Visual Browsing
Στέλιος Ράμφος: Θα συμμετείχα σε μια κυβέρνηση που θα με ενέπνεε (video)

Στέλιος Ράμφος: Θα συμμετείχα σε μια κυβέρνηση που θα με ενέπνεε (video)

«Δεν μπορείς να πηγαίνεις προς το μέλλον και ο δρόμος να είναι στρωμένος με ψέματα»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

«Υπάρχουν δύο αλήθειες. Η αλήθεια των πραγμάτων και η αλήθεια του θεάτρου. Εδώ πρόκειται για την καλλιτεχνική προσέγγιση». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Στέλιος Ράμφος τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά "Evening Report" του Action24, ο φιλόσοφος και συγγραφέας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής κοινωνίας, στην πλήρη επικράτηση του φαντασιακού στοιχείου στην πολιτική, σε αυτό που αντικατοπτρίζει η μεγάλη επιτυχία του Survivor, ενώ δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο συμμετοχής του μελλοντικά σε κάποια κυβέρνηση.

Ερωτηθείς γιατί δεν περιμένει ένα καλύτερο μέλλον, ο Στέλιος Ράμφος απαντά ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις προς το μέλλον και ο δρόμος να είναι στρωμένος με ψέματα. Το ψέμα ψυχολογικά τροφοδοτείται από έναν κυνισμό που ολοένα αυξάνεται, εξηγεί.

Όπως σχολιάζει για την παρούσα κοινωνική κατάσταση, «είμαστε σε κατάσταση προϊούσης παρακμής πολύ σοβαρής», επισημαίνοντας ως «εξαιρετικό δείγμα της δυσκολίας που βιώνει η κοινωνία η τρομακτική επιτυχία του survivor». 

Σχετικα
Κεραμέως: Πέντε στρατηγικές για τις προκλήσεις της Εκπαίδευσης
Κεραμέως: Πέντε στρατηγικές για τις προκλήσεις της Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την ερμηνεία του, με το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι, οι οικογένειες κάνουν προβολή σε ένα «μπορώ» που δεν διαθέτουν. «Μια επιβίωση που δεν πιστεύω για εμένα», εξηγεί, «την προβάλλω σε συμπαθητικά παιδιά με ωραία εικόνα, για να μπορέσει να αντλήσει η ψυχή μου από κάπου, από όπου η πραγματικότητα δεν μου αφήνει η πραγματικότητα».

Το survivor δείχνει ποια είναι η βαθύτερη ψυχική πραγματικότητα της κοινωνίας, συνεχίζει και προσθέτει ότι «επιτρέπει την ανάγνωση και του φαινομένου Σώρρα», λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσει ο κόσμος βρίσκει μια φαντασιακή λύση στα προβλήματά του. 

Σχολιάζοντας την κατάσταση της χώρας, τονίζει ότι υπάρχει μια βαθύτερη πραγματικότητα, που οφείλουμε να διαβάσουμε γιατί μπορεί να είναι και διαλυτική. «Η πραγματικότητα χάνει το νόημά της και επιστρατεύεται η φαντασίωση», λέει χαρακτηριστικά

Σχετικα
Μήνυση Σκέρτσου κατά Τράγκα για συκοφαντική δυσφήμηση
Μήνυση Σκέρτσου κατά Τράγκα για συκοφαντική δυσφήμηση

Για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο Στέλιος Ράμφος εκτιμά ότι έχει χάσει το παιχνίδι στο μέτρο του πραγματικού προ πολλού, ωστόσο επισημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι σε επίπεδο φαντασιακού, στο μέτρο ότι οι αντιπολιτεύσεις μιλούν μόνο οικονομικά. 

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζει ότι καλώς είναι αυτό που είναι, αλλά πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του ότι καμία κρίση και καμία παρακμή δεν προέρχεται από την Οικονομία. «Όλα έχουν έχουν ένα αξιακό και ηθικό υπόβαθρο, που δεν μπορεί να μένει ανέγγιχτο στην κουβέντα», τονίζει. 

Για το ενδεχόμενο να συμμετείχε στην πολιτική, απαντά ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται την αλήθεια. Όπως λέει, ο πολιτικός διαχειρίζεται την αλήθεια. Ωστόσο, σημειώνει παράθεμα από το τελευταίο βιβλίο του, πως «αν θες να αλλάξεις κάτι πρέπει να μπεις μπροστά», αφήνοντας το παράθυρο ανοικτό.

Ως εκ τούτου, σχετικά με το αν θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν το απορρίπτει αλλά επισημαίνει προϋποθέσεις. Αρχικά θα έπρεπε να ήταν μια κυβέρνηση που θα εμπνέει, αλλά και θα την ενέπνεε και ο ίδιος. Επόμενη προϋπόθεση θα ήταν να ασχοληθεί με κάποιο αντικείμενο που έχει ήδη σκεφτεί (πχ. Παιδεία, Πολιτισμός) και απαρέγκλιτα εν λευκώ.

Τέλος, για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι έχει ζήσει δύο χρόνια στο Αιγάλεω και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μιλάει για τους ανέργους, απαντάει σκωπτικά ότι «στο φαντασιακό κατοικείς όπου θέλεις, όπου και να βρίσκεσαι».

Δείτε τη συνέντευξή του στο Action24.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5