Ελλαδα

Δεκαπενταύγουστος και «Eris» διπλασίασαν τις νοσηλείες

Η χαλάρωση των διακοπών αύξησε τα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την Αθήνα - Βουλή των Ελλήνων
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Κορωνοϊός: Διπλάσιες οι νοσηλείες λόγω Δεκαπενταύγουστου και «Eris» - Η χαλάρωση των διακοπών αύξησε τα κρούσματα

Αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού θα φέρουν Δεκαπενταύγουστος και η χαλάρωση των διακοπών. Ειδικότερα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα συνεχιστεί η έξαρση των μολύνσεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες λόγω της υποπαραλλαγής «Eris», η οποία έχει προκαλέσει νέο επιδημικό κύμα.

Όπως και στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτή την υποπαραλλαγή, η προσοχή επικεντρώνεται σε ηλικιωμένους και ευάλωτους. Μάλιστα, το προσεχές φθινόπωρο είναι πολύ πιθανόν να κληθούν σε αναμνηστική δόση εμβολιασμού, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, η «Eris» παρουσιάζει ανοδική τάση στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει. «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 50 χώρες που έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή και από τη διεξοδική ανάλυση που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε πως ευθύνεται για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Να σημειωθεί πως η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ σημείωνε ότι η «Eris» (EG.5.1) αντιπροσωπεύει το 11% των κρουσμάτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cusvpva6juj5)

Αυτά είναι τα συμπτώματα της παραλλαγής «Eris»

Για τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, «Eris», μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, λέγοντας πως η αιτία της αύξησης αυτής οφείλεται κυρίως στον τουρισμό.

«Οφείλεται στους τουρίστες διότι στο εξωτερικό η παραλλαγή Eris βρίσκεται σε έξαρση. Σε εμάς (σ.σ. Ελλάδα) καλύπτει το 11% και ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

Στη συνέχεια, η κυρία Παγώνη υποστήριξε πως στα νοσοκομεία υπάρχει μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ. Επισήμανε, δε, πως «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».

Ως προς τα μέτρα που ίσως παρθούν από τον Σεπτέμβρη σε περίπτωση που η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, η Ματίνα Παγώνη είπε πως «από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, τότε θα συζητηθούν πολλά».

Ακόμη, μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολιασμού: «Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη, οπωσδήποτε έτσι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων (σ.σ από τα προηγούμενα εμβόλια) που έχουμε στον οργανισμό για αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική γιατί ο κόσμος είναι κατά 75% εμβολιασμένος, δηλαδή με λίγα λόγια τα εμβόλια βοήθησαν πάρα πολύ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ