1821 Digital Gallery
Σ. Θεοδωράκης: Ολοταχώς για εκλογές αν ο Αλέξης πει «όχι» σε συμφωνία

Σ. Θεοδωράκης: Ολοταχώς για εκλογές αν ο Αλέξης πει «όχι» σε συμφωνία

«Πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ»

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, καθώς δεν έχει εντολή και κυρίως δεν ψηφίστηκε από τα εκατομμύρια ψηφοφόρων για να κάνει κάτι τέτοιο. Το γνωρίζει. Μιλήσαμε γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας αυτή την εβδομάδα. Και μου εγγυήθηκε ότι εάν υποχρεωθεί να πει «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού θα προκηρύξει αμέσως εκλογές». Αυτό μεταξύ άλλων επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “La Repubblica” και τον δημοσιογράφο Ettore Livini και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει τη συμφωνία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνει ακόμη ότι “η Ελλάδα μπορεί να περικόψει τις συντάξεις, τις πιο υψηλές και τις πρόωρες και να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες”, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη “η Ευρώπη να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας”. Ασκεί παράλληλα δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, αποδεικνύοντας ότι ήταν απροετοίμαστος να κυβερνήσει. Έδωσαν κουπόνια για φαγητό και δωρεάν ρεύμα στους φτωχούς, το οποίο είναι πολύ θετικό. Αλλά είναι ένα μέτρο που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον χρόνο σε κάθε οικογένεια. Δεν επιλύει τίποτα. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν ως κρατικιστές όπως και οι προηγούμενοι, επαναπροσλαμβάνοντας στη δημόσια τηλεόραση όλους τους δημοσιογράφους που είναι πιστοί στο κόμμα τους.”

Ερωτηθείς τέλος, για το κατά πόσον η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της για μετατόπιση του βάρους της κρίσης στους πλούσιους και στους ολιγάρχες, ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει: “το αντίθετο συνέβη. Παραχώρησαν τη δυνατότητα να πληρωθούν οι φόροι σε δόσεις, όχι μόνο σε εκείνους που πράγματι βρίσκονται σε δυσκολία, αλλά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών με περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων που χρωστούσαν δεκάδες εκατομμύρια στο κράτος. Όσον αφορά τους ολιγάρχες, πέραν της ρητορικής δεν έκαναν τίποτα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να ψηφίσει ανά πάσα στιγμή μαζί με τον κ. Τσίπρα έναν σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς κι εκείνος το γνωρίζει καλά. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο”.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στη La Repubblica:

Σχετικα
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Δευτέρα συγκαλείται Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κανείς δεν είναι σε θέση να σας απαντήσει. Είμαι σίγουρος ότι κανένας σκεπτόμενος Έλληνας δεν πιστεύει ότι έχει νόημα να έρθουμε σε ρήξη με την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύσκολο, δεν νομίζετε ότι οι θέσεις μεταξύ των μερών απέχουν έτη φωτός η μία από την άλλη;

Σχετικα
Φώφη Γεννηματά, μια γυναίκα με τσαγανό
Φώφη Γεννηματά, μια γυναίκα με τσαγανό

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, η Ελλάδα μπορεί να περικόψει τις συντάξεις, τις πιο υψηλές και τις πρόωρες και να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. Η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει κυρίως στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αντί να μας περικόψει το χρέος. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να φθάσουμε σε μια συμφωνία πριν να είναι πολύ αργά για την υπογραφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποια έννοια;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους. Η φυγή των κεφαλαίων κινδυνεύει να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό για να μην διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα τα καταφέρει;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε μια κοινοβουλευτική και όχι κομματική Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία και να την φέρει στο Κοινοβούλιο χωρίς υπολογισμούς. Τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των βουλευτών θα το ήθελαν. Είναι γεγονός ότι μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε όχι, αλλά η κυβέρνηση θα είχε την υποστήριξη μας και πιστεύω και εκείνη της ΝΔ και έτσι η Ελλάδα θα παρέμενε στο ευρώ και θα απέφευγε την τραγωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά την πατρίδα μας και ένας ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να διαχειρίζεται το κόμμα του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως κρίνετε τους πέντε πρώτους μήνες της αριστερής διακυβέρνησης;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: O ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Έδωσαν κουπόνια για φαγητό και δωρεάν ρεύμα στους φτωχούς το οποίο είναι θεμιτό. Αλλά είναι ένα μέτρο που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το χρόνο σε κάθε οικογένεια. Δεν επιλύει τίποτα. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν ως κρατικιστές όπως και οι προηγούμενοι, επαναπροσλαμβάνοντας στη δημόσια τηλεόραση όλους τους πιστούς, στο κόμμα τους, δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη μετατόπιση του βάρους της κρίσης στους πλούσιους και στους ολιγάρχες. Τα καταφέρνει;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Το αντίθετο. Σας δίνω δυο παραδείγματα: έδωσε τη δυνατότητα να πληρωθούν οι φόροι σε δόσεις όχι μόνο σε εκείνους που βρίσκονται σε δυσκολία αλλά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών με περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων που χρωστούσαν δεκάδες εκατομμύρια στο κράτος, Όσον αφορά τους ολιγάρχες, πέραν της ρητορικής δεν έκανε τίποτα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να ψηφίσει μαζί με τον κ. Τσίπρα έναν σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς κι εκείνος το γνωρίζει καλά. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5