Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Johnny Depp στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων για το 2022 σύμφωνα με την Google

Τι έδειξε η ετήσια έκθεση για τα δημοφιλέστερα θέματα της φετινής χρονιάς;

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Johnny Depp
© Rich Fury/Getty Images

Google - 2022 Year in Search - Themes and Insights: Ποια ήταν τα δημοφιλέστερα θέματα του 2022 στη μηχανή αναζήτησης

Η Google κυκλοφόρησε την Τετάρτη την ετήσια έκθεσή της «2022 Year in Search - Themes and Insights», με δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τα δημοφιλέστερα θέματα της φετινής χρονιάς και τις αναζητήσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούνιο όλοι διαβάσαμε ότι ο Johnny Depp κέρδισε τη δικαστική διαμάχη εναντίον της πρώην συζύγου του, Amber Heard. Η δίκη Depp-Heard κατέλαβε εξέχουσα θέση στο ιστορικό αναζήτησης των χρηστών. Για την ιστορία, ο Johnny Depp μήνυσε τη Heard για συκοφαντική δυσφήμιση το 2019, αφού η ίδια περιέγραψε τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση» σε ένα άρθρο της το 2018 στην εφημερίδα The Washington Post.

Η λίστα του 2022 της Google έδειξε επίσης ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το ενσταντανέ με τον Will Smith να χαστουκίζει τον Chris Rock στην τελετή απονομής των Όσκαρ, όταν ο κωμικός αστειεύτηκε για τη σύζυγο του ηθοποιού, Jada Pinkett Smith. Το περιστατικό έφτασε στο νούμερο οκτώ στην κατηγορία των top trending ειδήσεων. Ο Smith και ο Rock ήταν δεύτερος και έβδομος αντίστοιχα στην κατηγορία των trending ανθρώπων – ενώ και η Jada Pinkett Smith εμφανίστηκε στην κατηγορία των trending ηθοποιών.

Οι χρήστες στις ΗΠΑ εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναζητώντας πιο συγκεκριμένα τρόπους για να βοηθήσουν τους πολίτες της Ουκρανίας. Τρεις από τις κορυφαίες τάσεις αναζήτησης στην κατηγορία «Πώς να βοηθήσω» περιλάμβαναν: «Πώς να βοηθήσω την Ουκρανία», «Πώς να βοηθήσω τους Ουκρανούς πρόσφυγες» και «Πώς να βοηθήσω τον στρατό της Ουκρανίας». Η Ουκρανία ήταν επίσης έκτη στη γενική κατηγορία αναζήτησης και τρίτη στην κορυφαία κατηγορία «Ειδήσεις».

Πολλοί ήταν περίεργοι για τις εξειδικευμένες niche τάσεις. Σύμφωνα με την Google, ο κόσμος αναζήτησε τη λέξη «goblin mode» (την οποία τo Oxford Dictionary τη Δευτέρα ανακοίνωσε ως λέξη της χρονιάς). Οι χρήστες  αναρωτήθηκαν επίσης «τι είναι το web3» (συντομογραφία του Web 3.0). Το CNBC το περιέγραψε ως μια «υποθετική, μελλοντική έκδοση του δικτύου που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain».

Ο Andrew Tate, ο αυτοαποκαλούμενος «success coach» και πρώην kick boxer που έχει επικριθεί από πολλούς στο διαδίκτυο για μισογυνισμό, βρέθηκε στην κορυφή για το 2022 στην αναζήτηση «who is…». Τα δεδομένα trends της Google έδειξαν ότι το ενδιαφέρον για τον Tate αυξήθηκε τον Μάιο και εκτινάχθηκε τον Αύγουστο – περίπου τη στιγμή που αποκλείστηκε από Instagram, Facebook, TikTok και YouTube για παραβίαση των κανονισμών της κάθε πλατφόρμας. Ήταν, επίσης, το όγδοο κορυφαίο trending άτομο στο Google.

Ένα από τα μεγαλύτερα φετινά διαδικτυακά debate ήταν το ερώτημα: «Υπάρχουν περισσότερες πόρτες ή ρόδες στον κόσμο;» Ένας μάνατζερ του πρωταθλήματος ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας έθεσε για πρώτη φορά το ερώτημα τον Μάρτιο, ρωτώντας τους χρήστες στο Twitter: «Πιστεύετε ότι υπάρχουν περισσότερες πόρτες ή ρόδες στον κόσμο;» Το tweet του έγινε viral και η συζήτηση έφτασε στο TikTok, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν hashtag #DoorsVsWheels και #wheelsvsdoors ανάλογα με το ποια πλευρά υιοθετούσαν.

Στον τομέα των παιχνιδιών, το διαδικτυακό παζλ Wordle ήταν το κορυφαίο παιχνίδι σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Wordle, το οποίο αγόρασαν οι New York Times τον Ιανουάριο, είναι ένα φαινομενικά απλό παζλ που δίνει στους χρήστες έξι προσπάθειες να μαντέψουν μια λέξη πέντε γραμμάτων, διαφορετική κάθε μέρα. Δεν προσφέρεται κανένα hint στην αρχή, αλλά με κάθε μαντεψιά, τα πλακίδια γίνονται πράσινα αν τα γράμματα βρίσκονται στη σωστή θέση, κίτρινα αν βρίσκονται κάπου στη λέξη και πρέπει να μετακινηθούν, ενώ παραμένουν αμετάβλητα εάν το γράμμα δεν υπάρχει καθόλου στη λέξη.

Το Wordle ήταν επίσης η κορυφαία trending γενική «αναζήτηση». Το παιχνίδι ήταν τόσο δημοφιλές που ενέπνευσε μια σειρά ανεπίσημων spin-offs, ενώ τέσσερις παραλλαγές του μπήκαν επίσης στην κορυφαία κατηγορία παιχνιδιών.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχόλησε την ανθρωπότητα το 2022; Σύμφωνα με την Google, η ερώτηση που οι περισσότεροι ήθελαν να απαντηθεί φέτος ήταν: «Είναι πραγματικό το multiverse;».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ