Τεχνολογια - Επιστημη

Στον Σβάντε Πάαμπο το Νόμπελ Ιατρικής - Κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο του «Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ»

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μετέφρασαν το έργο του Σουηδού γενετιστή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ: Ιχνηλατώντας τα γονίδια μιας χαμένης μορφής ανθρώπου»: Το βιβλίο του Σβάντε Πάαμπο, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 2022.
O Σβάντε Πάαμπο φτάνει σε συνέντευξη Τύπου στη Λειψία μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ Ιατρικής © Jens Schlueter/Getty Images

«Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ: Ιχνηλατώντας τα γονίδια μιας χαμένης μορφής ανθρώπου»: Το βιβλίο του Σβάντε Πάαμπο, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 2022.

Με το Νόμπελ Ιατρικής τιμήθηκε για φέτος ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο. O Πάαμπο βραβεύτηκε «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τα γονιδιώματα εξαφανισμένων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχουν κυκλοφορήσει από το 2019 το βιβλίο του νομπελίστα πλέον Πάαμπο, «Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ: Ιχνηλατώντας τα γονίδια μιας χαμένης μορφής ανθρώπου», σε μετάφραση των Ασπασίας Δασκαλοπούλου και Μαριλένας Παπαϊωάννου.

Το βιβλίο αυτό του κορυφαίου γενετιστή που μόλις τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας 2022, είναι το χρονικό ενός προσωπικού στοιχήματος: να καταφέρει να αλληλουχήσει το γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ενός από τους εξελικτικά πλησιέστερους συγγενείς μας.

Ξεκινώντας με τη μελέτη του DNA σε αιγυπτιακές μούμιες, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Παίμπο περιγράφει όλη την αλυσίδα από ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, συνεργασίες, ίντριγκες, αποτυχίες και ερευνητικά επιτεύγματα που οδήγησαν στη δημοσίευση ολόκληρου του νεαντερτάλιου γονιδιώματος το 2010.

«Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ: Ιχνηλατώντας τα γονίδια μιας χαμένης μορφής ανθρώπου»: Το βιβλίο του Σβάντε Πάαμπο, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 2022.

Μέσα από την περιγραφή αυτή θέτει και δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως π.χ. τι μπορούμε να μάθουμε από τη μελέτη του γονιδιώματος αυτών των εξελικτικά στενών συγγενών μας, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος επιβίωσε ενώ οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν, ή αν ο Ηomo sapiens διασταυρώθηκε μαζί τους.

Ωστόσο, ο Πάαμπο δεν σταματά εκεί. Η αφήγησή του δεν είναι η μονοσήμαντη καταγραφή ενός επιστημονικού και ερευνητικού θριάμβου: ρίχνει επίσης άπλετο φως στο τι σημαίνει να κάνει κανείς έρευνα αιχμής στην εποχή μας, πώς αυτή οργανώνεται και πώς χρηματοδοτείται, ποια είναι η καθημερινότητα του επαγγελματία ερευνητή, αλλά πάνω απ’ όλα τι κόστος έχει γι’ αυτόν σε επίπεδο προσωπικής ζωής, σε φιλίες και σε διαπροσωπικές σχέσεις. Το βιβλίο περιγράφει έναν επιστημονικό αγώνα δρόμου, από κάθε άποψη συναρπαστικό.

Διαβάστε ενδεικτικές σελίδες του βιβλίου εδώ.

Ποιος είναι ο Σβάντε Πάαμπο

Ο Σβάντε Πάαμπο (1955) είναι Σουηδός γενετιστής, διευθυντής του Τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ιδρύματος Max Planck στη Γερμανία.

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από εσθονή μητέρα· πατέρας του είναι ο σουηδός νομπελίστας Sune Bergstrom (Νόμπελ Ιατρικής 1982). Σπούδασε και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής.

Για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.