TV + Series

Dahmer: H σειρά του Netflix προκαλεί την LGBTQ κοινότητα και τους συγγενείς των θυμάτων του κανίβαλου serial killer

Το backlash και οι αντιδράσεις μετά την προβολή των επεισοδίων

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dahmer: H σειρά του Netflix που προκάλεσε την LGBTQ κοινότητα και τους συγγενείς των θυμάτων του serial killer
© Netflix

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story: Η σειρά του Netflix για τον κανίβαλο κατά συρροή δολοφόνο που πυροδότησε κοινωνικές αντιδράσεις.

Το “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story”, που κυκλοφόρησε στο Netflix την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, αφηγείται την ιστορία του serial killer Jeffrey Dahmer μεταξύ 1978 και 1991, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία 17 ανδρών. Το σίριαλ επικεντρώνεται στις ζωές των θυμάτων που έπεσαν θύματα τόσο του ίδιου του Jeffrey Dahmer όσο και της ομοφοβίας, των προκαταλήψεων και των εγκληματικών λαθών της αστυνομίας, η οποία επέτρεψε στον serial killer να συνεχίσει το δολοφονικό του έργο. Ο Jeffrey Dahmer συναντούσε πολλά από τα θύματά του σε στάσεις λεωφορείων, μπαρ, βιβλιοπωλεία και εμπορικά κέντρα. Οι δολοφονίες του περιελάμβαναν διαμελισμούς, νεκροφιλίες και κανιβαλισμό, με τον Dahmer να γίνεται αργότερα γνωστός ως ο κανίβαλος του Milwaukee.

DAHMER - Monster: The Jeffrey Dahmer Story | Official Trailer (Trailer 1) | Netflix

Το έγκλημα και οι κατά συρροή δολοφόνοι έχουν γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες για τα ντοκιμαντέρ του Netflix, καθώς η διάσημη πλατφόρμα streaming έχει δημιουργήσει δεκάδες σειρές με αυτήν τη θεματολόγια. Ωστόσο, ορισμένοι θεατές επέκριναν την εταιρία για την προσθήκη της σειράς στην κατηγορία LGBTQ. Η νέα τηλεοπτική σειρά, η οποία είναι κάτι μεταξύ ντοκιμαντέρ κι ένα ακόμη χολιγουντιανό reenactment για τον πιο διάσημο πολίτη του Wisconsin, γνωστό και ως ο κανίβαλος του Milwaukee ή το τέρας του Milwaukee, έχει δεχτεί backlash από την LBGTQ κοινότητα, η οποία δεν θέλει να συσχετισθεί με τον serial killer, ο οποίος ήταν και ο ίδιος μέλος αυτής της κοινότητας.

Οι αντιδράσεις προς το Netflix ήρθαν όταν το δίκτυο έβαλε την ταμπέλα LGBTQ στην περιγραφή της σειράς. Συγκεκριμένα, οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποίησε το Netflix για το σίριαλ ήταν “Ominous, Psychological, Horror, LGBTQ”. Σύμφωνα με σχόλιο ενός χρήστη του Tik-Tok, «Για ποιο λόγο να κάνει tag τη σειρά ως LGBTQ το Netflix. Τεχνικά είναι αλήθεια. Δεν είναι όμως αυτή η αντιπροσώπευση που θέλουμε». 

Θα μπορούσε το σίριαλ να σταθεί αν παρουσίαζαν τον Dahmer ως straight; Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος, όπως και όλα του τα θύματα ή μπορούμε να το παραβλέψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε σαν έναν οποιοδήποτε άλλον serial killer; Γεγονός είναι και αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της ιστορίας του, ότι έβρισκε και στόχευε τα θύματά του σε gay bars και ότι η ιστορία του είναι ουσιαστικά μία LGBTQ ιστορία. Όπως και ότι η αστυνομία δεν ήθελε να ασχοληθεί, διότι η υπόθεση αφορούσε αυτήν τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα σε μια εποχή όπως ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την ομοφοβία και τον ρατσισμό να επικρατούν. Όπως και ότι ο πατέρας του ως συντηρητικός που ήταν, δεν τον δέχτηκε ποτέ και όπως επίσης η γιαγιά του ως βαθιά θρησκευόμενη, είχε πρόβλημα με τη σεξουαλικότητά του.

Το serial των δέκα επεισοδίων δεν ήταν κάτι το αξιόλογο. Περισσότερο ήταν μια καλογυαλισμένη χολιγουντιανή έκδοση όλων όσων ξέρουμε για την υπόθεση Dahmer από τα προηγούμενα ντοκιμαντέρ, ενώ θα μπορούσε να είναι 2 - 3 επεισόδια πιο σύντομο. Η κριτικός Caroline Framke δήλωσε ότι η σειρά ήταν προβλεπόμενη και δύσκολα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Η βαθμολογία στο Metacritic είναι στο 45 ενώ τα πήγε καλύτερα στο Rotten Tomatoes με 85% σκορ θεατών, αλλά 53% σκορ κριτικών. Παρ’ όλα αυτά μετά από έντονη κατακραυγή στα social media, το Netflix ενέδωσε στις πιέσεις του κοινού και μετά από δύο μέρες, στις 23 Σεπτεμβρίου, αφαίρεσε το επίμαχο tag, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προβεί σε κάποια σχετική δήλωση.

Ωστόσο η ίδια η σειρά έχει βρεθεί στο επίκεντρο και μιας ακόμη διαμάχης, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι άλλη μια εκπομπή που απεικονίζει τα εγκλήματα του Dahmer δεν είναι απαραίτητη και ότι αποτελεί μια exploitation σειρά. «Όχι άλλα σίριαλ για τον Jeffrey Dahmer. Μετατρέπεται σε είδωλο σταδιακά από ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ιστορία του πρέπει να λέγεται ξανά και ξανά», δήλωσε ένας χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι προσβλητικό όχι μόνο για την LGBTQ+ κοινότητα αλλά για όλους».

Dahmer: H σειρά του Netflix που προκάλεσε την LGBTQ κοινότητα και τους συγγενείς των θυμάτων του serial killer
© Netflix

Η οικογένεια ενός από τα θύματα του Dahmer κατηγόρησε το Netflix και το σίριαλ επειδή τους «επανατραυμάτισε». Ο Eric Perry, ξάδερφος ενός από τα θύματα του Dahmer, του Errol Lindsay, δημοσίευσε στο Twitter για να εκφράσει τη δυσφορία του για τη σειρά. «Πόσα ακόμη ντοκιμαντέρ, σίριαλ και ταινίες για τον Dahmer χρειαζόμαστε»;

Ο Perry δημοσίευσε επίσης ότι οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν ειδοποιηθεί ότι η σειρά πρόκειται να κυκλοφορήσει. «Για να απαντήσω στην ερώτηση, όχι, δεν ειδοποιούν τις οικογένειες όταν το κάνουν αυτό. Είναι όλα δημόσια αρχεία, επομένως δεν χρειάζεται να ειδοποιήσουν (ή να πληρώσουν!) κανέναν. Η οικογένειά μου το έμαθε όταν όλοι οι άλλοι το έμαθαν». Και συνεχίζει: «Τα ξαδέρφια μου ξυπνούν κάθε λίγους μήνες… με ένα σωρό κλήσεις και μηνύματα και ξέρουν ότι υπάρχει άλλη μια εκπομπή Dahmer. Είναι σκληρό». Σε συνέντευξή της στο Insider η αδερφή του Errol Lindsay, Rita Isbell δήλωσε, «Είναι λυπηρό που κάποιοι βγάζουν χρήματα από αυτήν την τραγωδία. Είναι άπληστοι».

Η παραγωγή της σειράς υπερασπίστηκε τη δημιουργία της, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν σκόπευαν να εξανθρωπίσουν τον Dahmer, αλλά αντίθετα είχαν σκοπό να πουν την ιστορία από την πλευρά των θυμάτων. Ο πρωταγωνιστής του σίριαλ Evan Peters, δήλωσε σε ένα promotional βίντεο, «Είχαμε έναν κανόνα … ότι η σειρά δεν θα ειπωθεί ποτέ από την οπτική γωνία του Dahmer και το κοινό δεν θα πρέπει να τον συμπαθήσει. Ονομάζεται The Jeffrey Dahmer Story, αλλά δεν είναι μόνο αυτός και η ιστορία του. Είναι οι επιπτώσεις και πώς η κοινωνία και το σύστημά απέτυχαν να τον σταματήσουν λόγω ρατσισμού και ομοφοβίας».

Dahmer: H σειρά του Netflix που προκάλεσε την LGBTQ κοινότητα και τους συγγενείς των θυμάτων του serial killer
© Netflix

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η παραγωγή της σειράς είχε τις καλύτερες προθέσεις, το πρόβλημα με τα ντοκιμαντέρ και τα σίριαλ true crime παραμένει. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε μία τέτοια σειρά χωρίς, σε κάποιο βαθμό, να θυματοποιήσουμε εκ νέου τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και τις οικογένειές τους; Αυτή η συγκεκριμένη σειρά, “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story”, μια σειρά  που έχει το όνομα του δολοφόνου δύο φορές στον τίτλο της, προσφέρει κάτι καινούργιο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της; Φτιάξτε τα true crime δράματά σας, αν πρέπει. Σίγουρα στο Netflix και σε άλλες streaming πλατφόρμες, τέτοιου είδους σειρές είναι σε διαρκή ζήτηση, αλλά φτιάξτε τα με τη βοήθεια και τον σεβασμό των θυμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ