Τεχνολογια - Επιστημη

The Lyceum Project 2025: Τα παιδιά στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μια πρωτοβουλία για έναν παγκόσμιο, ανοιχτό και διεπιστημονικό διάλογο που συνδέει τη Φιλοσοφία με την ΑΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεχνητή Νοημοσύνη, Lyceum Project 2025

Φέτος, στις 20 Ιουνίου, το The Lyceum Project φέρνει την παιδική ηλικία και την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου

Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες, ώστε να «ανθίσουν» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ);

Αυτό είναι το βασικό και επίκαιρο ερώτημα που φέρνει στο προσκήνιο το The Lyceum Project 2025. Μια νέα γενιά μεγαλώνει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, καθοδηγούμενος όλο και περισσότερο από αλγόριθμους και αυτοματοποιημένες αποφάσεις μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την προσωπικότητά τους μέσα σε αυτόν; Μήπως χρειάζεται να σκεφτούμε ξανά τον τρόπο που παίζουν, μαθαίνουν και επικοινωνούν;

Τεχνητή Νοημοσύνη, ωδειο αθηνων
Το ωδείο ΑΘηνών

Η διεθνής διεπιστημονική συνάντηση The Lyceum Project διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ωδείο Αθηνών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδέει ακαδημαϊκούς, καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου, φορείς χάραξης πολιτικής, καλλιτέχνες, πολίτες, για να συζητήσουν τις αλλαγές, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην εποχή της ΤΝ.

Φέτος, στις 20 Ιουνίου, το The Lyceum Project φέρνει την παιδική ηλικία και την ΤΝ στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και μας καλεί να αναλογιστούμε: Τι σημαίνει να είσαι παιδί στην εποχή της ΤΝ; Πώς μπορούμε να καθοδηγήσουμε την ανάπτυξη ανατρεπτικών τεχνολογιών, όπως η ΤΝ, με σοφία και ακεραιότητα, ώστε να τις μετατρέψουμε σε όχημα ενδυνάμωσης για τα παιδιά; Πώς ευθυγραμμίζονται η καινοτομία με τις πανανθρώπινες αξίες, ώστε να διαμορφώσουν ένα μέλλον προς όφελος όλων των παιδιών;

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές σε θέματα ηθικής φιλοσοφίας, ΤΝ, εκπαίδευσης και χάραξης πολιτικής.

Μεταξύ των εισηγητών θα είναι οι:

Ο John Tasioulas, Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας & Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ηθική στην ΤΝ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τεχνητή Νοημοσύνη, John Tasioulas
Ο John Tasioulas

Η Baroness Beeban Kidron, Μέλος της Βουλής των Λόρδων & Σύμβουλος στο Ινστιτούτο για την Ηθική στην ΤΝ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τεχνητή Νοημοσύνη, Baroness Beeban Kidron
Η Baroness Beeban Kidron

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση θα κλείσει με μία παράσταση στο Λύκειο του Αριστοτέλη εμπνευσμένη από τη φετινή θεματική της συνάντησης. Συμμετέχουν οι σπουδαστές της σχολής χορού του Ωδείου Αθηνών, υπό τη συνοδεία των μουσικών του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.

Το The Lyceum Project 2025 διοργανώνεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το World Human Forum, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Φιλοξενείται από το Ωδείο Αθηνών και πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ καθώς και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο και με την υποστήριξη της IEEE Standards Association | IEEE SA και του Alexander S. Pissios Family Foundation.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά, με εξαίρεση την ενότητα «ΤΝ & Εκπαίδευση», η οποία θα παρουσιαστεί στα Ελληνικά. Θα διατίθενται συσκευές διερμηνείας και για τις δύο γλώσσες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχετικά με το The Lyceum Project

Το The Lyceum Project πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών, δίπλα στο αρχαίο Λύκειο του Αριστοτέλη. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία που συνδέει τη Φιλοσοφία με την ΤΝ, σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και διεθνείς οργανισμούς.

Η πρώτη διοργάνωση το 2024 εισήγαγε ένα αριστοτελικό ηθικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ΤΝ, όπως περιγράφεται στην έκθεση “Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle” από τους John Tasioulas, Καθηγητή Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας & Διευθυντή του Ινστιτούτου για την Ηθική στην ΤΝ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και Josiah Ober, Καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε την βάση για το όραμα του εγχειρήματος.

Το The Lyceum Project είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την διακήρυξη για «Συμπεριληπτική και Βιώσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη για τον Άνθρωπο και τον Πλανήτη» που υπογράφηκε στη Διεθνή Σύνοδο για την ανάληψη δράσης για την ΤΝ στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2025, προωθώντας πολυμερείς διαλόγους και συνεργασίες για τη διακυβέρνηση της ΤΝ.

Εκπληρώνει, επίσης, ένα από τα εμβληματικά προγράμματα του «Εθνικού σχεδίου μετάβασης της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη» με σκοπό την φιλοξενία μιας ετήσιας παγκόσμιας συνάντησης υψηλού επιπέδου για την ηθική και την χάραξη πολιτικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY