Τεχνολογια - Επιστημη

CES 2024: Οι τέσσερις τεχνολογικές εξελίξεις που ξεχώρισαν

Τα highlights από το φημισμένο event στο Λας Βέγκας που φανερώνει τις tech τάσεις του μέλλοντος

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν & οι μελλοντικές τάσεις
© EPA/CAROLINE BREHMAN

CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν και οι μελλοντικές τάσεις στην τεχνολογία

Με ιστορία η οποία ξεκινάει από το 1967, το Consumer Electronics Show (CES) αποτελεί ένα ετήσιο event που φανερώνει σε μεγάλο βαθμό, τις τεχνολογικές τάσεις της κάθε χρονιάς. Το CES συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από το χώρο της τεχνολογίας, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες startup επιχειρήσεων, δημοσιογράφους κλπ. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νέες τάσεις και τα καινούρια gadgets, ενώ η έκθεση έχει χρησιμεύσει ως πλατφόρμα ανάδειξης και εκτόξευσης πολλών καινοτομιών των τελευταίων δεκαετιών, ανάμεσά τους το VCR, το Blu-Ray disc, το XBOX, τα tablets και διάφορα άλλα.

Οι δύο πλέον χαρακτηριστικές και ιστορικές στιγμές ωστόσο του event, είναι η εμφάνιση του Atari και της ανάδειξης των «παιχνιδομηχανών» εκείνης της εποχής (1979), αλλά κυρίως η εμφάνιση του CD το 1981, ως ένα επαναστατικό μέσο το οποίο έχει πιο καθαρό ήχο από το βινύλιο και επιτρέπει την άμεση μετάβαση από το ένα τραγούδι στο άλλο. Το Consumer Electronics Show ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, ωστόσο από το 1997 μοιράζεται ανάμεσα σε Λας Βέγκας και Σικάγο, για την χειμερινή και καλοκαιρινή version του αντίστοιχα. Το 2014, το event φιλοξένησε περισσότερους από 150.000 επισκέπτες.

CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν & οι μελλοντικές τάσεις
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Δέκα χρόνια αργότερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και τα προϊόντα που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στις εκθέσεις αυτές, κάνουν τις περισσότερες καινοτομίες του παρελθόντος να ανήκουν πλέον στη σφαίρα του vintage. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και πολύ δύσκολα κάποιο μελλοντικό τεχνολογικό επίτευγμα δεν θα σχετίζεται με αυτή, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Το Artificial Intelligence (AI) αναμένεται να αντικαταστήσει συνήθεις και επαναλαμβανόμενες εργασίες, φτάνοντας μέχρι και στην ανάλυση πολύπλοκων ιατρικών δεδομένων. Όλα δείχνουν πως η αγορά ετοιμάζεται για αυτές τις εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο «μεγάλων παικτών» (Sony, Samsung κλπ), όσο και σε αυτό των νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο το AI. Οι βασικοί πυλώνες αυτών των εξελίξεων συνοψίζονται στα παρακάτω:

Consumer Electronics Show 2024: Οι τεχνολογικές εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στο Λας Βέγκας

CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν & οι μελλοντικές τάσεις
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Volkswagen ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ChatGPT σε επτά μοντέλα της, έτσι ώστε οι οδηγοί να ελέγχουν λειτουργίες όπως το κλείδωμα του οχήματος και το άνοιγμα των παραθύρων, μέσω φωνητικών εντολών. Σε άλλους κλάδους, πολύς κόσμος ήδη χρησιμοποιεί την αυτοματοποιημένη - μέσω AI - λειτουργία της εξυπηρέτησης πελατών. Το 2024 θεωρείται η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει τις πλέον στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη και διάδοση της.

Πλήρης αυτοματοποίηση των λειτουργιών του σπιτιού
Από φούρνους και ψυγεία που θα λειτουργούν μέσω του AI, μέχρι και τη φροντίδα του γκαζόν, πολλές από τις παραδοσιακές δουλειές του σπιτιού μας πρόκειται να αυτοματοποιηθούν. Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι ηλεκτρικές συσκευές θα λειτουργούν βάσει των πλέον δύσκολων προδιαγραφών που θα θέσει κάποιος, ενώ τα ρομπότ-κατοικίδια ίσως να μην είναι ένα τόσο μακρινό μέλλον. Όσον αφορά τα κατοικίδια - ζώα συντροφιάς, έξυπνα «κολάρα» μπορούν ήδη και ενημερώνουν για τις ζωτικές λειτουργίες τους, όπως τους χτύπους της καρδιάς κλπ.

CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν & οι μελλοντικές τάσεις
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Επαυξημένη πραγματικότητα
Γυαλιά ηλίου με λειτουργία ΑΙ, γιλέκα και γάντια που συνδυάζονται με την εικονική πραγματικότητα και «αντιλαμβάνονται» εξωτερικά ερεθίσματα . Η τεχνολογία VR/AR (Εικονική και επαυξημένη - augmented - πραγματικότητα) είναι εδώ και βρίσκει εφαρμογές, εκτός των άλλων, στο gaming. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το HADO που αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους επισκέπτες της φετινής έκθεσης, η παγκόσμια τεχνολογία βρίσκεται πολύ κοντά στο να δημιουργήσει την απόλυτη οθόνη υπολογιστή. Με τον όρο αυτό λογίζεται η οθόνη που θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία μιας αντίστοιχης για gaming και μιας η οποία χρησιμοποιείται για μέγιστη επαγγελματική παραγωγικότητα. Η αναγκαιότητα για τη συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη προέκυψε εν πολλοίς από την πανδημία του Covid κι έπειτα, όταν το εργασιακό περιβάλλον μεταφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις μέσα στο σπίτι.

CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν & οι μελλοντικές τάσεις
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Οι εφευρέσεις που ξεχώρισαν στην έκθεση CES 2024

Άλλες εφευρέσεις οι οποίες τράβηξαν τα βλέμματα στη φετινή έκθεση και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, είναι οι εξής:

WIM: Ένα εξαιρετικά ελαφρύ βοήθημα για το περπάτημα, μία συσκευή η οποία μέσω της ρομποτικής ρυθμίζει τη σωστή στάση του σώματος, βρίσκει τον κατάλληλο ρυθμό και ταχύτητα για το βάδισμα, εξάγοντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.

Extremely Lightweight Wearable Robot WIM!!

Squad: Ένα μικρό σε μέγεθος ηλεκτρικό όχημα από τη Squad Mobility, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να διανύσει 13 μίλια αποκλειστικά μέσω ηλιακής ενέργειας, η οποία και αποθηκεύεται στην οροφή του οχήματος, ισχύος 250 watt. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 25 μίλια ανά ώρα.

WORLD'S FIRST SOLAR CITY CAR

MEDiLight: Μία φορητή συσκευή από τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία MEDiThings, η οποία μέσω τεχνολογίας υπέρυθρων (IR) ελέγχει την ουροδόχο κύστη, ενημερώνοντας το χρήστη ότι είναι ώρα να προβεί σε ούρηση. Η εταιρεία προσβλέπει σε συνεργασία με Αμερικανικά Πανεπιστήμια για μια σειρά από κλινικές δοκιμές.

메디라이트 제품설명 영어 버전 최종본

BMind: Ένας καθρέφτης ψυχικής υγείας που χρησιμοποιεί τεχνολογία ΑΙ για την ανάλυση εκφράσεων και χειρονομιών, ώστε στη συνέχεια να παρέχει θεραπευτικές συμβουλές. Σύμφωνα με τον Thomas Serval, CEO της εταιρείας Baracoda, «Η τεχνολογία που μπορεί να παρακολουθεί ανεπαίσθητες αλλαγές στην υγεία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων».

Espelho Inteligente Baracoda BMind

Εξάγοντας ένα γενικότερο συμπέρασμα από το φετινό Consumer Electronics Show, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Internet of Things (IoT) τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Με τον όρο αυτό εννοούμε μία σειρά από φυσικά προϊόντα στα οποία έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες, software, καθώς και τεχνολογία η οποία συλλέγει, επεξεργάζεται και εξάγει δεδομένα προς αποθήκευση. Μέχρι το τέλος του 2024, 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένεται να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η ανάπτυξη των δικτύων 5G υπόσχεται πολύ μεγάλες ταχύτητες και ιδιαίτερα αυξημένη χωρητικότητα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πλήρη καθιέρωση του IoT.

CES 2024: Oι συσκευές και τα gadgets που ξεχώρισαν & οι μελλοντικές τάσεις
© EPA/CAROLINE BREHMAN

Ο πυρετός της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται και φέτος να είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ όπως φαίνεται το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η σύνδεση του AI με την επιστήμη της γενετικής. Σύμφωνα με τον Syed Alam, αναλυτή της Accenture, δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη αν στο μέλλον δούμε συσκευές χειρός που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή ενεργειών, ακόμα και σε offline περιβάλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ