1821 Digital Gallery
To Λονδίνο έχει πολλά κρυμμένα μυστικά που δεν φαντάζεσαι

To Λονδίνο έχει πολλά κρυμμένα μυστικά που δεν φαντάζεσαι

Μπορείς να τα ανακαλύψεις κι εσύ αν περιπλανηθείς στη Μεσαιωνική ιστορία του Londinium

Ψηλοί πέτρινοι τοίχοι και πύργοι που ορθώνονται επιβλητικοί, νοτισμένοι από την υγρασία του Τάμεση, δρόμοι πλακόστρωτοι, στενοί, που οδηγούν σε ξύλινες παλιές ταβέρνες, αβαεία και πέτρινα οικόσημα, καθώς και μεγαλοπρεπείς καθεδρικοί, μαρτυρούν τη γέννηση του Λονδίνου, μιας μικρής εμπορικής πόλης στις όχθες του Τάμεση που έμελλε να γίνει το κέντρο του βιομηχανικού πολιτισμού και η μεγαλούπολη που όλοι γνωρίζουμε. Φτάνει μόνο να περιπλανηθούμε σε αυτούς τους δρόμους της παλιάς πόλης του Λονδίνου για να γνωρίσουμε μιαν άλλη, διαφορετική πλευρά του, με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, και για να γίνουμε μάρτυρες αυτής της ιστορικής μετάβασης που επηρέασε όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά ολόκληρο το δυτικό, και όχι μόνο, κόσμο.

Ο Πύργος του Λονδίνου, στις όχθες του Τάμεση, με την «Πύλη των Προδοτών» (Traitor’s Gate) να χάσκει ολόμαυρη,- απ’όπου λέγεται ότι έμπαιναν οι φυλακισμένοι της δυναστείας των Τούντορς -, πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό σε αυτή την ιστορική μας περιήγηση. Ένας Πύργος που το όνομα του έχει συνδεθεί με κραυγές αγωνίας, με πολέμους και αίμα, έχει αποτελέσει τον πόλο των εξελίξεων στο μεσαίωνα και έχει λειτουργήσει τόσο σαν Παλάτι όσο και σαν φυλακή. Για να αντιληφθείτε όλη την ψυχρή και στιβαρή μεγαλοπρέπεια του πρέπει να κατεβείτε στο σταθμό μετρό του Tower Bridge Road και να περπατήσετε προς την εντυπωσιακή Tower Bridge, του 1887, με τους δύο γοτθικούς πύργους να ορθώνονται πάνω από το ποτάμι. Από ην άλλη μεριά του Τάμεση θα μπορέσετε να δείτε τα εντυπωσιακά τείχη του Πύργου του Λονδίνου και τον Λευκό Πύργο να διακρίνεται από πίσω, από τον οποίο ουσιαστικά πήρε και το όνομα του το κάστρο, καθώς κατευθύνεστε προς τη γέφυρα. Διασχίζοντας τη γέφυρα θα μπορέσετε να απολαύσετε την αντίθεση αυτής της μητρόπολης, με τα συμβολικά σύγχρονα κτίρια του αστραφτερού Shard και του «φαλλικού» Gherkin στο βάθος να έρχονται σε αντιδιαστολή με τις ψυχρές γραμμές του Πύργου του Λονδίνου στην απέναντι όχθη.

Σχετικα
Άνοιξη στο Λονδίνο
Άνοιξη στο Λονδίνο

Κάνοντας μια στάση στη γέφυρα, όχι μόνο για τη μοναδική θέα που προσφέρει, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με σημαντικά στοιχεία της κατασκευής της, όπως και τα βικτοριανά δωμάτια που φιλοξενούν τους μηχανισμούς της γέφυρας. Πληρώνοντας ένα αντίτιμο των 8 ευρώ μπορείτε να μπείτε στην έκθεση, η οποία εξιστορεί με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και αποκόμματα διάφορα ατυχήματα και κακοτυχίες που συνέβησαν, αλλά περισσότερο απ’όλα αξίζει το γυάλινο δάπεδο, όπου ουσιαστικά θα περπατήσετε στο κενό, αιωρούμενοι πάνω από το ποτάμι, με τη δυνατότητα να δείτε τον εκπληκτικό μηχανισμό εκείνης της εποχής, των ανοιγοκλειώμενων θυρών, που ακόμη επιτρέπουν τη διέλευση των πλοίων στον Τάμεση!

Σχετικα
Το ατελιέ του καλλιτέχνη εκτίθεται σε Αθήνα και Λονδίνο
Το ατελιέ του καλλιτέχνη εκτίθεται σε Αθήνα και Λονδίνο

Μόλις περάσετε στην απέναντι όχθη, το πλήθος του κόσμου και των τουριστών υποδηλώνει ότι βρίσκετε καθοδόν προς τις πύλες ενός από τους σκοτεινότερους πύργους στην μεσαιωνική ιστορία της Ευρώπης. Όντας ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λονδίνου αλλά και της Αγγλίας, είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις μεγάλες ουρές γι αυτό καλύτερα να φροντίσεις εγκαίρως για το εισιτήριο αγοράζοντας το online, και θα ήταν προτιμότερο να αγοράσεις το London Pass που σου παρέχει είσοδο σε σημαντικά αξιοθέατα με εκπτώσεις, γλιτώνοντας την αναμονή. Πληρώνοντας το, ίσως υπερβολικό, εισιτήριο των 25 ευρώ μπορείτε να επισκεφτείτε ολόκληρο το κάστρο και να εντρυφήσετε στην ταραχώδη ιστορία του, εξερευνώντας τόσο τις κατοικίες των βασιλιάδων, όσο και τους θαλάμους βασανιστηρίων μέχρι και να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άγρια ζώα, από όλες τις γωνιές της γης, που φιλοξενούσε στην αυλή του ο Ερρίκος ο 3ος της Αγγλίας. Ουσιαστικά ο Πύργος ξεκίνησε να χτίζεται σαν οχυρό και κάστρο από τους Νορμανδούς, αλλά θεωρείται δημιουργία του Γουλιέλμου του Κατακτητή, καθώς ο φημισμένος Λευκός Πύργος, σύμβολο της καταπίεσης, χτίστηκε από τον ίδιο. Η φήμη του Πύργου ως τόπου βάναυσης μεταχείρισης των φυλακισμένων άρχισε ουσιαστικά την εποχή της Μεταρρύθμισης από τον Ερρίκο τον Η, ο οποίος κυριευμένος από το φόβο της υφαρπαγής του θρόνου του δε δίστασε να εκτελέσει ακόμη και συγγενικά του πρόσωπα. Οι χιλιάδες φυλακισμένοι που πέρασαν υπό άθλιες συνθήκες μεγάλες περιόδους της ζωής τους στον Πύργο, άφησαν πίσω τα ίχνη τους σκαλίζοντας μικρά σχέδια στους κρύους τοίχους, και αν μιλήσετε με κάποιον από τους οδηγούς μπορεί να σας δείξει κάποια από αυτά, που ίσως ούτε που θα προσέχατε αλλιώς μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του κάστρου.

Ίσως όμως την πιο ενδιαφέρουσα συλλογή του κάστρου, αποτελούν τα Κοσμήματα του Στέμματος της Αγγλίας, και ιδιαίτερα το αυτοκρατορικό στέμμα με τα 2.800 διαμάντια, στον Λευκό Πύργο, όπου μπορείς να θαυμάσεις από κοντά την μαεστρία και τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών που έδωσαν νέα πνοή στους πολύτιμους λίθους, -μερικά από τα διασημότερα διαμάντια του κόσμου ανήκουν σε αυτή τη συλλογή -, που κοσμούνε τις κορώνες, τα σκήπτρα και άλλα σύμβολα βασιλικής ισχύος. Το μεγαλύτερο στον κόσμο κατεργασμένο διαμάντι απαράμιλλης ποιότητας, ο Κούλιναν Ι, είναι πραγματικά ένα μοναδικό έκθεμα μοναδικής ομορφιάς, όμως δεν θα έλεγα ότι αποτελούν το ίδιο και οι αναπαραστάσεις της μεσαιωνικής ζωής στο κάστρο από ηθοποιούς, ουσιαστικά κάνοντας το να μοιάζει με μια μεσαιωνική ντίσνεϋλαντ.

Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στη μεσαιωνική ιστορία του Londinium, βγαίνοντας από τον Πύργο μπορείτε να συνδυάσετε μια όμορφη βόλτα στον Τάμεση, παίρνοντας το πλοιαράκι από τη στάση Tower Pier, λίγα μέτρα πιο κάτω στην όχθη και ύστερα από μια ολιγόλεπτη κρουαζιέρα στο ποτάμι να κατέβετε στην Blackfriars Pier. Από εκεί, με λίγο περπάτημα θα φτάσετε σε ένα σταθμό της γέννησης του Τάγματος των Ναϊτων Ιπποτών, που έμελλαν να αλλάξουν την ιστορία της ανθρωπότητας με τις φημισμένες Σταυροφορίες τους. Η Εκκλησία-Ναός των Ναϊτών Ιπποτών ή Temple Church, ανάμεσα από την Fleet Street και με τον Τάμεση, με τις λιτές, αυστηρές γραμμές της, όπως αρμόζει σε αυτό το πολεμικό τάγμα, αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια, στην ιστορία του τάγματος, αφού μέσα στο στρογγυλό ναό της, χρίζονταν οι νέοι Ναϊτες Ιππότες. Με την ιδιαίτερη ομορφιά της Κυκλικής Εκκλησίας, η οποία αποτελεί το αυθεντικό κτίσμα του 12ου αιώνα, καθώς και με την προέκταση της αργότερα, είναι ένας σημαντικός σταθμός στη μεσαιωνική αναδρομή του μεγάλου Τάγματος. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτός ο ναός μαζί με το εντυπωσιακό Prince Henry's Room (Το Δωμάτιο του Πρίγκηπα Ερρίκου), λίγο πιο πάνω, στο νούμερο 17 της Fleet Street είναι από τα λίγα κτίρια που διασώθηκαν από την Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου, το 1666 που σχεδόν κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη. Οι κήποι του ναού, από πίσω, προσφέρονται για μια όμορφη στιγμή χαλάρωσης ακριβώς δίπλα από το ποτάμι, όπου μπορείτε να βολτάρετε ανέμελοι μέσα από όμορφα ανθισμένα παρτέρια με τριαντάφυλλα.

Με αυτές τις εικόνες, μιας άλλης σκοτεινότερης αλλά και συνάμα ένδοξης εποχής να γεμίζουνε το μυαλό σας, μπορείτε να συνεχίσετε ανεβαίνοντας την Fleet Street, μέχρι να φτάσετε στο νούμερο 145, όπου μια από τις διασημότερες και παλαιότερες ταβέρνες,- ή «pub» κατά το λονδρέζικο-, σας περιμένει. Το Ye Old Cheshire Cheese, αφού κάηκε στην Μεγάλη Πυρκαγιά, ξαναχτίστηκε το 1667 και έκτοτε αποτελεί ένα βαθιά ριζωμένο κομμάτι του παλιού Λονδίνου μέσα στο νέο Λονδίνο του 21ου αιώνα. Το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούνε σε αυτή την ιστορική ταβέρνα, όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε παραδοσιακές συνταγές αιώνων στην ίδια στιβαρή ξύλινη τάβλα του 17ου αιώνα στην οποία καθόταν να φάει ο Κάρολος Ντίκενς με άλλους διάσημους συνδαιτυμόνες της εποχής του! Αφού περιεργαστείτε τα διάφορα δωμάτια και χαζέψετε τον βαλσαμωμένο παπαγάλο πίσω από το μπαρ, τη διάσημη Πόλυ, μπορείτε να δροσιστείτε με μια από τις πραγματικά πολλές και καλές μπύρες που σερβίρει ή να δοκιμάσετε το ψητό της ημέρας.

Κλείνοντας αυτή την ιστορική διαδρομή και λίγα μέτρα πιο πάνω θα αντικρίσουμε το μεγαλοπρεπή θόλο του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου, ενός από τους μεγαλύτερους Καθεδρικούς της Αγγλίας, που ξαναχτίστηκε από την αρχή αφού ούτε αυτός γλίτωσε από την πυρκαγιά του 1666. Ο παλιός Καθεδρικός, χτισμένος από τους Νορμανδούς, αποτελούσε τον τρίτο μεγαλύτερο Καθεδρικό της Ευρώπης και στις στάχτες του ορθώθηκε ο «νέος» Άγιος Παύλος, ένα εντυπωσιακό μπαρόκ κτίριο, με εξαιρετική διακόσμηση, ειδικά τα ξυλόγλυπτα στασίδια θεωρούνται τα τελειότερα έως σήμερα. Ο Ναός αυτός, μάλιστα, διαθέτει τη μεγαλύτερη κρύπτη στην Ευρώπη, όπου μέσα της είναι θαμμένος τόσο ο μεγάλος Δούκας του Ουέλλινκτον που κατατρόπωσε τον Ναπολέοντα, όσο και μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, καθώς και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του Καθεδρικού, Κρίστοφερ Ρεν, ο οποίος όταν αποπεράτωσε τον Καθεδρικό, λέγεται ότι πέθανε μέσα του!

Tέλος, πρέπει να προσθέσουμε ότι πολύ κοντά στον Καθεδρικό βρίσκεται το Μουσείο του Λονδίνου (London Wall, 150), που ενώ ίσως δεν απολαμβάνει της φήμης των άλλων μουσείων του Λονδίνου, ωστόσο αποτελεί το πιο ενδεδειγμένο μέρος για μια ολοκληρωμένη ματιά στη συναρπαστική ιστορία αυτής της θαυμάσιας πόλης, -είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι άμαξες εκείνης της εποχής που έχουν αναπαραχθεί σε φυσικό μέγεθος μαζί με τα άλογα τους. Μέσα εκεί, θα μπορέσεις ίσως να αφουγκραστείς τους ήχους ενός ξεχασμένου πια Λονδίνου, τα κουδούνια της άμαξας που χτυπάνε καθώς χάνονται μέσα στην ομίχλη, και ο ήχος από τις ρόδες πάνω στο πλακόστρωτο που σβήνει σε μια κρύα, υγρή νύχτα, μακριά μέσα στο χρόνο.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΥΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλα πολλά κρυμμένα μυστικά, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε με έναν ευγενέστατο νέο Λονδρέζο, ο οποίος μαζί με άλλους ιστορικούς ή απλά θαυμαστές και γνώστες της πόλης, με ευρείες ιστορικές γνώσεις, αναλαμβάνουν να προσφέρουν εντελώς δωρεάν ιστορικά, θεματικά τουρ της πόλης. Εκεί, ανάλογα με το θέμα που θα επιλέξετε, από τα λημέρια του Τζακ του Αντεροβγάλτη μέχρι το Βασιλικό Λονδίνο, θα σας αποκαλύψουν εκπληκτικά μυστικά που ούτε τα φανταζόσασταν αφήνοντας σας μάλιστα, με το πέρας της περιήγησης, να πληρώσετε ότι εσείς νομίζετε ότι αξίζει, και απ’ όσο μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ιδίοις όμμασι, πραγματικά αξίζει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληροφορηθείτε από την ιστοσελίδα τους τις μέρες και τις ώρες διοργάνωσης του τουρ και αναλόγως με το ποιο πακέτο σας ενδιαφέρει, να φροντίσετε να είσαστε στο σωστό μέρος και στη σωστή ώρα για να συναντήσετε τον πρόσχαρο τύπο με την πορτοκαλί ομπρέλα να σας περιμένει! 


 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Aegean, British Airlines καθώς και οι φτηνότερες Easy Jet και Ryan Air, προσφέρουν καθημερινά απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς το Λονδίνο. Οι low cost εταιρείες προσγειώνονται στα πιο περιφερειακά αεροδρόμια Στάντστεντ και Γκάτουικ, αλλά η σύνδεση με το Λονδίνο είναι αρκετά εύκολη, είτε με το τραίνο είτε με λεωφορείο. Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε άμεσα μια κάρτα για το μετρό του Λονδίνου, τη λεγόμενη Oyster, με κάτι παραπάνω από 6 ευρώ και γεμίζοντας τη αναλόγως με το πόσες μέρες θέλετε να μείνετε στο Λονδίνο. Καλό επίσης θα ήταν να προμηθευτείτε και το London Pass που παρέχει πολλά προνόμια σε επισκέπτες και τουρίστες του Λονδίνου. Περισσότερα εδώ.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:

· Haverstock Hotel (154 Haverstock Hill, Camden, +44 203 564 5228, http://www.haverstockhotel.co.uk/ ) , απλό, λιτό και όμορφο ξενοδοχείο, σε καλή θέση για τη μετακίνηση σας, πολύ κοντά στο σταθμό Belsize Park και Chalk Farm, 130€ το δίκλινο με πρωινό

· Holiday Inn Express Southwark (103 - 109 Southwark Street, Southwark, τηλ. +44 20 3349 9169, όμορφο ξενοδοχείο, πολύ κοντά στην παλιά πόλη του Λονδίνου και στην Tate Modern, με την εγγύηση της αλυσίδας holiday Inn, 200€ το δίκλινο με πρωινό)

· Qbic Hotel London City (42 Adler Street, Tower Hamlets, τηλ. +44 20 3021 3300, Μοντέρνα επιλογή με όμορφο ντιζάιν, κοντά στο Tower of London, 150€ το δίκλινο χωρίς πρωινό

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ, ΠΟΤΟ:

· Ye Old Cheshire Cheese (45 Fleet St, London, +44 20 7353 6170 ), από τις παλαιότερες ταβέρνες του Λονδίνου, αν όχι η παλαιότερη, με κλασσική βρετανική κουζίνα και μεγάλο κατάλογο με μπύρες

· Burger & Lobster (1 Bread St, London, +44 20 7248 1789), πολύ καλό και πραγματικά ιδιαίτερο εστιατόριο που σερβίρει μενού αποτελούμενο από τρεις διαφορετικές εκδοχές αστακού. Να φροντίσετε να κλείσετε τραπέζι οπωσδήποτε.

· Barbecoa (One New Change, 20 New Change, +44 20 3005 8555), με τη σφραγίδα του Jamie Oliver και με αριστοτεχνικά ψημένο βρετανικό και ιρλανδικό κρέας υψηλής ποιότητας. Οπωσδήποτε κράτηση

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5