Oumi: Έλληνες ιδρυτές startup φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το επόμενο DeepSeek
Πρώην μηχανικοί της Google και της Microsoft λανσάρουν την ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα. Μιλήσαμε με τον CEO, Μάνο Κουκουμίδη


Η Oumi AI ευελπιστεί να ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης
Μια νέα πρωτοβουλία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να αμφισβητήσει το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης κλειστών συστημάτων AI. Η Oumi (Open Universal Machine Intelligence), μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, δημιουργήθηκε από πρώην μηχανικούς τεχνολογικών κολοσσών, με στόχο να καταστήσει την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων AI πλήρως ανοιχτή και συνεργατική.
Ιδρυτές της, μεταξύ άλλων, είναι ο Μάνος Κουκουμίδης, ο Κώστας Αίσωπος και ο Πάνος Αχλιόπτας, επιστήμονες με σπουδές σε Princeton, MIT και Stanford και επαγγελματική εμπειρία σε εταιρείες όπως Google, Facebook και Microsoft. Όπως αναφέρουν, η κυριαρχία των κλειστών συστημάτων AI τους οδήγησε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Ποιον πραγματικά ωφελεί η δουλειά μας;». Έτσι, αποφάσισαν να αφήσουν υψηλόβαθμες θέσεις και να ιδρύσουν την Oumi ως Public Benefit Company.
Η Oumi υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς 13 και πλέον πανεπιστημίων και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση απέναντι στις μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν την πρόσβαση στην αιχμή της τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα πίσω από την Oumi τονίζει ότι οι τρέχουσες πρακτικές ανάπτυξης «πίσω από κλειστές πόρτες» περιορίζουν τη διαφάνεια και την καινοτομία.
Οι ιδρυτές της συγκέντρωσαν 10 εκατ. δολάρια, ένα σχετικά μικρό ποσό σε σύγκριση με τις κολοσσιαίες επενδύσεις της OpenAI, αλλά επαρκές για τον στόχο τους: να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που παρέχει όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή θεμελιωδών μοντέλων AI.
Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα ανοιχτής τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιο με αυτό του DeepSeek, το οποίο πρόσφατα έκανε αίσθηση ως ένα από τα πιο ισχυρά open-source μοντέλα AI. Με την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η Oumi ευελπιστεί να ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα και την εφαρμογή της AI.
Μετά την αναταραχή που προκάλεσε η εμφάνιση της DeepSeek στο πεδίο της ΑΙ, μία νέα σειρά ερωτημάτων προέκυψε. Μιλώντας με τον συνιδρυτή και CEO της Oumi, Μάνο Κουκουμίδη, φωτίζουμε το νέο αυτό μονοπάτι, επιδιώκοντας παράλληλα να καταλάβουμε τι είναι η Oumi.

Πείτε μου δύο λόγια για σας, ποιοι είστε;
Όλοι μας βρεθήκαμε στην Αμερική από νεαρή ηλικία για μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές. Εγώ και ο Κώστας στο Princeton και το MIT, και ο Πάνος στο Stanford. Δουλέψαμε σε εταιρίες όπως το Google, Facebook, και Microsoft όπου αγαπήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη και ενθουσιαστήκαμε με το τι μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του Chat GPT και την καινούργια (πρωτόγνωρη) νοοτροπία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης «πίσω από κλειστές πόρτες», όλοι μας ξεκινήσαμε να αναρωτιόμαστε γιατί δουλεύουμε τόσο σκληρά και ποιον θα ωφελήσει η έρευνά μας. Είναι μεγάλη σφαλιάρα στα 40 σου να κοιτάζεις πίσω και να αμφισβητείς αν αυτό που θα αφήσεις πίσω σου θα κάνει τον κόσμο καλύτερο ή θα κάνει εταιρείες δισεκατομμυρίων ακόμα πιο παντοδύναμες και να διαπιστώνεις ότι μάλλον είναι το δεύτερο. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να αφήσεις πολύ καλοπληρωμένες και ασφαλείς δουλειές για να φτιάξεις μια PBC (Public Benefit Company) εταιρεία με στόχο το κοινό καλό. Δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει αυτό το ταξίδι, αλλά πλέον είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας στηρίξει η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα ξεκινήσουμε ένα αντίπαλο δέος στις μεγάλες εταιρίες.
Πιστεύετε ότι το μοντέλο που προτείνει η Oumi, με έμφαση στην αποκεντρωμένη ανάπτυξη, μπορεί να ανταγωνιστεί τις τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές από εταιρείες όπως η OpenAI και η Meta;
Για πολύ καιρό ο κόσμος πίστευε ότι είναι αδύνατο τα «ανοιχτά μοντέλα» να ανταγωνιστούν Αμερικανικούς κολοσσούς όπως το OpenAI και η Google. Αλλά, αν μελετήσετε την ιστορία της τεχνολογίας, όλες οι τεχνολογικές επαναστάσεις -όπως το Internet ή το Linux- ήταν αποκεντρωμένες. Πιστεύω έντονα ότι το ίδιο θα συμβεί και με την ΑΙ, τόσο οι ερευνητές όσο και οι βιομηχανίες χρειάζονται τη διαφάνεια και ευελιξία που μόνο ο ανοιχτός κώδικας και τα επιθεωρήσιμα δεδομένα προσφέρουν. Επίσης, η ΑΙ είναι τεχνολογία που μπορεί να αναπτυχθεί με παράλληλη αποκεντρωμένη έρευνα. Η ανοικτή, αποκεντρωμένη έρευνα είναι η καλύτερη προσέγγιση για την ανάπτυξη μιας τόσο κρίσιμης και πολύπλοκης τεχνολογίας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές και οι developers όταν προσπαθούν να αναπτύξουν θεμελιώδη μοντέλα και πώς διευκολύνει η Oumi αυτή τη διαδικασία;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα «σημείο αναφοράς» για να ξεκινήσει κάποιος και να μάθει πως φτιάχνεται ένα μοντέλο από το μηδέν. Λίγες εταιρείες, όπως το Facebook και το DeepSeek δίνουν στον κόσμο «μοντέλα με ανοιχτές παραμέτρους» (open weight models). Με άλλα λόγια, ο χρήστης μπορεί να δει τι υπάρχει μέσα στο μοντέλο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να καταλάβεις τη διαδικασία που φτιάχνεται. Όπως όταν τρώμε ένα νόστιμο κέικ και θέλουμε να το φτιάξουμε και στο σπίτι - δεν είναι απλό ξέροντας μόνο τη γεύση του, χρειάζεται να ξέρουμε τα συστατικά, τη συνταγή, τα εργαλεία και το φούρνο για να το ψήσουμε. Το ίδιο ισχύει και στην ΑΙ - όλες αυτές οι εταιρίες που ισχυρίζονται ότι τα μοντέλα τους είναι ανοιχτά, κρύβουν το γεγονός ότι είναι αδύνατον να τα φτιάξεις. Γι’ αυτό και το OSI (Open Source Initiative), η πιο αναγνωρισμένη παγκοσμίως για τον ορισμό ανοιχτού κώδικα δεν αναγνωρίζει αυτά τα μοντέλα ως μοντέλα ανοικτού κώδικα. Με την Oumi, η διαδικασία κατασκευής μοντέλων είναι 100% διαφανής. Οι χρήστες μπορούν να βρουν έτοιμες συνταγές κατασκευής μοντέλων ή να φτιάξουν τις δικές τους και να τις μοιραστούν με την κοινότητα.
Θεωρείτε ότι το μέλλον της AI βρίσκεται σε open-source λύσεις ή θα συνεχίσει να κυριαρχεί το κλειστό μοντέλο ανάπτυξης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών;
Σε λίγα χρόνια θα κοιτάμε πίσω και θα αναρωτιόμαστε γιατί επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια σε κλειστού κώδικα AI, όταν ο ανοιχτός κώδικας ήταν σαφώς καλύτερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Το μάθημα είναι στην ιστορία της τεχνολογίας μας (π.χ. Linux) Απλά πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να το δούμε.
Ποιο είναι το όραμά σας για την Oumi; Βλέπετε την εταιρεία να αποκτά μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο της AI έρευνας;
Ο στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε και να βοηθήσουμε όλους τους ερευνητές που μπορούν να συμβάλουν στην ΑΙ και πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει αντίπαλος πόλος στις εταιρείες κλειστού κώδικα. Με πολύ στενή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα (πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, Stanford, Princeton, Berkeley, Caltech, Cambridge, Oxford κι άλλα), έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα και δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που ένας ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης θα βρει ό,τι εργαλεία του χρειάζονται για να φτιάξει και να αξιολογήσει μοντέλα. Η πλατφόρμα θα δυναμώνει όσο περισσότερος κόσμος την χρησιμοποιεί, φτιάχνει καινούργιες συνταγές και τις μοιράζεται με την κοινότητα, συνεργάζεται με τους ερευνητές που είναι στην πλατφόρμα για να αξιολογήσει ιδέες και να προτείνει εναλλακτικές. Η δύναμή μας είναι η συνεργασία και η διαφάνεια - αν ξεκινήσουμε ένα κίνημα ανοιχτών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που φτιάχνονται από όλους και ανήκουν σε όλους, σε λιγότερο από 5 χρόνια θα είμαστε το Linux του ΑΙ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης
Γιατί τις έκανε και ποιες ήταν οι σωστές και λάθος απαντήσεις;
Οι επιστήμονες τον παρομοιάζουν με εκείνον της σειράς The Last of Us
Ποσοστό που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου
Ή μήπως απλώς ο συνήθης ύποπτος;
Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει αντικείμενα - Η αυτοματοποίηση κερδίζει έδαφος
Το μέλλον της εργασίας δεν είναι είτε άνθρωπος είτε μηχανή. Είναι άνθρωπος και μηχανή.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ρυθμούς και επιπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και την Βιομηχανική Επανάσταση
Το μέλλον της τέχνης είναι πράσινο, συμμετοχικό και γεμάτο νόημα
Ίχνη μελανιού δείχνουν πως το κείμενο ανήκει στον Επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο
Οι τρεις βασικοί στόχοι της εταιρίας από δω και πέρα
Στόχος μία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030
Για πότε έχει οριστεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του
Ξέρουμε τι φύλο είναι το εργαλείο ΑΙ που έχει τρελάνει τον κόσμο
Τι έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από ιρλανδική αρχή
Θα προσκρούσει με ταχύτητα 242 χλμ/ώρα - Πού θα καταλήξει η μάζα μετάλλου μισού τόνου
Πού μεταφέρεται ο κύριος κόμβος παραγωγής
To πείραμα που έκαναν επιστήμονες
Το συμβούλιο διατηρεί πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του
Όσο πιο ακριβής η ερώτηση, τόσο πιο χρήσιμη η απάντηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.