Τεχνολογια - Επιστημη

Η Google επενδύει στην Anthropic 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Ποια είναι η start up εταιρεία που θεωρείται το αντίπαλο δέος του ChatGPT

Ποια είναι η Anthropic, η αντίπαλος της ChatGPT
© Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Anthropic: Η Google θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη start up εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης - Γιατί θεωρείται η αντίπαλος του ChatGPT - Η επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Amazon.

Ο πόλεμος για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ΑΙ έχει φουντώσει για τα καλά. Η Google επενδύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη start up εταιρία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic και αντίπαλο της ChatGPT, για να μπορέσει να διατηρήσει την πρωτιά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης απέναντι σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon.

Σύμφωνα με τη Uctoday, ένας εκπρόσωπος της Google ανέφερε ότι επενδύθηκαν αρχικά 500 εκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, με τη συμφωνία να επενδυθούν επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους επόμενους μήνες. Η Google έχει ήδη επενδύσει στην Anthropic, αγοράζοντας ένα μερίδιο 10% τον Απρίλιο.

Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να εξαφaανίσει την ανθρωπότητα

Με αυτή την κίνηση η Google βάζει ένα τεράστιο στοίχημα επενδύοντας σε μια εταιρία η οποία έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι η ΑΙ θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα. Η Anthropic είναι σήμερα μία από τους μεγαλύτερους αντίπαλους της OpenAI, της εταιρίας που έχει αναπτύξει το δημοφιλές ChatGPT.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να εξαφανίσει την ανθρωπότητα», προειδοποίησε ένα κορυφαίο στέλεχος της τεχνολογίας. Ο Dario Amodei, της Anthropic, είπε ότι η τεχνολογία ΑΙ θα καταστρέψει τον κόσμο είτε με το να ξεφύγει από τον έλεγχό μας είτε με το να εκμεταλλευτεί την ανθρωπότητα.

Μιλώντας στο podcast «Logan Bartlett Show», ο Amodei είπε: «Η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να είναι 10 έως 25 τοις εκατό». Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 75% έως 90% να αναπτυχθεί σωστά αυτή η τεχνολογία και όλα να πάνε καλά».

Η Google επενδύει στην Anthropic 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης
© Illustration by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ποια είναι η Anthropic, η αντίπαλος της ChatGPT

Η Anthropic είναι μια ΑΙ startup από πρώην στελέχη της OpenAI, τα αδέλφια Dario και Daniela Amodei. Είναι επίσης το αντίπαλο δέος της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT. Νωρίτερα φέτος η Microsoft επένδυσε 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτήν.

Η Anthropic είναι η εταιρία πίσω από το Claude 2, ένα ανταγωνιστικό chatbot του ChatGPT. Το Claude 2 θεωρείται ανώτερο από το ChatGPT από τους υποστηρικτές της Anthropic και μπορεί να συνοψίσει περίπου 75.000 λέξεις, ενώ το ChatGPT μπορεί να αναλύσει περίπου 3.000. Το Claude 2 υπερέχει σε διάφορους τομείς, όπως ο διάλογος, η δημιουργία περιεχομένου και οι λεπτομερείς οδηγίες. Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν περιλήψεις σε μορφή σημείωσης, επιστολής ή ιστορίας, εισάγοντας τεράστια σύνολα δεδομένων στο Claude 2.

Η Amazon επένδυσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic τον Σεπτέμβριο. Η συνεργασία των δύο εταιριών είχε στόχο να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και των δύο επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ασφαλέστερης τεχνητής νοημοσύνης.

Here's Why Amazon Invested Up To $4 Billion Into AI Company Anthropic

Google, Microsoft και Amazon - Οι τρεις εταιρίες κυνηγούν την πρώτη θέση στο κλάδο της ΑΙ

Η Google, η Microsoft και η Amazon ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης, τον οποίο πολλοί έχουν ονομάσει δεύτερη τεχνολογική επανάσταση. Και φαίνεται ότι η Anthropic είναι το κλειδί της πρωτιάς για αυτές τις εταιρίες.

Ωστόσο, η Anthropic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο μπορεί να μην είναι αυτό που φαίνεται. Ο Dario Amodei έχει τελέσει στο παρελθόν αντιπρόεδρος της OpenAI πριν φτιάξει την δική ανταγωνίστρια εταιρία για να αντιμετωπίσει το ChatGPT. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, η νέα του εταιρεία έχει φθάσει στο σημείο αν αξίζει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά της Anthropic. Στις 18 Οκτωβρίου δέχθηκε μήνυση από τη δισκογραφική εταιρία Universal Music Group. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Anthropic χρησιμοποίησε στίχους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς συμφωνία αδειοδότησης για να εκπαιδεύσει εργαλεία AI.

Ο Jason Peterson, διευθύνων σύμβουλος της GoDigital Media Group, μιας εταιρείας πολυμέσων και τεχνολογίας που επικεντρώνεται στη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, είπε στο Axios: «Αυτή η χρήση στίχων για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση παραβίασης δικαιωμάτων και τα δικαστήρια θα βάλουν ένα τέλος σε αυτό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ