Τεχνολογια - Επιστημη

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα, που κανείς δεν έχει ξαναδεί

Η έρευνα και τα αποτελέσματα που προκαλούν διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάτι
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα, που κανείς δεν έχει ξαναδεί © Unsplash / v2osk

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα, που κανείς δεν έχει ξαναδεί - Η έρευνα και τα αποτελέσματα που προκαλούν διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα

Μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα «νέο χρώμα» που «κανένας άνθρωπος δεν έχει ξαναδεί».

Με λέιζερ, ερευνητές στις ΗΠΑ, διεγείροντας συγκεκριμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, υποστήριξαν ότι έχουν δει ένα γαλαζοπράσινο χρώμα, το οποίο ονόμασαν «olo». Ο ισχυρισμός περί αυτού του «νέου χρώματος» έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. 

Τι εκτιμούν οι ερευνητές για την ανακάλυψη του νέου χρώματος 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances την Παρασκευή, έχουν περιγραφεί από τον συν-συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Ρεν Νγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ως «αξιοσημείωτα». Αυτός και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να διερευνήσουν περαιτέρω την αχρωματοψία.

Ο καθηγητής Ng, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε ανθρώπους που συμμετείχαν στο πείραμα, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 το Σάββατο ότι το olo ήταν «πιο κορεσμένο από οποιοδήποτε χρώμα που μπορείτε να δείτε στον πραγματικό κόσμο. Ας πούμε ότι όλη σου τη ζωή και βλέπεις μόνο ροζ, baby pink, παστέλ ροζ. Και τότε μια μέρα πας στο γραφείο και κάποιος φοράει ένα πουκάμισο, και είναι το πιο έντονο baby pink που έχεις δει ποτέ, και λένε ότι είναι νέο χρώμα και το λέμε κόκκινο».

Κατά τη διάρκεια του πειράματος της ομάδας, οι ερευνητές έριξαν μια ακτίνα λέιζερ στην κόρη του ενός ματιού κάθε συμμετέχοντα. Υπήρχαν πέντε συμμετέχοντες στη μελέτη -τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα- που είχαν όλοι φυσιολογική έγχρωμη όραση. Τρεις από τους συμμετέχοντες - συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Ng - ήταν συν-συγγραφείς της ερευνητικής εργασίας.

Σύμφωνα με την ερευνητική εργασία, οι συμμετέχοντες κοίταξαν μια συσκευή που ονομάζεται Oz, η οποία αποτελείται από καθρέφτες, λέιζερ και οπτικές συσκευές. Ο εξοπλισμός σχεδιάστηκε προηγουμένως από ορισμένους από τους εμπλεκόμενους ερευνητές - μια ομάδα επιστημόνων από το UC Berkeley και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και ενημερώθηκε για χρήση σε αυτή τη μελέτη.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα ευαίσθητο στο φως στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού υπεύθυνος για τη λήψη και την επεξεργασία οπτικών πληροφοριών. Μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε. Ο αμφιβληστροειδής περιλαμβάνει κωνικά κύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα υπεύθυνα για την αντίληψη του χρώματος. Υπάρχουν τρεις τύποι κωνικών κυττάρων στο μάτι - S, L και M - και το καθένα είναι ευαίσθητο σε διαφορετικά μήκη κύματος μπλε, κόκκινου και πράσινου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ερευνητική εργασία, στην κανονική όραση, «κάθε φως που διεγείρει ένα κύτταρο M κώνου πρέπει επίσης να διεγείρει τους γειτονικούς του κώνους L ή/και S», επειδή η λειτουργία του επικαλύπτεται με αυτούς. Ωστόσο, στη μελέτη, το λέιζερ διέγειρε μόνο κώνους Μ, «οι οποίοι κατ' αρχήν θα έστελναν ένα έγχρωμο σήμα στον εγκέφαλο που δεν εμφανίζεται ποτέ στη φυσική όραση», ανέφερε η εφημερίδα.

Το νέο χρώμα δεν θα μπορούσε να φανεί με γυμνό μάτι

Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα olo δεν θα μπορούσε να φανεί με γυμνό μάτι ενός ατόμου στον πραγματικό κόσμο χωρίς τη βοήθεια συγκεκριμένης διέγερσης. Για να επαληθεύσει το χρώμα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πειράματος, κάθε συμμετέχων προσάρμοσε έναν ελεγχόμενο χρωματικό επιλογέα μέχρι να ταιριάζει με το olo. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, λένε ότι το νέο αντιληπτό χρώμα είναι «θέμα ερμηνείας».

Ο καθηγητής John Barbur, επιστήμονας όρασης στο City St George's του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι ενώ η έρευνα είναι ένα «τεχνολογικό επίτευγμα» στην τόνωση επιλεκτικών κωνικών κυττάρων, η ανακάλυψη ενός νέου χρώματος είναι «ανοιχτή σε διαφωνίες».

Εξήγησε ότι εάν, για παράδειγμα, τα ερυθρά κωνικά κύτταρα (L) διεγερθούν σε μεγάλους αριθμούς, οι άνθρωποι θα «αντιλαμβάνονταν ένα βαθύ κόκκινο», αλλά η αντιλαμβανόμενη φωτεινότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις αλλαγές στην ευαισθησία του κόκκινου κώνου, κάτι που δεν είναι διαφορετικό από αυτό που συνέβη σε αυτή τη μελέτη. Αλλά ο συν-συγγραφέας της μελέτης Prof Ng παραδέχτηκε ότι αν και το olo είναι «σίγουρα πολύ τεχνικά δύσκολο» να το δει κανείς, η ομάδα μελετά τα ευρήματα για να δει τι θα μπορούσε να σημαίνει για τους ανθρώπους με αχρωματοψία, που δυσκολεύονται να διακρίνουν ορισμένα χρώματα.

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AI 2027
AI 2027: Το σενάριο-σοκ πέντε ερευνητών για την επόμενη φάση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ρυθμούς και επιπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και την Βιομηχανική Επανάσταση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.