Τεχνολογια - Επιστημη

Ευδοξία Ψάλτη: Η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη μέσω της χρήσης της τεχνολογίας

«Όταν έχεις μια αλληλεπίδραση με το ChatGPT και ζητάς κάτι που σχετίζεται με βία, μίσος, διακρίσεις ή σεξ δεν σου απαντάει»

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
ΤΕΥΧΟΣ 889
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευδοξία Ψάλτη
Ευδοξία Ψάλτη

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Ευδοξία Ψάλτη μιλάει για το εύρος των δυνατοτήτων της genAI και τη χρήση της τεχνολογίας στη ζωή μας

Ζει ανάμεσα στο Σιάτλ και το Λος Άντζελες, αλλά πάντα μέσα της έχει την Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη έφυγε το μακρινό 1995 με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έκτοτε έχει διανύσει μία εντυπωσιακή διαδρομή στον χώρο που ονομάζουμε «αιχμή της τεχνολογίας».

Η Ευδοξία Ψάλτη στέκεται απέναντί μου στην οθόνη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόλις έχει επιστρέψει από τις διακοπές της στην Ελλάδα και ξεκινά εκ νέου την απαιτητική δουλειά στη Microsoft, όπου τα τελευταία 3 χρόνια είναι Senior engineer director στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Όταν έφτασε στην ανατολική ακτή για να σπουδάσει, το ίντερνετ βρισκόταν στα σπάργανα, η κ. Ψάλτη όμως έπαιρνε θέση: «Βρέθηκα για μεταπτυχιακό στο Σιάτλ. Το 2000 υπήρχε ένας οργασμός με τις tech-startups, έτσι εργάστηκα σε δύο start ups που έκαναν software για μετάφραση, το πρώιμο στάδιο της ΑΙ».

Μία από τις θέσεις της στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της ήταν στην ομάδα των Windows και μετά –πάλι στη Microsoft– ως επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εκεί παρέμεινε για περίπου 7 χρόνια και μετά έβαλε πλώρη για την Google Cloud – ο τότε επικεφαλής αναζητούσε ανθρώπους με τα χαρακτηριστικά της Ευδοξίας Ψάλτη. Μετά από 3,5 χρόνια επέστρεψε στη Microsoft και έναν χρόνο αργότερα ολοκληρώθηκε η μεγάλη συνεργασία με την OpenAI που έβαλε τον τεχνολογικό κολοσσό στην πρωτοπορία της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελληνίδα Ήβη Ψάλτη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή μετά τη συμμετοχή της στο συνέδριο για το GenAI στην Αθήνα. Τη ρωτάω κατά πόσο της λείπει η χώρα μας, μετά από τόσα χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. «Καθημερινά μου λείπει η Ελλάδα. Θέλω να έχω επαφή και πέραν της οικογένειας, σε επαγγελματικό επίπεδο, για να μπορώ να έρχομαι πιο συχνά».

Της επισημαίνω ότι ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων, ανακοίνωσε την πρόθεση να σχηματίσει μία ομάδα ειδικών για την ΑΙ. Η ίδια δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει τη χώρα μας: «Η κυβέρνηση βλέπω ότι έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για τη μηχανοποίηση πολλών πραγμάτων. Με χαρά να βοηθήσω όπως μπορώ για αυτό». Η συζήτησή μας κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στον τομέα της ΑΙ, με την ίδια να υπογραμμίζει το εύρος των δυνατοτήτων της genAI και το πώς η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.

Ευδοξία Ψάλτη

Η Ευδοξία Ψάλτη μιλάει για τη genAI

Πώς θα λειτουργήσει πιο υπεύθυνα η εφαρμογή;
Εμείς στη Microsoft προσθέτουμε περισσότερα εργαλεία, δίνουμε στους χρήστες και στις επιχειρήσεις αυτή τη δυνατότητα για να μπορούν να δουν τα δεδομένα, πώς έχει εκπαιδευτεί το μοντέλο, πώς γίνεται η χρήση των data. Έχουμε, επίσης, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που διαθέτουν τρόπους για να εντοπίσουν προβληματικές καταστάσεις, όπως η χρήση ύβρεων στην ομιλία, ο λόγος μίσους, οι διακρίσεις κ.λπ. Πολλά, πλέον, εργαλεία έχουν ενσωματωθεί ώστε ο χρήσης να μπορεί να αναγνωρίσει διάφορες ανωμαλίες, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Πρέπει να γίνει ρύθμιση στην ΑΙ;
Πρέπει να υπάρχει η νομοθεσία ώστε να προστατεύουμε τη χρήση αυτών των μοντέλων. Εύκολα μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια και να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Δουλεύουμε με την αμερικανική κυβέρνηση, με οργανισμούς, σε πολλά επίπεδα για αυτό. Οι δικές μας προτάσεις είναι να υπάρχει ένα κέντρο γνώσης που θα μπορεί να καταγράφει ποια μοντέλα είναι σε χρήση και πώς εφαρμόζονται, να βεβαιώνει ότι γνωρίζουμε τα πάντα κι έτσι να διαφυλάξουμε τη συνολική εμπειρία.

Η ρύθμιση αυτή μήπως πρέπει να γίνει άμεσα, όπως έχουν επισημάνει διάφοροι ειδικοί, προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχό μας;
Εμείς αρχίσαμε να μιλάμε για υπεύθυνο ΑΙ πριν καν συνεργαστούμε με το OpenAI. Υπάρχει πεδίο αναφοράς, ετοιμότητα, προτάσεις, που οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούν να πάρουν και να εφαρμόσουν. Σε υψηλό επίπεδο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στη νομοθεσία – υπάρχουν πολλές προτάσεις: οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ένα center of excellence και να ανεβάσουν το εκπαιδευτικό επίπεδο των ομάδων τους προκειμένου να προφυλαχθούν από πιθανούς κινδύνους.

Πώς θα μπορέσουμε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από την ΑΙ;
Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, αλλά πιστεύω ότι ακόμα είμαστε σε αρχικό επίπεδο. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια κομμάτια – ήδη υπάρχουν Guardrails. Όταν έχεις μια αλληλεπίδραση με το ChatGPT και ζητάς κάτι που σχετίζεται με βία, μίσος, διακρίσεις ή σεξ δεν σου επιστρέφει απάντηση. Δίνουμε στον χρήση τη δυνατότητα να πλοηγηθεί με βάση το σενάριο που έχει.

Ως χρήστες πρέπει να έχουμε στον νου μας τι ζητάμε και τι πληροφορίες δίνουμε, ειδικά όταν η τεχνολογία είναι τόσο καινούργια

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ΑΙ; Μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο;
Δεν μπορώ να σας πω. Η εμπειρία που έχω είναι συνήθως με εταιρείες και οργανισμούς, που δεν είναι συνδεδεμένες με την εθνική ασφάλεια. Βλέπουμε και αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η αυτοματοποίηση που εξελίσσεται – οι περισσότεροι πελάτες μας ενδιαφέρονται να μειώσουν το κόστος τους, βλέπουμε ότι στο κέντρο βρίσκεται ο άνθρωπος και η ΑΙ είναι απλώς ένα εργαλείο, δεν ισχύει το αντίστροφο. 

Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στο πεδίο της ΑΙ;
Βλέπουμε πολλές εφαρμογές στον τομέα της αυτοματοποίησης στη βιομηχανία, στα logistics, κυρίως με τη διαλογή και την κατηγοριοποίηση. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές σε θέματα υγείας, όπως για τη διάγνωση ασθενειών στη ραδιολογία. Επίσης στον τομέα των τραπεζών, της οικονομίας, της εκπαίδευσης. Στην εκπαίδευση προχωράνε πιο αργά σε σχέση με την υγεία. Βλέπουμε εφαρμογές για τους εκπαιδευτικούς, που ενισχύουν τις δυνατότητες στη βαθμολογία ή την αξιολόγηση και συνδράμουν με την αυτοματοποίηση. Πολλές εφαρμογές στο virtual teaching assistance απαντάνε σε ερωτήσεις μαθητών, γίνεται προσωπική μάθηση στην τάξη και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με τους μαθητές χωριστά. 

Ιδιωτικότητα, προσωπικός χώρος, ασφάλεια. Τι κάνουμε;
Όλα αυτά είναι προκλήσεις, η αντιμετώπισή τους έχει να κάνει με το πώς έχει χτιστεί το μοντέλο. Εξαρτάται από το πώς αντιδράς, αν η υπηρεσία είναι δωρεάν, κατά πόσο είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τα data. Συνήθως όταν αλληλεπιδράς με ΑΙ θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία για τη δική τους γνώση. 

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα για την εφαρμογή της ΑΙ στην καθημερινότητά μας;
Το content generator ChatGPT είναι προσβάσιμο προς όλους. Είναι επίσης καλός τρόπος για να αυτοματοποιήσεις ένα call center και πολλές εφαρμογές αφορούν στο summarisation, μπορείς να κάνεις την όλη εμπειρία πιο προσωπική – πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τι ήθελε ο πελάτης. Εργαζόμαστε με ασφαλιστικές εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι θα παρέχουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία, προσωποποιημένη. Ένα κομμάτι που βλέπουμε με τις επιχειρήσεις είναι και το document process με την αυτοματοποίηση. Όλες οι εταιρείες έχουν πολλά έγγραφα που χρειάζεται να τα κατηγοριοποιήσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρουν την πληροφορία που χρειάζονται πιο εύκολα. 

Πώς θα διασφαλίσουμε ότι η ΑΙ θα έχει θετική χρήση και δεν θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες;
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Η τεχνολογία είναι καινούργια και εξελίσσεται γρήγορα, δεν έχει ακόμα πλήρως εκδημοκρατιστεί. Αυτό που βλέπω είναι ότι, ναι, υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσει η τεχνολογία σε λάθος χέρια, αλλά οι υπηρεσίες της OpenAI έχουν ήδη ενσωματώσει δικλείδες ασφαλείας. Αν πας στο ChatGPT και του ζητήσεις να φτιάξεις μία βόμβα μολότοφ, θα σου απαντήσει ότι δεν μπορεί να παράσχει αυτές τις πληροφορίες. Άρα, ήδη υπάρχουν φίλτρα αναφορικά με τη βία, το μίσος, το σεξουαλικό περιεχόμενο και πολλά ακόμα.

Ως χρήστες πρέπει να έχουμε στον νου μας τι ζητάμε και τι πληροφορίες δίνουμε, ειδικά όταν η τεχνολογία είναι τόσο καινούργια και αλλάζει κάθε μήνα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε προσεκτικοί, ενημερωμένοι και να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Οι ευθύνες που έχουν οι εταιρείες, όπως η Microsoft, που φτιάχνουν αυτά τα μοντέλα δεν είναι μόνο να δημιουργήσουν αυτές τις εφαρμογές, αλλά και τα εργαλεία που ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη δική του ασφάλεια με υπεύθυνο τρόπο. Θεωρώ ότι ευθύνη έχει ο δημιουργός, αλλά και ο χρήστη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.