Τεχνολογια - Επιστημη

Τα ληγμένα φάρμακα «καθηλώνουν» τους αστροναύτες - Το πρόβλημα με τις αποστολές στον Άρη

Μικρότερη η διάρκεια ζωής των φαρμάκων στο διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμακα και αστροναύτες: Πώς επηρεάζονται οι αποστολές στον Άρη
Φάρμακα και αστροναύτες: Πώς επηρεάζονται οι αποστολές στον Άρη © Unsplash+/ Getty Images

Φάρμακα και αστροναύτες: Πώς επηρεάζονται οι αποστολές στον Άρη - Μικρότερη η διάρκεια ζωής των φαρμάκων στο διάστημα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να μην είναι αρκετά καλά για μια τριετή αποστολή στον 'Αρη ή πέρα από αυτόν, καθώς πάνω από τα μισά θα έληγαν πριν οι αστροναύτες επιστρέψουν στη Γη, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ομίλου Nature «npj Microgravity».

Οι ερευνητές μελέτησαν πληροφορίες σχετικά με το συνταγολόγιο που χρησιμοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποθέτοντας ότι η NASA θα χρησιμοποιούσε παρόμοια φάρμακα για μια αποστολή στην 'Αρη. Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με διεθνείς ημερομηνίες λήξης φαρμάκων, διαπίστωσαν ότι 54 από τα 91 φάρμακα είχαν διάρκεια ζωής 36 μήνες ή λιγότερο. Με αισιόδοξες εκτιμήσεις περίπου το 60% αυτών των φαρμάκων θα έληγε πριν ολοκληρωθεί μια αποστολή στον 'Αρη, ενώ με πιο συντηρητικές παραδοχές το ποσοστό ανεβαίνει στο 98%.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες και γιατί παραμένουν εμπόδιο για τις αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Την ίδια ώρα η πραγματική ισχύς των φαρμάκων στο Διάστημα σε σύγκριση με τη Γη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Το σκληρό διαστημικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

«Η προηγούμενη εμπειρία και η έρευνα δείχνουν ότι οι αστροναύτες αρρωσταίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά υπάρχει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με το έδαφος και ένα καλά εφοδιασμένο φαρμακείο που ανεφοδιάζεται τακτικά, γεγονός που εμποδίζει τους μικρούς τραυματισμούς ή τις μικροασθένειες να μετατραπούν σε προβλήματα που επηρεάζουν την αποστολή», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντάνιελ Μπάκλαντ, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και ερευνητής Αεροδιαστημικής Ιατρικής.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αδυναμία ανεφοδιασμού που θα είχε μια αποστολή στον 'Αρη με νεότερα φάρμακα, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τα φάρμακα αλλά και άλλες κρίσιμες προμήθειες, όπως τα τρόφιμα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που μεταφέρονται θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση της μειωμένης αποτελεσματικότητας των ληγμένων φαρμάκων.

«Οι υπεύθυνοι για την υγεία των πληρωμάτων των διαστημικών πτήσεων θα πρέπει να βρουν τρόπους να παρατείνουν τη λήξη των φαρμάκων για να ολοκληρώσουν μια αποστολή στον 'Αρη διάρκειας τριών ετών, να επιλέξουν φάρμακα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή να αποδεχτούν τον αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με τη χορήγηση ληγμένων φαρμάκων», παρατηρεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικευόμενος φαρμακοποιός στο νοσοκομείο Johns Hopkins, Τόμας Ντίαζ.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.