Τεχνολογια - Επιστημη

Η πρώτη εμπορική αποστολή στη Σελήνη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα διαστημικά ταξίδια

Θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να γίνει βιώσιμη μια σεληνιακή οικονομία;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σελήνη: Προσεδαφίστηκε η πρώτη εμπορική αποστολή
Φωτογραφία Αρχείου © EPA/CRISTOBAL HERRERA

Σελήνη: Προσεδαφίστηκε η πρώτη εμπορική αποστολή - Είναι η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό σκάφος προσεδαφίζεται με επιτυχία στη Σελήνη από το 1972

Η προσεδάφιση του πρώτου εμπορικού διαστημικού σκάφους στη Σελήνη προκάλεσε ενθουσιασμό για μια νέα εποχή δυνατοτήτων στο ηλιακό σύστημα.

Η είδηση της προσγείωσης του Οδυσσέα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης έγινε δεκτή με επευφημίες από το προσωπικό του ελέγχου αποστολής της αμερικανικής εταιρείας Intuitive Machines (IM) στο Χιούστον του Τέξας την Πέμπτη.

Είναι η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό σκάφος προσεδαφίζεται με επιτυχία στη Σελήνη από το 1972 - και η πρώτη φορά που το κάνει ιδιωτική εταιρεία.

Αλλά το τεράστιο άλμα για το εμπορικό είδος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις μελλοντικές κρατικές αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια και ίσως ακόμη και να βοηθήσει τα σχέδια για τη δημιουργία μιας σεληνιακής - ή αρειανής - βάσης για ανθρώπους.

Τέτοιου είδους αποστολές στη Σελήνη έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες

Ο Neil deGrasse Tyson, ένας από τους διασημότερους αστροφυσικούς της Αμερικής, πιστεύει ότι αποστολές αυτού του είδους "θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες".

Υπάρχουν ελπίδες ότι η προσγείωση θα μπορούσε να φυτέψει τους σπόρους μιας ευρύτερης, ακμάζουσας σεληνιακής οικονομίας. Το όραμα περιλαμβάνει μια σειρά από εταιρείες που αγοράζουν και πωλούν υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, οι επικοινωνίες και η ενέργεια.

Η Nasa προσπαθεί να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εμπλακούν στην εξερεύνηση πέρα από τη Γη, με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να δεσμεύει μια σειρά από εταιρείες να μεταφέρουν τα επιστημονικά της όργανα στη Σελήνη. Αυτές οι ιδιωτικές οντότητες κατασκευάζουν, εκτοξεύουν και λειτουργούν τις αποστολές τους.

Θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να γίνει βιώσιμη μια σεληνιακή οικονομία;

Εν τω μεταξύ, η Nasa έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με σεληνιακές τοποθεσίες στις οποίες θα στείλει αστροναύτες αργότερα αυτή τη δεκαετία στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis - και μία από αυτές είναι η τοποθεσία προσγείωσης του Οδυσσέα, γνωστή ως Malapert.

Πρόκειται για το νοτιότερο σημείο της Σελήνης που έχει επισκεφθεί ποτέ διαστημικό σκάφος και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί κοντά θα μπορούσε να υπάρχει παγωμένο νερό, το οποίο θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές αποστολές.

Αλλά το βασικό ερώτημα είναι πόσο βιώσιμη μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα μια σεληνιακή οικονομία.

Θα υπάρξει αρκετή δραστηριότητα στη Σελήνη ώστε να δικαιολογηθεί το θάρρος των επενδυτών για την κατασκευή της αναδυόμενης υποδομής;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ