Ταξιδια

Ιταλικό καλοκαίρι 2021: Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Ο τουρισμός στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε κατά 97%, δηλαδή μηδενίστηκε

stavros-papadimas_1.jpg
Σταύρος Παπαδήμας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραλία Ρίμινι, Ιταλία
Παραλία Ρίμινι, Ιταλία © EPA/MAX CAVALLARI

Ιταλία - Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε τον τουρισμό της χώρας - Ποιες λύσεις προτείνονται από τους αρμόδιους για το καλοκαίρι του 2021

Ο ιταλός υπουργός Τουρισμού, Massimo Garavaglia, έχει επωμιστεί την ανάκαμψη του τουρισμού που σημαίνει, εν πολλοίς, ανάκαμψη της οικονομίας. Για πρώτη φορά, η Ιταλία ζητά την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα την ελληνική συνεργασία προκειμένου να αποκατασταθεί ο τουρισμός: ο Garavaglia, που πρόσκειται στη Λέγκα του Βορρά, επισημαίνει την ανάγκη για «κοινές λύσεις» ιδίως όσον αφορά την κινητικότητα των ταξιδιωτών στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών είναι το «πράσινο πιστοποιητικό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο, ωστόσο, δεν προβλέπεται να γίνει υποχρεωτικό: οι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα περνούν από τεστ και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα υπόκεινται σε καραντίνα. Αλλά αυτό δεν αρκεί: η ιταλική πολιτική του τουρισμού πρέπει να αλλάξει με σκοπό την «ασφαλή κινητικότητα» - πράγμα που σημαίνει ένα διαφορετικό είδος τουρισμού με έμφαση στις δραστηριότητες στο ύπαιθρο όπου η μόλυνση μεταδίδεται με μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς και με αποφυγή του συνωστισμού που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ιταλία. Τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί τόποι και πολλές δημοφιλείς παραλίες φαίνονται με τα σημερινά δεδομένα τρομερά επικίνδυνα μέρη: για παράδειγμα, η παραλία του αυγουστιάτικου Ρίμινι, όπου αντιστοιχεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο για κάθε λουόμενο, είναι μάλλον αδιανόητη για φέτος.

Ένα άλλο μέτρο που προτείνει ο Garavaglia είναι το μοριακό τεστ για τους ταξιδιώτες που μένουν σε έναν τόπο –ξενοδοχεία, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, bed & breakfast– πάνω από μία εβδομάδα. Σε τεστ θα πρέπει να υπόκεινται και όσοι αλλάζουν διαμονή κατά τη διάρκεια των διακοπών ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ταξιδιού τους, όπως συμβαίνει ήδη στα θέρετρα στις Μαλδίβες.

Η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να συνεργαστούν όχι μόνο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όπως κάνουν ήδη, αλλά και επειδή πολλοί ταξιδιώτες περιλαμβάνουν στις διακοπές τους αμφότερες αυτές τις χώρες. Τόσο ο Έλληνας υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, όσο και ο Garavaglia συμφωνούν στην παράταση της τουριστικής περιόδου και στην επαναφορά των πτήσεων το συντομότερο δυνατό υπό τον όρο να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας. Ήδη από τις 8 Μαρτίου στη Σαρδηνία, ο νομάρχης έχει εγκαινιάσει την τουριστική περίοδο: το νησί είναι η μοναδική «λευκή» περιοχή στην Ιταλία, θεωρείται δηλαδή αρκετά ασφαλής για να ανοίξουν τα μουσεία και να ξαναξεκινήσει η νυχτερινή ζωή.

Για να αποφευχθούν νέες μολύνσεις, ο κυβερνήτης της Σαρδηνίας Christian Solinas, από το τοπικό Κόμμα Δράσης της Σαρδηνίας, ανακοίνωσε νέους τρόπους εισόδου στο νησί: οι ταξιδιώτες στο νησί θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ που να έχει γίνει 48 ώρες πριν από την άφιξη ή να έχουν υποβληθεί σε rapid test, σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ενεργοποιούνται τα απαιτούμενα πρωτόκολλα, δηλαδή καραντίνα, ακόμα κι αν το άτομο είναι ασυμπτωματικό. Παραλλήλως στη Σαρδηνία έχει επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού με στόχο τη μαζική ανοσία μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η Σαρδηνία, επομένως, θα μπορούσε να γίνει «διεθνές πρότυπο και να εγκαινιάσει την τουριστική περίοδο με απόλυτη ασφάλεια».

Από το καλοκαίρι του 2020 ο Solinas είχε προσπαθήσει να επιβάλει το τεστ Covid στους εισερχομένους, αλλά την ιδέα απέρριψε ο τότε αρμόδιος υπουργός Roberto Speranza και ο δικαστής Francesco Boccia από το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο. Στη Σικελία, όσοι φτάνουν χωρίς αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ.

Η Ιταλία έχει 8.000 χιλιόμετρα παραλίες και τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από κάθε άλλη χώρα (50). Στον τουρισμό εργάζονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι, το 5% του εργατικού δυναμικού, το 63% των οποίων είναι κάτω από 40 ετών. Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 14% του ΑΕΠ της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ