Τεχνολογια - Επιστημη

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης

Σε εξέλιξη η πιο φιλόδοξη αποστολή της μετασοβιετικής περιόδου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης - Στα ίχνη παγωμένου νερού - Το σχέδιο εξόρυξης σεληνιακών πόρων.
Eικόνα από μια από τις κάμερες του STS-L, τραβηγμένη στις 15 Αυγούστου 2023 από απόσταση περίπου 380.000 χιλιομέτρων από τη Γη © IKI RAS

Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης - Στα ίχνη παγωμένου νερού - Το σχέδιο εξόρυξης σεληνιακών πόρων.

Ρωσικό διαστημόπλοιο εισήλθε σήμερα στην τροχιά της Σελήνης, ένα σημαντικό βήμα στις φιλοδοξίες της χώρας να είναι η πρώτη που θα προσεληνωθεί στον νότιο πόλο στην αναζήτηση παγωμένου νερού.

Το Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης στις 11:57 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Το Luna-25 θα κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, για περίπου πέντε ημέρες, στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να ξεκινήσει μια απαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου.

Το ινδικό Chandrayaan-3 εισήλθε σε σεληνιακή τροχιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από μια προγραμματισμένη προσελήνωση στον νότιο πόλο αργότερα αυτό τον μήνα.

Το Luna-25, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για έναν χρόνο στον νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Το πρώτο ρωσικό διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά το 1976

Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη θα έχει συνέπειες για τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του RussianSpaceWeb.com, που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Ζακ στο πρακτορείο Reuters. «Είναι μια πρώτη για τη μετασοβιετική περίοδο».

«Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το Luna-25 δεν είναι απλώς μια αποστολή - είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.