1821 Digital Gallery
Ντέρμπι: ΣΥΡΙΖΑ 25% - ΝΔ 27% (στην ανεργία)

Ντέρμπι: ΣΥΡΙΖΑ 25% - ΝΔ 27% (στην ανεργία)

 28 δις συντάξεις - 18,4 δις εισφορές = 10 δις έλλειμμα > 25% ανεργία. Σκληρή και αμείλικτη αριθμητική.

Aν υπάρχει κάποια υπόσχεση που τήρησε η κυβέρνηση Τσίπρα τον 1ο χρόνο της είναι αυτή για τις 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μόνο που αυτές δημιουργήθηκαν σε άλλη χώρα, στη Βουλγαρία, όπως μας τρολάρουν οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας. Το σχέδιο της 2 φορές αριστερά σύμφωνα με τον 3ο πυλώνα του προγράμματος «ξεσαλονίκη» περιλάμβανε κάτι κουφές θεωρίες για «το σοκ ζήτησης, το σοκ απασχόλησης και το επενδυτικό σοκ» που κατέληγαν σε «Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ανεργία έχει κολλήσει στο 24,7%, από το κυβερνητικό «σοκ» της φοροεπιδρομής. Αλλά, σχεδόν μηδενίστηκε η ανεργία μεταξύ των συγγενών των στελεχών του κόμματος, και αυτό μετρά σημαντικά στην ψήφιση των δύσκολων νομοσχεδίων. 

Κάπως έτσι ήταν βέβαια και επί σαμαροβενιζέλων, οι κυβερνητικές υποσχέσεις τους ήταν για θέσεις εργασίας που «θα επωφεληθούν πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων» και η ανεργία είχε κάνει ρεκόρ στο 26,8% ενώ ο ΓΑΠ τους είχε αφήσει 19,7% τον Νοέμβριο του ’11. (Ο Κώστας ο «ανέμελος» μαζί με το έλλειμμα του 15,7% είχε αφήσει και ανεργία 10% το 2009 και υπερηφανευόταν για θωρακισμένη οικονομία!). Οι κυβερνώντες το 2012 με το σύστημα 4-2-1 (που αντικατέστησε το δίκαιο open goverment) είχαν βολέψει και αυτοί τα δικά τους golden boys στις πελατειακές διορισμένες θέσεις. Κάπως έτσι στη Βουλγαρία έχουν μεταφερθεί 60 χιλιάδες ελληνικά ΑΦΜ τα τελευταία 5 χρόνια. Ειδικά μετά τα CC οι γείτονες έκαναν χρυσές δουλειές. Ένα από αυτά είναι και μιας εταιρείας του «αγωνιστή» τραγουδιστή Vasilis. Και άλλα 10 χιλιάδες ΑΦΜ έφυγαν για Κύπρο. Αντί για μισθούς Βουλγαρίας στην Ελλάδα, προτιμούν εφορία Βουλγαρίας 10%. 

Το κράτος πέρσι επί Τσακαλώτου πήρε (αναδρομικά) προκαταβολή 50% παραπάνω φόρους από τις εταιρείες, περίπου 150 εκ. ευρώ. Φέτος θα πάρει 20% μεγαλύτερη προκαταβολή στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, περίπου 157 εκ. ευρώ, και άλλα 25% επιπλέον του χρόνου στο 100% προκαταβολή. Ωφελήθηκε κάποιος φορολογούμενος από αυτά; Ωφελήθηκε κάποια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα; Έπιασαν τόπο αυτά τα χρήματα ή απλά έπεσαν στη μαύρη τρύπα της παρασιτικής ελληνικής γραφειοκρατίας; Τι εξυπηρετεί η προκαταβολή φόρου πέρα από μια μικρή αύξηση της ρευστότητας την 1η χρονιά που θεσπίζεται; Απλά αυξάνει την γραφειοκρατία με τις επιστροφές φόρου, και γονατίζει όσους την πληρώνουν στερώντας ρευστότητα για την επένδυση των χρημάτων στη δουλειά τους ή για νέες θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις τους. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος έφτασαν τα 85 δις, και η επόμενη «1η φορά αριστερά» θα τα ονομάσει εσωτερικό επονείδιστο χρέος. Την 1η χρονιά Σύριζα οι ανεξόφλητες οφειλές των πολιτών ήταν 11,3 δις ευρώ! Και αντίστοιχα οι οφειλές του κράτους στους πολίτες ανήλθαν στα 5 δις ευρω. Και έπεται συνέχεια.

Πέρσι οι ασφαλιστικές εισφορές που κατεβλήθησαν ήταν 18,4 δις ευρώ (7,4 οι εργαζόμενοι και 9,6 οι εργοδότες), και για συντάξεις και για κλάδο υγείας. Οι συντάξεις που χορηγήθησαν ήταν 25 δις ευρώ. Βάλε και άλλα 4 δις για παροχές ασθενείας. Το μαγαζί μπαίνει μέσα με το καλημέρα. Περίπου 300 χιλιάδες έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και περιμένουν σύνταξη. Τότε τα 25 δις ευρώ των δαπανών θα σκαρφαλώσουν στα 28 δις. Απλή αριθμητική, 28 δις συντάξεις - 18,4 δις εισφορές =  10 δις έλλειμμα > 25% ανεργία. Σκληρή και αμείλικτη αριθμητική. Σκληρή και αμείλικτη ανεργία. 

Τόσα χρόνια επιλέγουμε να μη βλέπουμε το πρόβλημα, επιλέγουμε να μη συνδέουμε την ανεργία με τις συντάξεις, επιλέγουμε να βολεύουμε τους άνεργους με το χαρτζιλίκι από τους χαμηλοσυνταξιούχους, επιλέγουμε να κρύβουμε τους αριθμούς πίσω από παχιά αγωνιστικά λόγια και να δίνουμε παχυλές συντάξεις σε πλασματικές εισφορές της εποχής των παχιών αγελάδων. Για να μην κάνουμε πιο δίκαιες τις μεγάλες συντάξεις και εφάπαξ, επιλέγουμε την ανεργία για επιπλέον 1 εκ. πολίτες από το 2008. Οι λύσεις πονάνε. Τις ξέρουμε όλοι και αρνούμαστε να τις υλοποιήσουμε. Google it: «Πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη μόνον από ασφαλιστικές εισφορές (κράτους, ασφαλισμένων και εργοδοτών) χωρίς «κοινωνικούς πόρους». Πλήρως ανταποδοτική επικουρική χρηματοδοτούμενη από εργοδότες και εργαζόμενους». Και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ας επενδύσουμε τον πλούτο της χώρας στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους 1,5 εκ. άνεργους πολίτες.

Αλλά όχι, εμείς θα πούμε ότι θα νικήσουμε την αριθμητική, θα νικήσουμε τη φυσική και θα επιλέγουμε τη «δημιουργική ασάφεια», τις τζάμπα μαγκιές του Τσίπρα και το μεταρρυθμιστικό τίποτα του Μητσοτάκη, αντί να πούμε την αλήθεια. Ότι κοιτάμε την πάρτη μας. Και τους πελάτες που μας ψηφίζουν. Κι ας έχουν φτάσει πια τα ποσοστά των 2 κομμάτων στο ποσοστό της ανεργίας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5