1821 Digital Gallery
Προς τους πολίτες που θέλουν το ευρώ και σκέπτονται να ψηφίσουν ΟΧΙ

Προς τους πολίτες που θέλουν το ευρώ και σκέπτονται να ψηφίσουν ΟΧΙ

Ανοιχτή επιστολή από τον Θόδωρο Σκυλακάκη

Αγαπητοί συμπολίτες,

Εδώ και 4 μέρες τα ευρώ σταμάτησαν να έρχονται από την Ευρώπη. Είμαστε δηλαδή με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Πώς θα ξαναμπούμε μέσα; Αν ψηφίσετε όχι οι άλλοι δεν έχουν κανένα λόγο να πουν ναι τη Δευτέρα το πρωί. Το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και η χρεοκοπία, με τη μη πληρωμή του ΔΝΤ, δεν επηρέασε ουσιαστικά τις διεθνείς αγορές. Ούτε το ευρώ κουνήθηκε, ούτε οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέρρευσαν.

Συνεπώς πυροβολήσαμε και η σφαίρα πήγε στο κενό ως προς τους ξένους. Χτύπησε όμως στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες μας έκλεισαν και η οικονομική μας αξιοπιστία κατέρρευσε. Η διαπραγματευτική θέση των έξω ενισχύθηκε έτσι καθοριστικά. Το όχι θα την ενισχύσει ακόμα περισσότερο.

Όσοι μας θέλουν εκτός ευρώ (και μην αμφιβάλλετε ότι είναι υπαρκτοί και ισχυροί, αφού σ’ αυτούς περιλαμβάνεται πλέον πιθανότατα κι ο ίδιος ο κ. Σόϊμπλε), θα βγουν να πουν ότι οι Έλληνες είπαν όχι σε συμφωνία. Αυτό θα δυσκολέψει αφάνταστα τη θέση εκείνων στην Ευρώπη που επιθυμούν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Πως θα δικαιολογήσουν στα δικά τους εκλογικά σώματα ότι βάζουν κι άλλα χρήματα σε μια χώρα που τους είπε όχι δεν τα θέλω; Τι θα συμβεί; Αδιέξοδο. Απλώς θα περιμένουν και θα απορρίπτουν τις διαδοχικές προτάσεις Τσίπρα ως ανεπαρκείς.

Σχετικα
Τόνια Αντωνίου: Στη Βουλή μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
Τόνια Αντωνίου: Στη Βουλή μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Κάθε μέρα όμως που θα περνά, με τη χώρα χωρίς νόμισμα, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα χειροτερεύει δραματικά. Χωρίς νόμισμα το κράτος δεν θα εισπράξει φόρους. Χωρίς νόμισμα η ιδιωτική παραγωγή θα σταματήσει. Οι εισαγωγές ήδη πάγωσαν και καταναλώνουμε από τα αποθέματα.

Όταν τελειώσουν κι αυτά ακόμα και τα προϊόντα που παράγουμε, αλλά και πολλές από τις εξαγωγές θα παγώσουν. Μπορεί να παράγεις κάτι στο εσωτερικό κατά 95% και ένα συστατικό αν λείπει η παραγωγή να σταματήσει. Ο τουρισμός θα υποστεί επίσης ολοκληρωτική καταστροφή.

Τόσο από μαζικές ματαιώσεις (δεν πας σε χώρα χωρίς νόμισμα), αλλά και λόγω της δυσφήμισης που προκαλεί η πτώση της ποιότητας εξυπηρέτησης λόγω ελλείψεων.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Πράσινη μετάβαση με 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις
Μητσοτάκης: Πράσινη μετάβαση με 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις

Ο κ. Τσίπρας τώρα, μετά το όχι, δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει συμφωνία πολύ χειρότερη από αυτή που θα έχετε απορρίψει. Γιατί τέτοια συμφωνία θα του φέρνουν μπροστά του, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ραγδαία χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών. Τι θα κάνει δεν ξέρω. Το πιο πιθανό είναι να φύγει μετά από εβδομάδες, γιατί δεν θα σηκώνουν οι ώμοι του την ευθύνη. Τότε θα αρχίσει η τελική κάθοδος στην οικονομική κόλαση γιατί δεν θα υπάρχει κανένας με πολιτική νομιμοποίηση να πει ναι ή να ακόμα και να ξεκινήσει την μετάβαση στη δραχμή. Έτσι την πάτησε η Αργεντινή. Κατρακύλησε στο χάος γιατί δεν βρισκόταν κανείς στο δικό τους Μέγαρο Μαξίμου να πάρει αποφάσεις.

Αν λοιπόν θέλετε να ψηφίσετε όχι, ενώ επιθυμείτε η χώρα να μείνει στο ευρώ σκεφθείτε το όσο πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά μπορείτε. Εδώ είναι η ζωή σας που κρίνεται και η τύχη της χώρας για πολλά-πολλά χρόνια. Σκεφθείτε τι θα πετύχετε και τι ρισκάρετε με το όχι. Ζυγίστε το καλά γιατί μετά την Κυριακή η ιστορία δεν θα γυρίσει πίσω να σας ξαναρωτήσει.

Φιλικά,

Θόδωρος Σκυλακάκης

Πρόεδρος της Δράσης

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5