Τεχνολογια - Επιστημη

«Σκάψτε τη Σελήνη»: Η λύση ειδικών για την κλιματική κρίση

Η «σουρεαλιστική» πρόταση που καταθέτουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεγγάρι
Φεγγάρι © Unsplash/Pedro Lastra

Κλιματική κρίση: Οι ειδικοί προτείνουν την εξόρυξη σκόνης από τη Σελήνη - Πού βασίζεται η «σουρεαλιστική» λύση που καταθέτουν 

Οι υποστηρικτές της ιδέας του "moonshot" για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη έλαβαν μια νέα ερμηνεία από ερευνητές που πρότειναν να εκτοξεύσουν στο διάστημα σκόνη από το φεγγάρι, προκειμένου να εκτρέψουν τις ακτίνες του ήλιου μακριά από τη Γη.

Η φαινομενικά παράξενη ιδέα, που περιγράφεται σε μια νέα ερευνητική εργασία, θα περιλάμβανε τη δημιουργία μιας «ηλιακής ασπίδας» στο διάστημα με την εξόρυξη εκατομμυρίων τόνων σκόνης από το φεγγάρι και στη συνέχεια τη «εκτόξευσή» της σε ένα σημείο του διαστήματος σε απόσταση περίπου 1 εκατ. μιλίων από τη Γη, όπου οι αιωρούμενοι κόκκοι θα εμπόδιζαν εν μέρει το εισερχόμενο ηλιακό φως.

«Ένα πραγματικά συναρπαστικό μέρος της μελέτης μας ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι φυσικοί κόκκοι σεληνιακής σκόνης έχουν ακριβώς το σωστό μέγεθος και σύνθεση για την αποτελεσματική διασπορά του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη», δήλωσε ο Ben Bromley, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Plos Climate.

«Δεδομένου ότι χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για την εκτόξευση αυτών των κόκκων από την επιφάνεια του φεγγαριού, σε σύγκριση με μια εκτόξευση από τη Γη, η ιδέα της "σεληνιακής βολής" μας άρεσε πολύ».

Ο Bromley και άλλοι δύο ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του θαλάσσιου αλατιού, που θα μπορούσαν να εξασθενίσουν τον ήλιο κατά 2% αν εκτοξευτούν στο διάστημα. Η ομάδα κατέληξε τελικά στη σκόνη που βρίσκεται στο φεγγάρι, αν και εκατομμύρια τόνοι θα έπρεπε να εξορύσσονται, να κοσκινίζονται και να φορτώνονται σε μια βαλλιστική συσκευή, όπως ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, και να εκτοξεύονται στο διάστημα κάθε χρόνο προκειμένου να διατηρείται αυτή η ηλιακή ασπίδα.

«Η μεταφορά αυτού του εξοπλισμού εξόρυξης και εκτόξευσης στο φεγγάρι θα ήταν ένα τεράστιο έργο», παραδέχτηκε ο Bromley, και θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει την τοποθέτηση ενός νέου διαστημικού σταθμού σε μια περιοχή που ονομάζεται σημείο L1 Lagrange, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Γης και του ήλιου, προκειμένου να «ανακατευθύνει τα πακέτα σκόνης σε τροχιές που θα μπορούσαν να παρέχουν σκιά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, η σεληνιακή σκόνη θα πρέπει να εκτοξεύεται συνεχώς στο διάστημα προκειμένου να μειωθεί η παγκόσμια θέρμανση, αλλιώς κινδυνεύει με το λεγόμενο "σοκ τερματισμού", με το οποίο η προσωρινή ψύξη θα σταματήσει απότομα και ο κόσμος θα θερμανθεί γρήγορα. Ο Bromley επέμεινε ότι η ιδέα επιστημονικής φαντασίας της έρευνας δεν υποκαθιστά το πρωταρχικό καθήκον της μείωσης των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη εξ αρχής.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εδώ στη Γη», δήλωσε. «Η στρατηγική μας μπορεί να είναι απλώς ένα moonshot, αλλά θα πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες, σε περίπτωση που χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε τη δουλειά εδώ στη χώρα μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.