Τεχνολογια - Επιστημη

Jensen Huang: Ο άνθρωπος πίσω από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο CEO της NVidia χαρακτηρίστηκε ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον χώρο των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η διαδρομή της εταιρείας του από τις κάρτες γραφικών, μέχρι την κυριαρχία του ΑΙ

Jensen Huang: Ο άνθρωπος πίσω από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης
© EPA/RITCHIE B. TONGO

Ο Jensen Huang, η εταιρεία NVidia και η εστίασή της στην τεχνολογία GPU, η τεχνητή νοημοσύνη και το «Εργοστάσιο ΑΙ»

Έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος CEO του κόσμου, από το φημισμένο Harvard Business Review. Για το έτος 2023, κατονομάστηκε ως ο πιο σημαντικός άνθρωπος στο χώρο των επιχειρήσεων από το περιοδικό Fortune, καθώς επίσης ως μία από τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες, σύμφωνα με το TIME Magazine. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ενώ αμέσως αφού πήρε το πτυχίο του εργάστηκε στη, φημισμένη εκείνη την εποχή, LSI Logic, με αντικείμενο τα ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργαστών και την αυτοματοποίηση ηλεκτρονικών σχεδιάσεων. Παρ' όλ' αυτά, αποχώρησε γρήγορα ώστε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, μαζί με τους συνεργάτες του Chris Malachowsky και Curtis Priem, εταιρεία η οποία στο μέλλον θα έφερνε επανάσταση στην τεχνολογία των καρτών γραφικών. Η NVidia θεωρείται μέχρι και σήμερα πρωτοπόρος στον τομέα των γραφικών και βιντεοπαιχνιδιών, ενώ ήδη πρωταγωνιστεί και στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Jensen Huang, ο περί ου ο λόγος, είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, CEO της NVidia και 24ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως, με περιουσία που εκτιμάται στα 74 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολύ πρόσφατα, ο Huang βρέθηκε ξανά στο Στάνφορντ, όπου και μίλησε σε νεαρούς φοιτητές για τη ζωή και την καριέρα του. Μίλησε μεταξύ άλλων για τα κίνητρά του για τη δημιουργία της NVidia, περιγράφοντας την τεχνολογική πραγματικότητα μιας εποχής, η οποία δεν είναι τόσο μακρινή όσο ίσως φαίνεται: «Δούλευα από την αρχή με μερικά από τα καλύτερα μυαλά στον χώρο των υπολογιστών. Κάποια στιγμή οι Malachowsky και Priem, οι οποίοι τότε εργάζονταν στη Sun Microsystems, με προσέγγισαν ώστε να ξεκινήσουμε μαζί μια νέα προσπάθεια. Ήταν η εποχή της επανάστασης των μικροεπεξεργαστών, το 1993. Ήταν και γενικότερα μία περίοδος επαναστατική για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι επεξεργαστές Pentium δεν είχαν καν ανακοινωθεί, ενώ μέχρι και τα Windows 95 δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα. Ήταν ξεκάθαρο πως οι μικροεπεξεργαστές θα έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον, οπότε σκεφτήκαμε να ιδρύσουμε μια εταιρεία, η οποία θα λύνει προβλήματα τα οποία οι υπολογιστές γενικής χρήσης θα αδυνατούσαν να λύσουν. Αυτή έγινε και η αποστολή μας, η οποία και παραμένει μέχρι σήμερα. Σκεφτείτε κάποιες από τις αγορές που δημιουργήσαμε. Ο Σχεδιασμός Φαρμάκων με τη Βοήθεια Η/Υ, η Προσομοίωση Καιρικών Φαινομένων, η Ρομποτική, όλα αυτά είναι πράγματα για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Και με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουμε ελαχιστοποιήσει τα κόστη, με το software ουσιαστικά να "γράφεται" σε πολλές περιπτώσεις μόνο του. Αυτό ήταν λίγο πολύ το ταξίδι μας». 

Jensen Huang, Founder and CEO of NVIDIA

Ο Jensen Huang, η NVidia και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η NVidia έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία μονάδων επεξεργασίας γραφικών υψηλής τεχνολογίας (GPU, Graphics processing unit), κατέχοντας περίπου το 80% της αγοράς. Η εστίασή της στην τεχνολογία GPU, σε αντίθεση με την επικρατούσα τεχνολογία CPU (Central Processing Unit), ήταν και ο βασικός παράγοντας για τη διαφοροποίησή της και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Λόγω της εξειδίκευσής της, βρίσκεται από την αρχή στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας των video games και των 3D εφαρμογών. Κομβική για την εταιρεία ήταν η χρονιά του 1997 με την κυκλοφορία της σειράς επεξεργαστών γραφικών RIVA, επεκτείνοντας έτσι τη φήμη και το portfolio της, καταφέρνοντας τελικά να εισαχθεί στο χρηματιστήριο δύο χρόνια αργότερα. Με την κυκλοφορία δε της σειράς GeForce 256 κατάφερε και έκλεισε σπουδαίες συμφωνίες με την Xbox και τη Microsoft, λαμβάνοντας προκαταβολές 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγα χρόνια αργότερα, η NVidia θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο το όνομά της, όταν και θα συνεργαστεί με τη Sony στο πλαίσιο του Playstation 3. 

Ο Jensen Huang ωστόσο ενδιαφερόταν να αυξήσει το εύρος των εργασιών της εταιρείας και κάπως έτσι θα προκύψουν συνεργασίες με τη NASA (ανάπτυξη φωτορεαλιστικής προσομοίωσης του πλανήτη Άρη) και την αυτοκινητοβιομηχανία Audi. Όντας ιδιαίτερα διορατικός, ο Huang θα στρέψει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του στο ανεξερεύνητο, και γεμάτο τεχνολογικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα τελευταία χρόνια η NVidia αναπτύσσει εφαρμογές AI, καθώς επίσης και μηχανικής μάθησης (ML), της υποδιαίρεσης δηλαδή της ΑΙ η οποία χρησιμοποιεί αλγορίθμους και μοντέλα που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν υπολογιστικά μοντέλα, σε πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Μία από τις πλέον γνωστές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μάλιστα, το ChatGPT, σχετίζεται άμεσα με την NVidia, καθώς η OpenAI ανέπτυξε την τεχνολογία του χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή που τροφοδοτείται από 10.000 GPU της. Σήμερα η NVidia είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς των μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi AG, Rupert Stadler, με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Nvivdia, Jensen Huang  στην Έκθεση Consumer Electronics 2011 (CES)
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi AG, Rupert Stadler, με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Nvivdia, Jensen Huang στην Έκθεση Consumer Electronics 2011 (CES) © EPA/LAURA RAUCH

Χτίζουμε έναν νέο τύπο κέντρων δεδομένων. Το ονομάζουμε "Εργοστάσιο ΑΙ"

Σύμφωνα με τον Jensen Huang, το μέλλον ανήκει στα νευρωνικά δίκτυα, τα οποία και αναπτύχθηκαν μέσω της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η NVidia δεν είναι πλέον μονάχα ο προμηθευτής καρτών γραφικών της Γενιάς Χ, αλλά ταυτίζει όλο και περισσότερο το όνομα της με την επανάσταση στο ΑΙ. Ο σχεδιασμός νέων προϊόντων, η λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων βάσει πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων, όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις στις οποίες η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να έχει τις απαντήσεις και ο Jensen Huang δηλώνει παρών. Το ταξίδι της NVidia στο ΑΙ ξεκίνησε το 2006, όταν η εταιρεία πλάσαρε την κάρτα γραφικών GeForce 8800 GTX, η οποία χρησιμοποιούσε επεξεργαστές που επέτρεπαν στους σχεδιαστές λογισμικού να αναπτύσσουν πολύπλοκες υπολογιστικές εφαρμογές. Το μεγάλο κίνητρο ωστόσο δόθηκε το 2012, όταν και μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε το AlexNet, ένα σύστημα αναγνώρισης εικόνας και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, το οποίο και στηρίζεται στη λειτουργία των GPU. Ήταν το έναυσμα για τον Huang ώστε να επικεντρώσει την προσοχή της NVidia στην ανάπτυξη εφαρμογών της AI. Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε και την μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας: «Χτίζουμε έναν νέο τύπο κέντρων δεδομένων. Το ονομάζουμε "Εργοστάσιο ΑΙ". Με τον τρόπο που λειτουργούν τα κέντρα δεδομένων σήμερα, έχεις πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονται ένα σύμπλεγμα υπολογιστών και τοποθετούν τα αρχεία τους σε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων. Το Εργοστάσιο ΑΙ λειτουργεί περισσότερο ως γεννήτρια. Είναι ξεχωριστό. Δουλεύουμε επάνω σε αυτό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τώρα είναι η στιγμή να το μετατρέψουμε σε προϊόν. Θα βρίσκεται παντού. Σε κάθε εταιρεία βιοτεχνολογίας, λιανικού εμπορίου, logistics, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ. Θα είναι ένα εργοστάσιο που θα αναπτύσσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τον κάθε τομέα. Στην πραγματικότητα, ο Ίλον Μασκ το κάνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι πολύ μπροστά από τους περισσότερους στο να σκέφτεται πώς θα είναι η βιομηχανία στο μέλλον». 

Ο Jensen Huang στο GPU Technology Conference, το 2018 © EPA/RITCHIE B. TONGO
Ο Jensen Huang στο GPU Technology Conference © EPA/RITCHIE B. TONGO

Πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό το φιλόδοξο και επαναστατικό project αναμένεται να παίξει η επιστήμη της ρομποτικής. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ρομπότ που λειτουργούσαν με Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιούνταν για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, σε κλάδους όπως των κατασκευών και των logistics. Με τα συνεχή updates στο software της AI, αυτά τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο "έξυπνα", αναμένεται δε να εισαχθούν σε βιομηχανίες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και το εμπόριο. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται μέσω της πλατφόρμας NVidia Isaac ενώ σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ο στόχος στο απώτερο μέλλον είναι τα updates στην πλατφόρμα να μειωθούν κατά πολύ, ή να μη χρειάζονται και καθόλου.

Όλος αυτός ο τεχνολογικός οργασμός μεταφράζεται, όπως είναι λογικό, σε επιχειρηματική υπερδραστηριότητα και οικονομική ευρωστία, τόσο για την NVidia όσο και για τον Huang προσωπικά. H κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, σε 2,28 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 78% από τις αρχές του έτους! Η εκτόξευση της μετοχής της NVidia οφείλεται εν πολλοίς στην έκρηξη της ζήτησης για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών, οι οποίες και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία και τις αναβαθμίσεις των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε διάστημα μίας μόνο ημέρας, το μήνα Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη αξίας 272 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές παραδοσιακών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Tesla και η Apple, υποχωρούν αισθητά. Οι Tesla, Apple και NVidia, μαζί με τις Meta, Microsoft, Amazon και Alphabet (μητέρα-εταιρεία της Google), αποτελούν τις 7 σπουδαιότερες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως, τις Magnificent Seven, όπως αναφέρονται στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο. Η NVidia δείχνει ωστόσο να προελαύνει ως η κυρίαρχη δύναμη στον τομέα του ΑΙ, με τα τελευταία οικονομικά μεγέθη να το αποδεικνύουν περίτρανα. Στις 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε πως κατέχει πλέον σημαντικό μερίδιο μετοχών στις εξής εταιρείες:

  • Arm Holdings, εταιρεία που βοηθά τις μεγαλύτερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν τα προηγμένα υπολογιστικά τους τσιπ.
  • Nano-X Imaging, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ιατρικής απεικόνισης.
  • Recursion Pharmaceuticals, εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί AI για να αναδιαμορφώσει το σχεδιασμό φαρμάκων.
  • Tusimple Holdings, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία αυτο-οδήγησης για φορτηγά και
  • SoundHound AI, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και συνομιλίας μέσω ΑI.

Όσο αφορά την προσωπική του ζωή, ο Jensen Huang δεν διαφέρει από την πλειοψηφία των επιτυχημένων CEO's, διάγοντας έναν ήρεμο οικογενειακό βίο. Τελείωσε το Λύκειο στην κοινότητα Aloha του Όρεγκον, όπου εκτός των άλλων είχε και εξαιρετικές επιδόσεις στο πινγκ-πονγκ. Στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας γνωρίζει τη Lori Mills, μετέπειτα σύζυγό του, επίσης απόφοιτο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Θα αποκτήσουν μαζί δύο παιδιά. Ο γιος τους Spencer εργάζεται σήμερα στην NVidia, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιοκτήτης του R&D Cocktail Lab, ενός από τα 50 καλύτερα bar της Ασίας, σύμφωνα με το Forbes. Η κόρη τους Μάντισον, αντίστοιχα, είναι διευθυντικό στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας. Ο Jensen Huang και η Lori Mills κατοικούν στο Σαν Φρανσίσκο και το σπίτι τους έχει έκταση 1.100 τετραγωνικά μέτρα. Ειρωνικά, ο Jensen έχει στην κατοχή του αρκετά αυτοκίνητα Tesla, αλλά πρόσφατα προσέλαβε ιδιωτικό οδηγό για λόγους «ασφάλειας».

Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της επιτυχίας της NVidia

Με μια σειρά από καινοτόμα οράματα, το κυνήγι της υπέρβασης στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και μέσα από την ισχυρή και ουσιαστική ηγεσία του, ο Jensen Huang απολαμβάνει σήμερα τους καρπούς πολλών ετών εργασίας τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η NVidia χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα δημιουργικότητας και συνεχούς μάθησης, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχία και στο συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας του, αλλά και του ιδίου, ο Huang είναι ξεκάθαρος: «Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της επιτυχίας της NVidia. Πολλές εταιρείες θεωρούν την καινοτομία και την εφευρετικότητα πολύ σημαντικές. Ωστόσο, δεν μπορείς ως CEO να περάσεις μια νοοτροπία καινοτομίας, παρά μόνο αν έχεις μια κουλτούρα για τη λήψη ρίσκου. Εκπαιδεύουμε τους υπαλλήλους μας να παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα. Ο κόσμος δεν θέλει να αποτυγχάνει. Αλλά για να πετύχεις, πρέπει να αποκτήσεις μια ανοχή στην αποτυχία. Να αποτυγχάνεις, αλλά να αποτυγχάνεις γρήγορα. Και να αλλάζεις κατεύθυνση μόλις βλέπετε το αδιέξοδο».

Nvidia CEO Jensen Huang On How His Big Bet On A.I. Is Finally Paying Off - Full Interview

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ