Ταξιδια

Ελαφονήσι και Κεδροδάσος: Δύο εξωτικοί παράδεισοι

Τοπίο απόλυτα μυστικιστικό και απόκοσμο που, σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά, σε αιχμαλωτίζει.

rita-tzeirani.jpg
Ρίτα Τζεϊράνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελαφονήσι
Ελαφονήσι © Ρίτα Τζεϊράνη

Ελαφονήσι και Κεδροδάσος: Φωτογραφίζοντας χειμώνα τις δύο διάσημες παραλίες της Κρήτης που βρίσκονται νοτιοδυτικά των Χανίων

Ελαφονήσι και Κεδροδάσος, δύο προορισμοί με χιλιομετρική απόσταση 2χλμ περίπου, δύο διαφορετικοί κόσμοι, μόλις 75χλμ από τα Χανιά. Εξωτικοί παράδεισοι, προστατευμένοι από το Δίκτυο Natura.

Ελαφονήσι
© Ρίτα Τζεϊράνη

Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο Ν.Δ τμήμα του νομού Χανίων. Φημίζεται για τις παραλίες με τα τυρκουάζ νερά και τη λευκή και ροζ άμμο. Αν το επισκεφτείς άνοιξη ή χειμώνα, σε ξαφνιάζει με τις εικόνες που σου χαρίζει. Εντελώς διαφορετικές από αυτές του καλοκαιριού μιας και η έλλειψη του ανθρώπινου στοιχείου τού χαρίζει μία διαφορετική γοητεία. 

Ελαφονήσι
© Ρίτα Τζεϊράνη

Προσωπικά, προτιμώ τον χειμώνα. Τους μήνες αυτούς κυριαρχεί στο τοπίο ο ουρανός. Τα σύννεφα είναι αυτά που, αλλάζοντας συνεχώς θέση, σχήμα και χρώμα, προσδίδουν στο τοπίο μια επιβλητικότητα. Παιχνίδια ουρανού και γης και εσύ θεατής. Εικόνες εξωπραγματικές που σε βάζουν σε σκέψεις για το πόσο απρόσμενα μεταλλάσσονται όλα και αλλάζουν, εκτός από τη φύση και στη ζωή.

Ελαφονήσι
© Ρίτα Τζεϊράνη

Είτε αποφασίσεις να πας παραλιακά από το Ελαφονήσι, είτε από το μονοπάτι πριν φτάσεις σε αυτό, ένα είναι σίγουρο: Θα βρεθείς σε έναν άλλο κόσμο. Το Κεδρόδασος είναι ένα παραλιακό δάσος σπάνιας ομορφιάς που αποτελείται από τα αιωνόβια δέντρα, τους κέδρους. Η μετακίνηση της άμμου όλα αυτά τα χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα οι βαθιές ρίζες τους να βγουν στην επιφάνεια μετατρέποντάς τους σε γλυπτά που εκτίθενται κατά μήκος της ακτής. Τοπίο απόλυτα μυστικιστικό και απόκοσμο που, σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά, σε αιχμαλωτίζει.

Κεδρόδασος
© Ρίτα Τζεϊράνη

Κεδρόδασος

Μία παραλία με λευκή άμμο πλαισιώνει τα βράχια και τους κέδρους που αγέρωχοι ατενίζουν το Λιβυκό, και μία πρωτόγνωρη ηρεμία σε κατακλύζει. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να νιώσει ευτυχισμένος!

Κεδρόδασος
© Ρίτα Τζεϊράνη

Κεδρόδασος
© Ρίτα Τζεϊράνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ