Τεχνολογια - Επιστημη

Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος σε άτομα κάτω των 50 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιστημονική μελέτη: Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου - Μεγάλη έρευνα με συμμετοχή 31.126 ατόμων.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αϋπνία μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη © Daniel Martinez/Unsplash+

Επιστημονική μελέτη: Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου - Μεγάλη έρευνα με συμμετοχή 31.126 ατόμων σε διάστημα 9 ετών.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αϋπνία, δυσκολία στον ύπνο ή ξυπνούν πολύ νωρίς μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στη μελέτη συμμετείχαν 31.126 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, πόσο συχνά ξυπνούσαν πολύ νωρίς και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν και πόσο συχνά ένιωθαν ξεκούραστοι το πρωί.

Οι βαθμολογίες που δόθηκαν στις απαντήσεις κυμαίνονταν από μηδέν έως οκτώ, με τους υψηλότερους βαθμούς να αντιστοιχούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος σημειώθηκαν 2.101 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν πολύ υψηλότερος σε άτομα κάτω των 50 ετών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ένα έως τέσσερα συμπτώματα είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 16% σε σχέση με τα άτομα χωρίς συμπτώματα. Τα άτομα με πέντε έως οκτώ συμπτώματα αϋπνίας είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος σε άτομα κάτω των 50 ετών, με όσους είχαν πέντε έως οκτώ συμπτώματα να έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τα άτομα χωρίς συμπτώματα. Η συσχέτιση αυξήθηκε, επίσης, περαιτέρω για άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ