- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Βρέθηκε το μυστικό της δημιουργίας του τέλειου εσπρέσο - Τι αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων
Ερευνητές μελέτησαν τους παράγοντες που προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![Βρέθηκε το μυστικό της δημιουργίας του τέλειου εσπρέσο - Τι αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων Έρευνα: Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων - Ο ρόλος της άλεσης στη γεύση του δημοφιλούς ροφήματος.](/images/1074x600/jpg/files/2023-12-07/espresso-epistimones.jpg)
Έρευνα: Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων - Ο ρόλος της άλεσης στη γεύση του δημοφιλούς ροφήματος.
Το κλειδί για την παρασκευή ενός τέλειου εσπρέσο προκαλεί διαφωνίες σε γενιές φανατικών του καφέ. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι έχει την απάντηση και μάλιστα ξεχώρισε το μυστικό συστατικό, το οποίο έρχεται πριν καν αρχίσει η άλεση των κόκκων.
![Βρέθηκε το μυστικό της δημιουργίας του τέλειου εσπρέσο - Τι αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων Έρευνα: Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων - Ο ρόλος της άλεσης στη γεύση του δημοφιλούς ροφήματος.](/images/w734/jpg/files/2023-12-07/espresso-epistimones3.jpg)
Τα πειράματα για τη δημιουργία του τέλειου εσπρέσο
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση νερού που προστίθεται στους κόκκους καφέ πριν από τη διαδικασία άλεσης δημιουργεί έναν πιο μεστό και γευστικό εσπρέσο, κάτι που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει τους baristas και τις βιομηχανίες του καφέ να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια.
Όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη συσσώρευση σωματιδίων στον μύλο.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη νερού σε αυτή τη διαδικασία μειώνει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα καφέ και πιο δυνατές γεύσεις.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο όταν συνδυάζουν νερό με διαφορετικές μεθόδους άλεσης.
Ο Κρίστοφερ Χέντον, αναπληρωτής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, δήλωσε:
«Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως βελτιώνει την άλεση, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις γεύσεων».
![Βρέθηκε το μυστικό της δημιουργίας του τέλειου εσπρέσο - Τι αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων Έρευνα: Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων - Ο ρόλος της άλεσης στη γεύση του δημοφιλούς ροφήματος.](/images/w734/jpg/files/2023-12-07/espresso-epistimones2.jpg)
Ηφαιστειακοί εμπειρογνώμονες συνεργάστηκαν στην έρευνα για τον καφέ
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, διερεύνησε επίσης πώς ο ηλεκτρισμός επηρεάζει τη γεύση του καφέ. Οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με ηφαιστειακούς εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τη σχετική ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εκρήξεων, μια διαδικασία που λένε ότι είναι παρόμοια με την παρασκευή καφέ.
Ο Τζόσουα Μέντεζ Χάρπερ, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, είπε:
«Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε μικρά σωματίδια που βγαίνουν από το ηφαίστειο. Αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο να παράγουν κεραυνό.
»Με έναν απλοϊκό τρόπο, είναι παρόμοια διαδικασία με το άλεσμα του καφέ, όπου παίρνετε αυτούς τους κόκκους και τους μετατρέπετε σε λεπτή σκόνη».
![Βρέθηκε το μυστικό της δημιουργίας του τέλειου εσπρέσο - Τι αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων Έρευνα: Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων - Ο ρόλος της άλεσης στη γεύση του δημοφιλούς ροφήματος.](/images/w734/jpg/files/2023-12-07/kafes-erevna.jpg)
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και τα χρώματα των καβουρδισμένων κόκκων.
Εξέτασαν επίσης τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ και υπολόγισαν αν ο καφές ήταν πλυμένος, ντεκαφεϊνέ ή φυσικός, κάτι που διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάζει την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα για τη δημιουργία του τέλειου καφέ, όπως είπαν.
Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Χέντον: «Τώρα που γνωρίζουμε ποιες ρυθμίσεις άλεσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή εσπρέσο, μπορούμε να αρχίσουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση του καφέ».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι θερμοκρασίες συνεχώς ανεβαίνουν καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Βρέθηκαν σε μυστηριώδη βράχο - Χρονολογούνται δισεκατομμύρια χρόνια πίσω
Η σημερινή μέρα αφιερωμένη στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός
Η μάζα του είναι πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 ετών φωτός από τη Γη
Μια στρατηγική social media marketing πολλαπλών καναλιών είναι πλέον απαραίτητη
Ποιες οι επιπτώσεις στον πλανήτη και στις επικοινωνίες
Το CNBC παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η xAI θέλει να αποκτήσει την πιο δυνατή AI μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024
Η Ομάδα των Ελλήνων που στέλνει μικροσκοπικούς δορυφόρους στο διάστημα μας ξεναγεί στα γραφεία της και αφηγείται τις διαστημικές της περιπέτειες
Μικρότερη η διάρκεια ζωής των φαρμάκων στο διάστημα
Η ανάρτησή του στο Twitter
Τι έδειξε επιστημονική έρευνα
Τα νέα σχόλια θα είναι προσωρινά και ημι-ιδιωτικά
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί
Ο Βρετανός γιατρός και Παραολυμπιονίκης εκπαιδεύτηκε με επιτυχία από την ESA
Ανοιχτές οι αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου
Τι έγραψε στην πλατφόρμα για την απόφασή του αυτή
Όταν συναντήθηκαν το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Apollo 18 και το σοβιετικό Soyuz 19
Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί σε μελλοντικές αποστολές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.