Τεχνολογια - Επιστημη

Μητρική αγάπη χωρίς όρια: Η φάλαινα όρκα κάνει «ισόβια θυσία» για τους γιους της

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τους οικογενειακούς δεσμούς των εκπληκτικών θηλαστικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μητέρα όρκα θυσιάζεται για τα αρσενικά μικρά της, σύμφωνα με έρευνα για τις φάλαινες δολοφόνους που ζουν στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Μια νέα έρευνα για τη συμπεριφορά της μητέρας όρκα ρίχνει φως στην κατανόηση της οικογενειακής ζωής των φαλαινών δολοφόνων © Unsplash

Η μητέρα όρκα θυσιάζεται για τα αρσενικά μικρά της, σύμφωνα με έρευνα για τις φάλαινες δολοφόνους που ζουν στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Μια μελέτη για τις φάλαινες όρκα στον Βόρειο Ειρηνικό αποκάλυψε ότι οι μητέρες κάνουν μια «ισόβια θυσία» για τα αρσενικά παιδιά τους, καθώς η ανατροφή μια αρσενικής όρκα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας θηλυκής φάλαινας δολοφόνου να αναπαραχθεί στο μέλλον.

Η ενέργεια που χρειάζονται για να ταΐσουν τα αρσενικά μικρά τους φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μητέρων τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται λιγότερο ικανές να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν άλλα μικρά.

«Οι μητέρες θυσιάζουν τη δική τους τροφή και τη δική τους ενέργεια», δήλωσε ο καθηγητής Ντάρεν Κροφτ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Οι όρκες παραμένουν στενά δεμένες με τις οικογένειές τους σε όλη τους τη ζωή. Αλλά ενώ οι νεαρές θηλυκές φάλαινες γίνονται ανεξάρτητες στην ενήλικη ζωή, τα αρσενικά εξαρτώνται από τις μητέρες τους – απαιτώντας ακόμη και ένα μερίδιο από την τροφή που πιάνουν οι μητέρες τους.

Ο καθηγητής Κροφτ το περιέγραψε ως «μια νέα εικόνα για την περίπλοκη κοινωνική ζωή και την οικογενειακή ζωή αυτών των καταπληκτικών θηλαστικών».

Η μητέρα όρκα θυσιάζεται για τα αρσενικά μικρά της, σύμφωνα με έρευνα για τις φάλαινες δολοφόνους που ζουν στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Τα αρσενικά παιδιά της φάλαινας όρκα εξαρτώνται από τις μητέρες τους για τροφή και επιβίωση © Unsplash

Κοινωνική συμπεριφορά και οικογενειακοί δεσμοί επηρεάζουν την επιβίωση της φάλαινας όρκα

Η μελέτη, προϊόν πολλών δεκαετιών έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης αποστολής για την κατανόηση της οικογενειακής ζωής των φαλαινών δολοφόνων.

Την ευθύνη διεξαγωγής της μελέτης είχε το Κέντρο Έρευνας για τις Φάλαινες (CWR), το οποίο παρακολουθεί τη ζωή ενός πληθυσμού φαλαινών δολοφόνων, γνωστών ως Κάτοικοι του Νότου, για περισσότερα από 40 χρόνια.

Από το 1976, το CWR έχει δημιουργήσει μια πλήρη απογραφή του πληθυσμού των κατοίκων του Νότου, η οποία επέτρεψε στους βιολόγους να πραγματοποιήσουν μελέτες πολλών γενεών όπως αυτή – αποσυνδέοντας την κριτική κοινωνική συμπεριφορά και τους οικογενειακούς δεσμούς που επηρεάζουν άμεσα την επιβίωση των θηλαστικών.

Για αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις ζωές 40 θηλυκών φαλαινών όρκα από το1982 έως και το 2021, και ανακάλυψαν ότι για κάθε ζωντανό αρσενικό απόγονο, η ετήσια πιθανότητα μιας μητέρας να εκθρέψει άλλο μικρό έως ενός έτους μειώθηκε στο μισό.

«Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι οι αρσενικοί απόγονοι έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν η μητέρα τους είναι κοντά», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Βάις, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Κέντρο Έρευνας για τις Φάλαινες.

«Θέλαμε να μάθουμε εάν αυτή η βοήθεια έχει ένα τίμημα και η απάντηση είναι ναι. Οι μητέρες όρκες πληρώνουν υψηλό κόστος όσον αφορά τη μελλοντική τους αναπαραγωγή για να κρατήσουν τους γιους τους στη ζωή», πρόσθεσε ο Δρ. Βάις.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.