Τεχνολογια - Επιστημη

Τα μυστικά μιας έκρηξης σουπερνόβα αποκαλύπτονται σε νέα εικόνα από το James Webb

Εκπληκτική εικόνα από το Νεφέλωμα του Καρκίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Νεφέλωμα του Καρκίνου
Το Νεφέλωμα του Καρκίνου © Twitter/SpaceTelescope

Ο φακός του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb «συνέλαβε» την απόκοσμη λάμψη του Νεφελώματος του Καρκίνου

Δέος προκαλεί νέα εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αυτή τη φορά από το Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula).

Μέσω αυτής της εικόνας, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει μετά την έκρηξη ενός τεράστιου αστεριού.

Τι είναι το Νεφέλωμα του Καρκίνου - Δεν έχει σχέση με το ζώδιο

Το Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι ένα αρκετά γνωστό απομεινάρι σουπερνόβα, το οποίο βρίσκεται 6.500 έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό του Ταύρου. Δεν έχει σχέση με τον αστερισμό του Καρκίνου, ο οποίος συνδέεται με το ομώνυμο ζώδιο.

Αστρονόμοι στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά εντόπισαν το «καβούρι» στον νυχτερινό ουρανό του 1054, θεωρώντας ότι πρόκειται για καινούργιο αστέρι.

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το φως από την έκρηξη ενός αστεριού (σουπερνόβα), το οποίο έφτασε στη Γη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σπάνιο να υπάρχουν ιστορικές καταγραφές ενός τέτοιου συμβάντος.

Μυστήριο η έκρηξη που δημιούργησε το νεφέλωμα

Οι σύγχρονοι αστρονόμοι έχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για το κατεστραμμένο αυτό αστέρι και τη χημική σύσταση του κοσμικού νέφος που δημιούργησε η έκρηξη.

Παρόλο που υπάρχουν εικόνες από το Νεφέλωμα του Καρκίνου και από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το γεγονός ότι το James Webb «βλέπει» σε υπέρυθρο φως - το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι - προσφέρει μια νέα οπτική σε αυτό το συχνά μελετημένο μέρος του Σύμπαντος.

«Η ευαισθησία και η χωρική ανάλυση του Webb μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη σύνθεση του εκτοξευόμενου υλικού, ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε σίδηρο και νικέλιο, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τι είδους έκρηξη παρήγαγε το Νεφέλωμα του Κάβουρα», δήλωσε η Tea Temim, ερευνήτρια αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Princeton του Νιου Τζέρσεϊ.

Η ανάλυση της εικόνας

Κίτρινα, λευκά και πράσινα νήματα, φτιαγμένα από κόκκους σκόνης, εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εικόνα του Webb.

Το κυρίαρχο υλικό που μοιάζει με καπνό στο εσωτερικό του νεφελώματος αποτελεί ένδειξη της ακτινοβολίας συγχρότρου ή των μοτίβων που δημιουργούνται από φορτισμένα σωματίδια που κινούνται γύρω από τις γραμμές των μαγνητικών πεδίων.

Αυτή η ομίχλη παράγεται από την πηγή ενέργειας του νεφελώματος, ένα πάλσαρ ή ένα ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων. Οι αστέρες νετρονίων είναι τα πυκνά υπολείμματα που σχηματίζονται μετά την καύση των ογκωδών αστέρων από τα εσωτερικά πυρηνικά τους καύσιμα και την κατάρρευσή τους.

Το μαγνητικό πεδίο του άστρου νετρονίων επιταχύνει τα φορτισμένα σωματίδια σε σημείο που να εκπέμπουν ακτινοβολία καθώς κινούνται γύρω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του άστρου.

Η λευκή φωτεινή κηλίδα στο κέντρο του νεφελώματος είναι το άστρο νετρονίου. Οι λεπτές λευκές γραμμές στις άκρες της εικόνας είναι το μαγνητικό πεδίο, το οποίο δίνει στο νεφέλωμα το σχήμα του.

Το νεφέλωμα συνεχίζει να διαστέλλεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο άνεμος που δημιουργείται από το περιστρεφόμενο άστρο νετρονίου ωθεί το εσωτερικό αέριο και τη σκόνη προς τα έξω.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ