Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Έλον Μασκ περνάει στην αντεπίθεση με αγωγή κατά του Twitter

Κατέθεσε αγωγή 164 σελίδων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Twitter και Έλον Μασκ - Ο δισεκατομμυριούχος ανταπέδωσε την αγωγή κατά του Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο Έλον Μασκ ανταπέδωσε την αγωγή του κατά του Twitter, κλιμακώνοντας τον νομικό του αγώνα κατά της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την προσπάθειά του να αποχωρήσει από την αγορά ύψους 44 δισ. δολαρίων.

Η αγωγή του Musk κατατέθηκε την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την απόφαση της καγκελαρίου Kathaleen McCormick του δικαστηρίου του Delaware να διατάξει πενθήμερη δίκη που θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου για να διαπιστωθεί αν ο Musk μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Το 164 σελίδων έγγραφο του επιχειρηματία δεν ήταν διαθέσιμο στο κοινό, ωστόσο σύμφωνα με τους δικαστικούς κανόνες μια επεξεργασμένη έκδοση θα μπορούσε σύντομα να δημοσιευθεί.

Επίσης, την Παρασκευή, ο Μασκ μηνύθηκε από έναν μέτοχο του Twitter, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τον δισεκατομμυριούχο να κλείσει τη συμφωνία, να διαπιστώσει ότι παραβίασε το καθήκον εμπιστοσύνης του προς τους μετόχους του Twitter και να επιδικάσει αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν.

Η αγωγή, η οποία επιδιώκει το καθεστώς της κατηγορίας, υποστηρίζει ότι ο Musk οφείλει καθήκον εμπιστοσύνης προς τους μετόχους του Twitter λόγω του 9,6% του μεριδίου του στην εταιρεία και επειδή η συμφωνία εξαγοράς του δίνει δικαίωμα βέτο σε πολλές αποφάσεις της εταιρείας. Η αγωγή κατατέθηκε από τον Λουίτζι Κρίσπο, ο οποίος κατέχει 5.500 μετοχές του Twitter, στο δικαστήριο της Καγκελαρίας.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δήλωσε στις 8 Ιουλίου ότι εγκαταλείπει την εξαγορά και κατηγόρησε το Twitter ότι παραβίασε τη συμφωνία, παρουσιάζοντας ψευδώς τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα του.

Το Twitter υπέβαλε μήνυση λίγες ημέρες αργότερα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς περί ψεύτικων λογαριασμών αντιπερισπασμό και λέγοντας ότι ο Μασκ δεσμευόταν από τη σύμβαση συγχώνευσης να κλείσει τη συμφωνία στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν την Παρασκευή στα 41,61 δολάρια, το υψηλότερο κλείσιμο από τότε που ο Μασκ εγκατέλειψε τη συμφωνία.

Η McCormick επισπεύδει την υπόθεση σε δίκη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ήθελε να περιορίσει την πιθανή ζημιά στο Twitter που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα της συμφωνίας.

Το Twitter κατηγόρησε τη δικαστική διαμάχη για την πτώση των εσόδων και την πρόκληση χάους στο εσωτερικό της εταιρείας.

Οι δύο πλευρές είχαν ουσιαστικά συμφωνήσει να διεξαχθεί η δίκη στις 17 Οκτωβρίου, αλλά διαφωνούσαν σχετικά με τα όρια της ανακάλυψης ή της πρόσβασης σε εσωτερικά έγγραφα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Musk κατηγόρησε το Twitter αυτή την εβδομάδα ότι καθυστερεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά του για ανακάλυψη, και το Twitter τον κατηγόρησε ότι αναζητά τεράστιες ποσότητες δεδομένων άσχετων με το κύριο ζήτημα της υπόθεσης: αν ο Musk είχε παραβιάσει τη σύμβαση της συμφωνίας.

Η επικεφαλής δικαστής στη διαταγή της την Παρασκευή φάνηκε να προβλέπει τις διαμάχες για την ανακάλυψη που θα ακολουθήσουν. "Αυτή η εντολή δεν επιλύει συγκεκριμένες διαφορές ανακάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ορθότητας οποιωνδήποτε αιτημάτων για μεγάλα σύνολα δεδομένων", δήλωσε η McCormick.

Ο Μusk βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με μια δίκη διάρκειας μιας εβδομάδας στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ, η οποία αρχίζει στις 24 Οκτωβρίου. Ένας μέτοχος της Tesla επιδιώκει να ακυρώσει ως εταιρική σπατάλη και αδικαιολόγητο πλουτισμό το πακέτο αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου που αποτελεί ρεκόρ ύψους 56 δισ. δολαρίων από την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.