TV + Series

Chris Nee: Η βραβευμένη συγγραφέας - παραγωγός animation σειρών του Netflix μιλάει στην ATHENS VOICE

Η συνεργασία με τους Ομπάμα, η σημασία της διαφορετικότητας και ο κόσμος των κινουμένων σχεδίων

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chris Nee: Συνέντευξη με τη δημιουργό και διευθύντρια παραγωγής σειρών κινουμένων σχεδίων του Netflix για τις μεγάλες animation επιτυχίες, τη διαφορετικότητα στην ψυχαγωγία και τη ζωή.
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Chris Nee: Συνέντευξη με τη δημιουργό και διευθύντρια παραγωγής σειρών κινουμένων σχεδίων του Netflix για τις μεγάλες animation επιτυχίες, τη διαφορετικότητα στην ψυχαγωγία και τη ζωή. 

Σάββατο πρωί, η Σύρος τέλη Σεπτέμβρη έχει σίγουρα μια διαφορετική όψη, αρχοντική, γραφική, σε «γεμίζει» με έναν παράξενο τρόπο. Ο ήλιος καίει για λίγο το πρόσωπό μου όσο οι περαστικοί με βοηθούν να φτάσω στο προορισμό μου, τα λουκούμια ρόδι που μοσχομυρίζουν μου φτιάχνουν την διάθεση, η ιστορία των νεοκλασικών ιδιαίτερη, η θάλασσα είναι στην πιο όμορφη φάση της και οι ρυθμοί αργοί. Ανεβαίνω στην αυλή του Θεάτρου Απόλλων για να συναντήσω την Chris Nee, τη δημιουργό και διευθύντρια παραγωγής των σειρών κινουμένων σχεδίων “Ada Twist”, “Scientist”, “The Little Doctor”, “Vampirina” και “We the people” του Netflix στο πλαίσιο του Animasyros 2022 -τoυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων- που την προηγούμενη μέρα έκανε έναν απολαυστικό διάλογο με τη δημοσιογράφο, ιστορικό ταινιών animation και μουσική παραγωγό, Nancy Denney Phelps στο Πνευματικό κέντρο Ερμούπολης. Περιέγραφε με τόσο πάθος αυτό που κάνει σήμερα ενώ η ενέργειά της και ο τρόπος που κινούνταν θύμιζαν μικρό παιδί.

Η Chris Nee σήμερα κοιμάται ελάχιστες ώρες στην καθημερινότητά της, όσο βρίσκεται στη Σύρο της αρέσει να κολυμπάει κάθε πρωί μόλις ξυπνάει, θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Reese Witherspoon και Lena Waithe, λατρεύει να βρίσκεται ανάμεσα σε παθιασμένους ανθρώπους -είναι γνωστή άλλωστε για το πόσο πολύ παθιάζεται σαν άνθρωπος, είναι χαμηλών τόνων, ταυτόχρονα εξαιρετικά δυναμική και φυσικά πολύ «συναισθηματική» όπως μου λέει η ίδια.

Καθόμαστε σε ένα πεζουλάκι στη γωνία της αυλής και πίνουμε μερικές γουλιές καφέ. Ξεκίνησε ως σεναριογράφος στο Sesame Street, βραβεύτηκε στην πορεία με Peabody, Humanitas, NAACP και Εmmy. Το πρώτο animation που έγραψε ήταν ένα show που λεγόταν Wonder Pets, η Chris είναι η δημιουργός και εκτελεστική παραγωγός του Doc McStuffins ενώ δημιούργησε και επιμελήθηκε την επιτυχημένη σειρά Vampirina. «Όταν το Doc McStuffins προβλήθηκε δεν περίμενα πόσο πολύ θα επηρέαζε τον κόσμο και πόσες έγχρωμες γυναίκες θα επηρεάζονταν από το σόου,ήταν η πρώτη φορά που άρχισα να κλαίω με animation μου». Η ιδέα της Μικρής Γιατρού της ήρθε μια μέρα που ήταν στο ντους. Ο γιος της είχε άσθμα και επισκέπτονταν συνεχώς τα νοσοκομεία. Είναι επίσης η πρώτη σειρά της Disney για παιδιά προσχολικής ηλικίας που ενέταξε στο καστ ένα διαφυλετικό ομοφυλόφιλο ζευγάρι.

Chris Nee:  Συνέντευξη με τη δημιουργό και διευθύντρια παραγωγής σειρών κινουμένων σχεδίων του Netflix για τις μεγάλες επιτυχίες και τη ζωή
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Το 2018 ξεκίνησε μια ευρεία συνεργασία με το Netflix όπου γράφει και κάνει την παραγωγή σε ταινίες animation, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Τα πρώτα πρότζεκτ στο Netflix περιλαμβάνουν τις σειρές Ridley Jones, Ada Twist, Scientist και We the people στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει η Higher Ground Productions του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και της συζύγου του Μισέλ. Oι κεντρικοί ήρωες της πάντα μοιάζουν και εκπροσωπούν διάφορα είδη ανθρώπων, χαρακτήρες που τα παιδιά θα σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να είναι και τα ίδια αλλά έχουν και εκείνα τα ελαττώματά τους και η μουσική των animation είναι up tempo. «Διαφορετικότητα για μένα σημαίνει δύο πράγματα. Αφορά τόσο τους χαρακτήρες τους οποίους βάζεις στο animation σου όσο και την ιστορία που τους βάζεις να διηγηθούν. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να πρωταγωνιστούν άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων σε παραγωγές και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ο στόχος μου όμως είναι να καταστήσουμε σίγουρο ότι οι άνθρωποι αυτοί λένε τις δικές τους ιστορίες, ότι προωθούνται οι δικές τους απόψεις, κανενός άλλου. Για αυτό τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι έχουν να κάνουν περισσότερο με τη διαφορετικότητα και την ενσωματώνω σε κάθε νέο μου animation. Δεοντολογικά και όσο λιγότερο  ενδιαφέρον και αν ακούγεται επιλέγω και έχω αγαπήσει να γυρνάω πίσω στο κλασσικό τρόπο αφήγησης ιστοριών. Μέσα από τους χαρακτήρες επιδιώκω να κάνω αγνή και πραγματική αφήγηση ιστοριών, είναι κάτι που αγαπώ και αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον στο animation σαν παιδί» εξηγεί.

Chris Nee, Ομπάμα και «We the people»

Η καινοτόμα σειρά “We the people” έχει σκοπό να διδάξει στα παιδιά τις βασικές αρχές των δικαιωμάτων τους ως σύγχρονοι πολίτες μέσα από 10 μουσικά βίντεο, τα οποία προβλήθηκαν την ίδια μέρα με μεγάλη επιτυχία σε ειδική προβολή στην κατηγορία «Τηλεοπτική και κατά παραγγελία ταινία». Μικροί και μεγάλοι βλέπουν τη σειρά νεράκι, κουνιούνται σε ρυθμούς ποπ όλη την ώρα ενώ περνάει μηνύματα που θες πραγματικά να ακούσεις.

WE THE PEOPLE Conversation with President Barack Obama and Michelle Obama | Netflix

Πολύ γρήγορα άρχισε να την απασχολεί η δημιουργία ενός animation που να απευθύνεται στους νέους σχετικά με την ενεργοποίηση του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης, ένιωσε την ανάγκη και σαν γονέας ότι ήρθε η ώρα να συμβάλει. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του συγκεκριμένου animation και ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο Ομπάμα που έκλεισε τη συμφωνία με την πλατφόρμα του Netflix. «Είχα πλεονέκτημα γιατί ήταν η φάση που το Netflix σε ρώταγε τι θες να δημιουργήσεις και όχι τι θα ήθελαν να ακούσουν και έπαιξε ρόλο και η εμπλοκή τον Ομπάμα όσον αφορά στη δημιουργία ενός animation με πολιτικό περιεχόμενο. Kάναμε άπειρες συζητήσεις δημιουργήσαμε κοινό mindset. Έπαιξε ρόλο και το ότι είχα εργαστεί για την Disney. Ο πρόεδρος βασικά μου έδωσε την έμπνευση, υπήρχε ένα πρόγραμμα παλιά το School house Rock! όπου μέσω μικρών μουσικών επεισοδίων η νέα γενιά ερχόταν σε επαφή με τη πολιτική και θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Το πρόγραμμα ήταν καλό, είχε επιτυχία αλλά ήταν σε μια εποχή που είχαμε άλλη σχέση με την τηλεόραση σε σχέση με σήμερα. Εγώ το έβλεπα τότε γιατί ήταν από τα λίγα προγράμματα το απόγευμα κατάλληλα για παιδιά. Και έτσι άρχισε να γεννάται η ανάγκη για δημιουργία προγράμματος στις σύγχρονες πλατφόρμες όπως το Netflix, Google, HBO και ο πρόεδρος είπε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα όπως σε εκείνο το show τότε. Για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα λοιπόν χρειάστηκε να συνεργάζονται 10 διαφορετικοί animators υψηλού επιπέδου και μουσικοί. Το ότι ήμασταν σε καραντίνα επηρέασε σίγουρα τον τρόπο που κάναμε το animation. Δουλεύαμε με ανθρώπους πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, ήταν η δυσκολότερη παραγωγή στην οποία έχω βρεθεί και ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα. Ειλικρινά η ενασχόληση με τα κοινά δεν πρέπει να έχει ξεκάθαρα να κάνει με τη λήψη συγκεκριμένης πλευράς. Στο τέλος της μέρας δίναμε πράγματα που ήταν κλασματικά, είχαμε συνταγματολόγους που δούλευαν πάνω σε αυτό και τον πρόεδρο που επέβλεπε τα πάντα. Εκ φύσεως υπήρχε πολιτική επιστήμη σε αυτό το κομμάτι. Βρεθήκαμε στη θέση που ή θα  αποφεύγαμε να πάρουμε θέση σε πράγματα ή μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην ιδέα του να μην πάρουμε. Μιλήσαμε όμως για τα δικαιώματα, τη δέσμευση, τις υποχρεώσεις και προβάλαμε εξίσου και τις δυο οπτικές γωνίες» είπε στον διάλογο με τη γνωστή δημοσιογράφο.

Chris Nee:  Συνέντευξη με τη δημιουργό και διευθύντρια παραγωγής σειρών κινουμένων σχεδίων του Netflix για τις μεγάλες επιτυχίες και τη ζωή
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

«Οι Ομπάμα με βοήθησαν πάρα πολύ στο να κρατάω σημειώσεις (γελάει), ότι τόνιζε ο πρόεδρός το κρατούσαμε πάντα. Με τη Mισέλ συνεργαστήκαμε αρκετές φορές και περάσαμε πραγματικό και ουσιαστικό χρόνο μαζί, είναι ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος είναι ταυτόχρονα βασιλική / αρχοντική αλλά και προσγειωμένη, απίστευτη έξυπνη και γενναιόδωρη. Νόμιζα πριν μπω σε αυτό το χώρο ότι απλά το όνομα Ομπάμα θα μου άνοιγε πόρτες. Δεν περίμενα ποτέ ότι θαενεπλάκη τόσο πολύ με το animation, ασχολούνταν και οι δύο με κάθε ζήτημα, την πλοκή, τη ροή, τις 10 θεματικές στις οποίες το χωρίσαμε όπως στο θέμα των φόρων που ήταν μια πολύ σημαντική θεματική για εμάς. Η Μισέλ αγαπά τη μουσική και άκουγε το κάθε κομμάτι το ίδιο και ο Ομπάμα. Θα θυμάμαι για πάντα ότι τους άρεσε το animation πάρα πολύ. Πήρα σημαντικά στοιχεία από αυτούς. Ο Ομπάμα έλεγε ότι η ιστορία της δημιουργίας της χώρας μας αλλά και κάθε χώρας βρίσκεται στο ξεκίνημα της, εάν γυρίσεις πίσω στο ξεκίνημα της χώρας και μιλήσεις για την ιστορία και τους ανθρώπους που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας είναι σημαντικό. Πολύ ενθαρρυντικό και πολύ καθησυχαστικό για μένα. Με τους Ομπάμα έχω δουλέψει τρεις φορές έως τώρα για τρία διαφορετικά project, είναι πραγματικά καταπληκτικοί άνθρωποι και η ομάδα  ανθρώπων με την οποία συνεργάζονται εξίσου. Θα ήθελα να συνεργαστώ μελλοντικά μαζί τους σε κάποια ντοκιμαντέρ, δεν ξέρω ακόμη σε τι είδους  μιας και έχω κάνει τόσα παιδικά project με αυτούς τους ανθρώπους που θα ήθελα να δω πώς θα είναι να δουλεύω σε ένα άλλο θέμα. Είναι τόσο παθιασμένοι άνθρωποι με τα όσα τεκταίνονται στον κόσμο. Αυτή είναι η ευχή μου» επισημαίνει στην κουβέντα μας. «Οι Ομπάμα εκτός από όλα όσα κάνουν… χορεύουν;», τη ρωτάω αυθόρμητα. «Δεν γνωρίζω αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω σύντομα (γελάει)».

Η Chris είναι λεσβία, το έχει δηλώσει ήδη από τα 18 της, υπερασπίζεται ελεύθερα τα δικαιώματά της δημόσια και έχει ένα γιο. «What's crazy is no one else's gender identity, sexuality, origin story or chosen pronouns affects myown. I'm lesbian as f@@k» έγραφε στο λογαριασμό της στο Twitter πριν δυο χρόνια ανοιχτά.

«Τι λέτε στον γιο σας για τη ζωή;» τη ρωτώ.  «Προσπαθώ να του διδάξω να λέει ναι, να ταξιδεύει, να δοκιμάζει νέες γεύσεις, φαγητά, να δοκιμάζει νέες εμπειρίες. Επίσης, το γεγονός ότι είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στο κόσμο εάν βγάζεις τα προς το ζην από μια δουλειά που αγαπάς και κάνεις κάτι που σου αρέσει γιατί δαπανάς τόσο πολύ χρόνο εκεί και οφείλεις στον εαυτό σου να είσαι ευτυχισμένος».

«Το νέο μου animation θα βγει σε μερικές εβδομάδες και είναι κάτι για το οποίο είμαι ενθουσιασμένη. Συνεργάστηκα στη παραγωγή με μια νέα Αμερικανίδα Ιθαγενή- Ινδιάνα γυναίκα και έχει τίτλο “Spirit Rangers”. Το “Spirit Rangers” είναι μια σειρά φαντασίας - περιπέτειας προσχολικής ηλικίας που ακολουθεί τους ιθαγενείς Αμερικανούς Kodiak, Summer και Eddy Skycedar, οι οποίοι έχουν ένα κοινό μυστικό που θα δείτε σύντομα. Όταν πήγα στο Netflix ρώτησα την Karissa Valencia: “ποια είναι η ιστορία που θέλεις να πεις από τη δική σου οπτική;”. Kαι όταν μου είπε… απάντησα “ωραία θα το κάνουμε  και εγώ μόνο θα σε διδάξω πώς να την πεις”. Όλη η ομάδα της παραγωγής και οι μουσικοί απαρτίζονται και από ιθαγενείς Αμερικανούς και είμαι πολύ χαρούμενη που δούλεψα μαζί τους.

Δε θα ασχολούμουν ποτέ με κάτι που δεν θα αγαπούσα. Αυτό που αγαπάω περισσότερο σε αυτή τη ζωή βέβαια είναι τους ανθρώπους μου. Αυτό είναι το κλειδί στη ζωή που είναι μικρή, μεγάλη και μικρή ταυτόχρονα -αλλά εμείς πρέπει να την ζούμε στο έπακρο χωρίς φόβο και να την απολαμβάνουμε κάθε στιγμή».

Spirit Rangers | Official Trailer | Netflix Jr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ