1821 Digital Gallery
Γεννηματά: Πρωτοβουλίες για «μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη»

Γεννηματά: Πρωτοβουλίες για «μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη»

Η χώρα δεν μπορεί να περάσει τον κάβο της κρίσης με την κυβέρνηση ενώ η Δεξιά δεν αλλάζει

«Η χώρα δεν μπορεί να περάσει τον κάβο της κρίσης με αυτή την κυβέρνηση», υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην Real News η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες «για μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη».

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ώστε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις; « Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι εκείνοι που οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, εκείνοι που ιδεοληπτικά δεν εφάρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ. Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να αλλάξει η συνολική αντίληψη της επιχειρούμενης παρέμβασης. Μια αντίληψη προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, ισοπεδωτικής προς τα κάτω προσαρμογής. Όμως αυτή είναι μια δομικού χαρακτήρα, συνολική αντίληψη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις πτυχές τις πολιτικής της. Επί της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης θα τοποθετηθούμε αναλυτικά όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει; Και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να πιεστούν και οι δανειστές; «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσεις των συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Ούτε βεβαίως ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει το μείζον θέμα του ασφαλιστικού αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής και τιμωρεί τους νέους, τους αγρότες, τους ειλικρινείς επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τη θέση μας αυτή και τα επιχειρήματα μας τα γνωρίζουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι εταίροι, η δε κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τη στάση μας αυτή στη διαπραγμάτευση».

Σχετικα
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η κενή θέση για τη Φώφη Γεννηματά και το λευκό τριαντάφυλλο
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η κενή θέση για τη Φώφη Γεννηματά και το λευκό τριαντάφυλλο

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη οδεύετε προς την Προγραμματική σας Συνδιάσκεψη. Ποιος είναι ο στόχος; «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο μόνο με τη διαχείριση των μνημονίων. Οι Έλληνες δεν αναζητούν νέους διαχειριστές μνημονίων αλλά σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Αληθινό αυτή τη φορά, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Διαμορφώνουμε αυτή την πρόταση μαζί με τους ανθρώπους που ζουν τα προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Είμαστε η κεντροαριστερά των λύσεων και της προοπτικής. Πολλοί νέοι άνθρωποι στρατεύονται σ' αυτή την προσπάθεια. Το κάλεσμά μας είναι κάλεσμα ενότητας της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας».

Στο κόμμα σας, πάντως, κάποια στελέχη ζητούν την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Συνεδρίου για ίδρυση νέου κόμματος. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα; «Η νέα αρχή έγινε. Δεν το καταλαβαίνει μόνο όποιος δεν θέλει να το δει. Η συμπαράταξη που επιτύχαμε δεν είναι ευκαιριακή. Υλοποιούμε την απόφαση του συνεδρίου και θεματοφύλακας αυτής της εξέλιξης είναι η βάση της παράταξης. Δυναμώνουμε τα κόμματα μας για να δυναμώσουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το επόμενο βήμα είναι η πολιτική, προγραμματική , διακηρυκτική συνδιάσκεψη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 16' για την οποία δουλεύουμε καθώς και η οργανωτική συγκρότηση μας με σύγχρονους όρους. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί καταλύτη και βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη και τη χτίζουμε εμείς. Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις απαιτούν να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα. Γι αυτό θα πάρω στο αμέσως επόμενο διάστημα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες».

Με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη υπάρχει για εσάς έδαφος συνεργασίας; «Όσοι πιστεύουμε στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής αριστεράς έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όποιος από εμάς το αγνοήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς».

Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος στην ΝΔ. Αλήθεια έχετε κάποια προτίμηση; Πως επηρεάζει αυτό τους δικούς σας σχεδιασμούς; «Η Δεξιά δεν αλλάζει όποιον αρχηγό και αν έχει. Δεν αφορά λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη το ποιος θα είναι ο αρχηγός της ελληνικής δεξιάς. Όποιος και αν εκλεγεί θα υπηρετήσει τις αρχές μιας βαθιάς συντηρητικής παράταξης» .

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5