Τεχνολογια - Επιστημη

Το Google Street View έκλεισε 17 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει

Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους χρήστες που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Google Street View έκλεισε 17 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει
Ορειβασία στην οροσειρά El Capitan της Καλιφόρνια © Google Street View

Google Street View: Τα 17 χρόνια λειτουργίας και οι νέες αναβαθμίσεις

Ένας κόσμος σε συνεχή κίνηση, ένας πλανήτης υπό συνεχή διαμόρφωση. Πόλεις που επεκτείνονται, τοπία που εξελίσσονται, μαζί και η κλιματική αλλαγή της οποίας οι συνέπειες ερευνώνται συνεχώς. Πολύ πρόσφατα το Google Street View, βασικό εργαλείο της γνωστής εφαρμογής Google Maps, ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες έως τώρα αναβαθμίσεις του, προσθέτοντας νέες εικόνες σε περίπου 80 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Δανία, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Ρουάντα, η Σερβία, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Ελβετία και η Ουρουγουάη. Πρόκειται για προσθήκες οι οποίες, σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργιών της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες εξερευνούν μία περιοχή μέσω της εφαρμογής, ανακαλύπτοντάς τη χωρικά αλλά και χρονικά, μέσα από τις διάφορες μεταβολές της. Σύμφωνα με την ίδια την Google, αυτή η αναβάθμιση θα μετατρέψει την εφαρμογή σε πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία προσαρμοσμένων χαρτών, ενώ είναι δεδομένο πως θα επιτρέψει τη μελέτη μακροπρόθεσμων αλλαγών στο τοπίο, λόγω του κλίματος και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σταθερή παραμένει για την εφαρμογή και η λειτουργία των «Ιστορικών Εικόνων» μετατρέπει τον χρήστη σε εν δυνάμει μελετητή των αλλαγών και της ανάπτυξης μιας περιοχής, με ορισμένες εικόνες να χρονολογούνται από την αρχή της λειτουργίας της πλατφόρμας.

Σαγράδα Φαμίλια © Google Street View
Σαγράδα Φαμίλια © Google Street View

Πώς λειτουργεί το Google Street View

Η Google λάνσαρε επίσημα το Street View στις ΗΠΑ, στις 25 Μαΐου του 2007. Σήμερα εμφανίζει περισσότερες από 280 δισεκατομμύρια εικόνες, οι οποίες συλλέγονται από τα αυτοκίνητα και τους πεζούς καταγραφείς. Μέσα από την άνεση ενός υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, ο χρήστης του Street View γίνεται ουσιαστικά τουρίστας καθώς μπορεί να περιηγηθεί σε πόλεις και μέρη τα οποία δεν έχει επισκεφτεί ποτέ, μπορεί να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για όλους τους δρόμους για τους οποίους άκουσε μέσα από ταινίες, σειρές, καθώς και διάφορους αστικούς μύθους. Η πλοήγηση γίνεται τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, μέσω πανοραμικών εικόνων στο επίπεδο του δρόμου. Έτσι ο καθένας μπορεί να κάνει έναν εικονικό περίπατο, να ανακαλύψει μνημεία μιας περιοχής, ή ακόμα και εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Τα ειδικά αυτοκίνητα διασχίζουν πόλεις και αστικές περιοχές, αποθηκεύοντας πανοραμικές εγγραφές που συχνά περιλαμβάνουν ανθρώπους σε καθημερινές ενέργειες καθώς και αυτοκίνητα. Για την προστασία του απορρήτου, η τεχνολογία θολώνει τα πρόσωπα τους και τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Ανθισμένες κερασιές στο Τόκιο © Google Street View
Ανθισμένες κερασιές στο Τόκιο © Google Street View

Μερικές σημαντικές πληροφορίες για το Google Street View

  • Στην αρχή της λειτουργίας του, έδειχνε τους δρόμους μονάχα πέντε αμερικανικών πόλεων και συγκεκριμένα των Σαν Φρανσίσκο, Μαϊάμι, Ντένβερ, Λας Βέγκας και Νέας Υόρκης
  • Σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 10 εκατομμύρια μίλια διαδρομής, καλύπτοντας και τις επτά ηπείρους
  • Στους καταγραφείς ανήκουν και οχήματα όπως τρίκυκλα, snowmobiles, ακόμα και σακίδια εξοπλισμένα με κάμερες
  • Τα δεδομένα του Google Street View χρησιμοποιούνται πλέον σε video games, προγραμματισμό ταξιδιών, καταχωρήσεις ακινήτων, δημιουργία εικονικών περιηγήσεων σε μουσεία, χαρτογράφηση μονοπατιών πεζοπορίας κ.α.
Τα πλωτά νησιά Ούρος στη λίμνη Τιτικάκα © Google Street View
Τα πλωτά νησιά Ούρος στη λίμνη Τιτικάκα © Google Street View

Σπουδαία εμπειρία με το Street View και άκρως συγκινητική είχε και ένα μέλος της ίδιας της Google, ο Πορτογάλος André Santos που εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού. Ήταν αρχές του 2023 όταν στο σπίτι τους στο Πόρτο, οι γονείς του εγκατέστησαν ηλιακούς συλλέκτες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε ενίσχυση για τα νοικοκυριά που έκαναν τα σπίτια τους πιο αποδοτικά από ενεργειακής άποψης. Μοναδικό πρόβλημα το ότι έπρεπε να αποδειχθεί πως οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μετά τον Μάιο του 2022. Η φωτογραφία του Street View από τον Απρίλιο του 2023 έδειχνε ξεκάθαρα τα εγκατεστημένα πάνελ, ενώ η αντίστοιχη από τον Ιούλιο του 2022 όχι. Οι δύο φωτογραφίες ήταν αρκετές ώστε να αποδειχθεί η χρονολογία των εργασιών. Εντυπωσιασμένοι από την εφαρμογή, οι γονείς του ζήτησαν να δουν και παλαιότερες φωτογραφίες, ωστόσο αυτή του Σεπτεμβρίου του 2009 τους έκανε να σιωπήσουν. Στο πίσω μέρος εμφανιζόταν μια γνώριμη για την οικογένεια φιγούρα, ο παππούς Joaquim, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή πριν από έναν χρόνο. Η μητέρα του André και νύφη του Joaquim, κατάφερε απλά να ψελλίσει «Μου λείπει».

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19, η Google είχε γιορτάσει τα 15α γενέθλια του Google Maps, επιλέγοντας μια σειρά από εκπληκτικές πραγματικά εικόνες του Street View που αγαπήθηκαν από το προσωπικό της εταιρείας. Από αυτές ξεχωρίζουν σίγουρα η ορειβασία στην οροσειρά El Capitan της Καλιφόρνια, το φεστιβάλ πάγου της λίμνης Khövsgöl στη Μογγολία, καθώς και η επιβλητική La Sagrada Familia στη Βαρκελώνη. Το μέλλον του Street View αναμένεται να βασιστεί στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στις κάμερες 360 μοιρών. Με την ανάπτυξη και διάδοση της εικονικής εξερεύνησης, είναι σίγουρο πως θα συμπεριληφθούν όλο και πιο απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές στην εφαρμογή, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εργαλείο για τον αστικό σχεδιασμό και την τουριστική ανάπτυξη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.