτου από την κοινωνία στους πελατειακούς μηχανισμούς

Η κυβέρνηση Συριζανέλ αυξάνει συνεχώς τους φόρους. Ακόμα και οι δανειστές διαχωρίζουν τη θέση τους, δηλώνουν ότι δεν ζητάνε αυτοί περισσότερους φόρους. Όπως καταγράφεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, το 2018, στους ήδη αυξημένους, προστίθενται νέοι φόροι ύψους 1,8 δις. Αυτοί περιλαμβάνουν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά, επιβολή τέλους διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του σχολικού επιδόματος 300 ευρώ για κάθε παιδί οικογένειας με εισόδημα έως 3.000 το χρόνο, κατάργηση του επιδόματος για ορφανά τέκνα, κατάργηση του επιδόματος για νεοεισερχόμενους νέους ανέργους και αρκετά ακόμα. Συγχρόνως επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% στις πωλήσεις ακινήτων, μείωση κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και μια ακόμα μείωση του ΕΚΑΣ.

Η εξωφρενική υπερφορολόγηση που βυθίζει τρία χρόνια τη χώρα σε ύφεση, μαζί με τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες που έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία σε απελπιστική κατάσταση, μαζί με την αύξηση των οφειλών του κράτους σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, που οδηγεί σε λουκέτα και ανεργία, έχουν ως αποτέλεσμα πλεονάσματα παραπάνω από όσα χρειάζονται σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Γιατί οδηγείται η χώρα σε παρατεταμένη ύφεση ενώ δεν το ζητάνε οι δανειστές;

Η απάντηση βρίσκεται στο πού πάνε αυτά τα λεφτά: Αυξάνεται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα σε εργαζόμενους στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στρατιωτικά ιδρύματα. Παρέχεται επίδομα οργάνου στα μέλη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ το οποίο κυμαίνεται από 390 έως 480 ευρώ. Εξομοιώνεται μισθολογικά η μουσική ορχήστρα της ΕΡΤ με την κρατική ορχήστρα Αθηνών και την ορχήστρα Λυρικής Σκηνής. Δίδονται επιλεκτικές αυξήσεις μισθών σε κατηγορίες δημοτικών υπαλλήλων. Θεσπίζονται αποζημιώσεις για συμμετοχή σε δημοτικά συμβούλια και αντιμισθίες σε δημάρχους καθώς και πρόσθετες δαπάνες για μετακινήσεις περιφερειακών συμβούλων. Εξασφαλίζονται επιχορηγήσεις για ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και κονδύλια για προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις. Αυξάνεται ο αριθμός των μετακλητών και των συμβασιούχων του δημοσίου. Ιδρύονται νέες επιτροπές και αρχίζει πάλι να αυξάνεται ο αριθμός των κρατικών δομών ακόμα και με ευφάνταστες δημιουργίες όπως το γραφείο πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, η δημιουργία νέου τηλεοπτικού καναλιού και κρατικών free press εντύπων(!)

Το μυστήριο λύνεται. Η υπερφορολόγηση που οδηγεί το ένα τρίτο της κοινωνίας σε συνθήκες φτώχειας, είναι επιλογή του πολιτικού συστήματος. Ούτε ένα ευρώ από τους φόρους και τις περικοπές δεν πήγε στο χρέος μέχρι τώρα. Για να κρυφτεί αυτή η εκμετάλλευση, τα Χριστούγεννα ένα μικρό ποσοστό αυτών των πρόσθετων, μη απαραίτητων φόρων, θα επιστραφεί δήθεν ως «κοινωνικό μέρισμα» σε κάποια κοινωνική ομάδα. Δεν είναι μόνο ότι έτσι εξαγοράζονται τμήματα της κοινωνίας και διαιωνίζεται το πελατειακό κράτος με αφαίμαξη όλων των πολιτών. Αλλά και ότι καμουφλάρεται η πραγματική μεταφορά του πλούτου από την κοινωνία στους πελατειακούς μηχανισμούς. Συζητάνε όλοι για το 1/10 που πάει στους συνταξιούχους και δεν βλέπουν τα 9/10 της υπερφορολόγησης τα οποία κατευθύνονται στις πελατειακές παροχές και σταδιακά αρχίζουν να αυξάνουν πάλι το κόστος του κράτους οδηγώντας ξανά στη χρεοκοπία. 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5