- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Σοκολάτα: Γιατί δεν μπορούμε να της αντισταθούμε - Τι λέει η επιστήμη
Το πανεπιστήμιο του Λιντς αποκωδικοποίησε τη γευστική διαδικασία
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![Σοκολάτα: Γιατί δεν μπορούμε να της αντισταθούμε - Τι λέει η επιστήμη Σοκολάτα: Επιστήμονες βρήκαν γιατί έχει τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε - Ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση.](/images/1074x600/jpg/files/2023-01-18/sokolata-epistimones.jpg)
Σοκολάτα: Επιστήμονες βρήκαν γιατί έχει τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε - Ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση.
Ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα προκαλεί τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε αποκαλύφθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν η λιχουδιά καταναλώνεται και επικεντρώνεται στην υφή και όχι στη γεύση.
Ο Δρ Siavash Soltanahmadi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας «επόμενης γενιάς» πιο υγιεινής σοκολάτας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά μέσα στη σοκολάτα είναι εκείνα που προκαλούν τη δημιουργία της «απαλής» και ευχάριστης εμπειρίας που προκαλεί.
Όταν μπαίνει η σοκολάτα στο στόμα, η επιφάνεια της λιχουδιάς απελευθερώνει μια λιπαρή μεμβράνη, την κάνει λεία.
Αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα στη σοκολάτα παίζει πιο περιορισμένο ρόλο και επομένως η ποσότητα θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να επηρεαστεί η αίσθηση της σοκολάτας.
Η καθηγήτρια Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, είπε ότι είναι «η θέση του λίπους στη σύσταση της σοκολάτας που έχει σημασία σε κάθε στάδιο της λίπανσης, κάτι που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς».
Ο Δρ Soltanahmadi είπε: «Η έρευνά μας ανοίγει την πιθανότητα οι κατασκευαστές να μπορούν να σχεδιάσουν έξυπνα τη μαύρη σοκολάτα για να μειώσουν τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνητή «τρισδιάστατη επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα», η οποία σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς για τη διεξαγωγή της μελέτης και οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή όταν τα καταναλώνουμε, όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι θερμοκρασίες συνεχώς ανεβαίνουν καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Βρέθηκαν σε μυστηριώδη βράχο - Χρονολογούνται δισεκατομμύρια χρόνια πίσω
Η σημερινή μέρα αφιερωμένη στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός
Η μάζα του είναι πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 ετών φωτός από τη Γη
Μια στρατηγική social media marketing πολλαπλών καναλιών είναι πλέον απαραίτητη
Ποιες οι επιπτώσεις στον πλανήτη και στις επικοινωνίες
Το CNBC παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η xAI θέλει να αποκτήσει την πιο δυνατή AI μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024
Η Ομάδα των Ελλήνων που στέλνει μικροσκοπικούς δορυφόρους στο διάστημα μας ξεναγεί στα γραφεία της και αφηγείται τις διαστημικές της περιπέτειες
Μικρότερη η διάρκεια ζωής των φαρμάκων στο διάστημα
Η ανάρτησή του στο Twitter
Τι έδειξε επιστημονική έρευνα
Τα νέα σχόλια θα είναι προσωρινά και ημι-ιδιωτικά
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί
Ο Βρετανός γιατρός και Παραολυμπιονίκης εκπαιδεύτηκε με επιτυχία από την ESA
Ανοιχτές οι αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου
Τι έγραψε στην πλατφόρμα για την απόφασή του αυτή
Όταν συναντήθηκαν το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Apollo 18 και το σοβιετικό Soyuz 19
Πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί σε μελλοντικές αποστολές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.