Τεχνολογια - Επιστημη

Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ρομπότ που θα εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις

Το ρομπότ επιτρέπει τη διεξαγωγή επεμβάσεων από απόσταση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ρομπότ που θα εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις
© Youtube/MIRA

Ρομπότ: Θα εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο διάστημα - Η NASA προετοιμάζεται για τις αποστολές στον Άρη - Το ρομπότ επιτρέπει τη διεξαγωγή επεμβάσεων από απόσταση

Στην πιο πρόσφατη αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υπήρχε ένα διαφορετικό είδος φορτίου: ένα μικροσκοπικό χειρουργικό ρομπότ που προορίζεται να εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη Washington Post, Ο μικροσκοπικός in vivo ρομποτικός βοηθός (MIRA) εκτοξεύτηκε σε τροχιά στις 30 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι εφευρέτες του, και έφτασε στον διαστημικό σταθμό την 1η Φεβρουαρίου. Στεγασμένη σε ένα ντουλάπι μεγέθους μικροκυμάτων, η συσκευή είναι το πνευματικό παιδί του Shane Farritor, καθηγητή μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Λίνκολν, και των συνεργατών του.

MIRA™ Surgical Robotic Platform

Η Virtual Incision, μια νεοσύστατη επιχείρηση την οποία συνίδρυσε ο Farritor, παρήγαγε μια διαστημική έκδοση του ρομπότ της στη Νεμπράσκα προτού το μεταφέρει στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ στο Χάντσβιλ της Αλάσκα για εκτεταμένες δοκιμές από μηχανικούς της NASA.

Το ρομπότ επιτρέπει τη διεξαγωγή επεμβάσεων από απόσταση

Η συσκευή, η οποία ζυγίζει μόλις δύο κιλά, διαθέτει δύο ρομποτικούς βραχίονες που της επιτρέπουν να πιάνει και να κόβει ιστούς. Εξοπλισμένο με κάμερα και τεχνολογία τηλεχειρισμού, σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους χειρουργούς να διεξάγουν επεμβάσεις από απόσταση, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις πιο προσιτές σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως τα πεδία μάχης.

Τα σχεδιαζόμενα πειράματα θα διεξαχθούν από έναν χειρουργό με έδρα το Λίνκολν, ο οποίος θα καθοδηγήσει εξ αποστάσεως τη συσκευή να εκτελέσει μια προσομοίωση ανατομής και να χειριστεί μικρά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, το ρομπότ "θα χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να πιάνει και το δεξί του χέρι για να κόβει, όπως ένας ανθρώπινος χειρουργός σε ένα χειρουργείο νοσοκομείου", σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Λίνκολν. Εκπρόσωπος του Virtual Incision δήλωσε ότι τα χειρουργικά πειράματα θα πραγματοποιηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Θα αργήσουν να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αλλά προορίζεται και για χρήση στη Γη

Η έτοιμη για το διάστημα έκδοση του ρομπότ, το οποίο αναπτύσσεται επίσης για χρήση στη γη, μπορεί να εκτελεί τόσο προ-προγραμματισμένες εργασίες όσο και απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις σε μεγάλες αποστάσεις, αναφέρει δελτίο τύπου της Virtual Incision. Η άσκηση θα δοκιμάσει τον αντίκτυπο ενός περιβάλλοντος μηδενικής βαρύτητας σε προσομοιωμένες χειρουργικές εργασίες.

Αν και τα αποτελέσματα της προσομοιωμένης χειρουργικής επέμβασης δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν από μήνες μετά την επιστροφή του ρομπότ στη Γη, οι ερευνητές λένε ότι το πείραμα θα προωθήσει τις δυνατότητες των εξ αποστάσεως χειρουργικών επεμβάσεων τόσο στο διάστημα όσο και στην επιφάνεια. Η Ένωση Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων προβλέπει έλλειψη έως και 30.200 ειδικών χειρουργών έως το 2034 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ