Ταξιδια

SUMMER GUIDE 2011: Μπίρες και καλαμαράκια

Μη νιώθεις άσχημα, δεν είσαι ο μόνος που όταν θυμάται διακοπές, θυμάται ταβέρνες.

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15608-42333.jpg

Μη νιώθεις άσχημα, δεν είσαι ο μόνος που όταν θυμάται διακοπές, θυμάται ταβέρνες. Μερικές αναμνήσεις από τον ουρανίσκο…

● Η καλύτερη παρουσίαση μενού στον «Πλάτανο» (Ικαρία) - Πλατεία Αγίου Δημητρίου. Θα κάτσεις. Θα περιμένεις. Θα περιμένεις λίγο ακόμα. Και τότε θα έρθει η κυρία Μαρία και ποιητικά θα σου μιλήσει για τα χρώματα των φαγητών που «έχει φτιάξει σήμερα ο μάγειρας». Και μετά θα περιμένεις. Όταν φτάσουν στο τραπέζι σου οι μαγειρευτές λιχουδιές, θα αξίζουν κάτι παραπάνω από τον κόπο της αναμονής. Και μετά θα ζητήσεις λογαριασμό. Και θα περιμένεις λίγο ακόμα, αλλά μη στραβώνεις, φίλε, εδώ είναι Ικαρία… Π.Μ.

● Μαμαδίστικα μαγειρευτά στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Πέτρας (Λέσβος) Top-chef ομάδα γυναικών επιμελείται χειροποίητες, παραδοσιακές συνταγές με τα καλύτερα ντόπια υλικά, στις καλύτερες τιμές. (22530 41238) Δ.Τ.

● «Δε σερβίρουμε τηγανητές πατάτες, ντομάτες “τριαντάφυλλο” και Κόκα-Κόλα» στο «Τσαγκαράδικο» (Χώρα Αμοργού) Τα απαγορεύει ρητά ο κατάλογος. Αλλά τι σε νοιάζει μπροστά στα φρεσκότατα ψάρια, στα εξαιρετικά πιάτα ημέρας (δοκίμασε μοσχαράκι σούπα καταλόκαιρο) και σε ανεπιτήδευτες γκουρμεδιές, όπως την αξεπέραστη καπνιστή χοιρινή μπριζόλα. Π.Μ.

● Χωριάτικη μακαρονάδα στο «Κλιμάκι» (Καμαρίτσα, Εύβοια) Από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια στο δρόμο με τις ατελείωτες, ιλιγγιώδεις στροφές υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού με ποιητικά κοψίδια και καταπληκτική χωριάτικη μακαρονάδα – τα μακαρόνια πασπαλίζονται με ντόπια μυζήθρα. Εδώ, μπόνους μπριζόλες σε μέγεθος ρακέτας και άψογα εκτελεσμένο τυροπιτάρι (ευβοιώτικη παραδοσιακή συνταγή). Δύσκολα πάνω από € 15. Δ.Τ.

● Εξοχικό-υπερπαραγωγή στο «Πλακόστρωτο» (Σύρος) Στο χωριό Σαν Μιχάλη, οπότε θα δοκιμάσεις το ομώνυμο τυρί. Έπειτα με εντυπωσιακή θέα και όσο πρέπει φιλικό/γρήγορο σέρβις θα φας καλομαγειρεμένα πιάτα, όπως εξοχικό κατσικάκι στη λαδόκολα, ντόπιο κουνέλι με δενδρολίβανο, χοιρινό με μάραθο και άλλα καλά… Π.Μ.

● Τα μάτια (και τα πιάτα) της Μαρίας στην «Κληματαριά» (Αντίπαρος) Στο μέσο της διαδρομής (πασαρέλας) λιμάνι - κεντρική πλατεία Αντιπάρου. Όχι μόνο επειδή το φαγητό είναι καλό, αλλά και γιατί θα σε σερβίρει η Μαρία, το πιο ωραίο κορίτσι του νησιού. Τ.Σ.

● Φρουτάλια στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» (Άνδρος)  Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη (ας την πούμε) ομελέτα με το εξεζητημένο, πλην νόστιμο, ντόπιο λουκάνικο σε μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες του Αιγαίου. Στο χωριό Άνω Απρόβατο… Π.Μ.

● Μωρόπουλα στη «Spiaggia» (Κεφαλονιά) Στο χωριό Βάτσα, τα «μωρόπουλα» αντιστοιχούν στο λήμμα κολοκυθάκια… Π.Μ.

● Γλυκό από ανθό λεμονιάς (Χίος)…μαζί βέβαια με τις απαραίτητες μαστίχες στον «Κόρακα» και το «Mastic Culture». Π.Μ.

● Λουκούμια στον κύριο Νίκο (Σίφνος) Ο πατέρας του τού έμαθε να τα φτιάχνει στη Σύρο. Λ.Χ.

● Τζιζκέικ κι εσπρέσο στην «Καλλιστώ» (Αμοργός) Τιμημένο ζαχαροπλαστείο στη Χώρα. Με τα καλύτερα γλυκά του νησιού και το προσωπικό να σου τα συστήνει ένα προς ένα, να σε ενημερώνει πώς φτιάχνονται και λοιπά… Τ.Σ.

«ΒΓΑΛΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ;»

Το φωτογραφικό άλμπουμ των Ελληνίξ...

1. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΙ ΝΤΕ ΦΟΥΡΝΙΕ;

n

Το αληθινό του όνομα ήταν Χαράλαμπος Φουρναράκης. Ήταν ο γιατρός που έκανε πολλά λεφτά στην Αμερική, όπως λένε οι συγχωριανοί του. Γύρισε στην πατρίδα του αποφασισμένος να βάλει τα Φιλιατρά στον παγκόσμιο χάρτη. Γι’ αυτό έφτιαξε μια παραθαλάσσια Ντίσνεϊλαντ στο χωριό Αγρίλη, ένα κάστρο παραμυθιών με κιτς αγάλματα ιπποτών και πολλές αναφορές στον Τρωικό Πόλεμο. Που σηκώνουν συζήτηση, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάτω από την ουρά του Δούρειου Ίππου υπάρχει παράθυρο με παντζούρια. Στο παλάτι που μοιάζει με ξενοδοχείο ζει σήμερα μια οικογένεια, αλλά αν το ζητήσεις ευγενικά, σου δίνουν τα κλειδιά. Καλή ευκαιρία να θαυμάσεις από κοντά πίνακες και προσωπογραφίες του εξαιρετικά σεμνού «βασιλιά των Φιλιατρών».  Λ.Χ.

2. ΣΚΑΝΔΑΛΟΠΕΤΡΑ TOURS

n

Τι είναι; Μια πέτρα από μάρμαρο ή γρανίτη με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα που ζυγίζει 8-14 κιλά. Τη χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους. Πού θα τη βρεις; Αν ξέρεις κολύμπι, ξέρεις και να βουτάς στα βαθιά. Οπότε συνόδεψε τους έμπειρους δύτες της Καλύμνου (18-24/7) και, αν πας καλά, δοκίμασε την επόμενη πίστα στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής (26-28/8). Λ.Χ.

3. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΑΡΑ

n

Μανάβικο στον Ποταμό Επανωμής.

4. ZEUS KAPPOTA

image

Ο Δίας δεν ήταν και τόσο απρόσεκτος, τελικά.

5.  VEZUVIOS TAVERN

n

Καυτά φαγητά για καυτά μωρά στη Σελίνιτσα, Μεσσηνιακή Μάνη.

6. EXTREME ΣΥΜΗ

n

Οι καλύτεροι base jumpers του κόσμου (αθλητές που κάνουν άλματα ελεύθερης πτώσης από σταθερά σημεία με αλεξίπτωτο) συμμετέχουν στο «ProBase Beach Challenge» στην παραλία του Αϊ-Γιώργη. Από 4 έως 14/8. Λ.Χ.

7. «ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΤΣΕ;»

n

«Ε, να έτσι. Εδώ όλοι Τσε είμαστε…» Το εδώ είναι η Αμμουλιανή (το νησί της Χαλκιδικής) και συγκεκριμένα ένα γραφικό, παραδοσιακό ξενοδοχείο σε στιλ λατινοαμερικάνικης χασιέντα, συν μπαράκι και ψαροταβέρνα, στην παραλία του Αϊ-Γιώργη. Οι ιδιοκτήτες έχουν ζωγραφίσει τον Τσε σε τοίχο στην εσωτερική αυλή, πάνω από την… πισίνα! Διαβάζεται και ως μεταμοντέρνο σχόλιο στην πάλη των τάξεων.

8 ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ.

n

Ο Μπέης κολλάει την ετικέτα στο καλύτερο θυμαρίσιο μέλι της Μάνης.

9.  «ΣΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΤΗΝ ΟΛΟΑΣΠΡΗ ΡΑΧΗ»nφωτό: Ελένη Σπυροπούλου

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ