Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Έλον Μασκ τίναξε στον αέρα τη συμφωνία με το Twitter

Tι θα κάνει η εταιρεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Elon Musk: Άκυρο το deal για το Twitter
Έλον Μάσκ © ΕPA Pool

Έλον Μασκ: Άκυρο το deal για το Twitter.

Υπαναχωρεί ο Έλον Μασκ από την προσφορά του, ύψους 44 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά του Twitter, επικαλούμενος πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας. Όπως λέει ο CEO της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κάνει πίσω γιατί το Twitter δεν του έδωσε αρκετές πληροφορίες για τον αριθμό των spam και ψεύτικών λογαριασμών στην πλατφόρμα.

Το Twitter δήλωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά για να επιβάλει τη συμφωνία.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter είναι αποφασισμένο να κλείσει τη συναλλαγή στην τιμή και στους όρους για τους οποίους έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Μασκ», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor.

Όπως φαίνεται, η ανακοίνωση του Μασκ για εξαγορά του Twitter τον Απρίλιο θα καταλήξει σε μία παρατεταμένη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι μια ομάδα επενδυτών του Twitter ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός, κατέθεσε την Τετάρτη 26 Μαΐου μήνυση εναντίον του Μασκ κατηγορώντας τον για χειραγώγηση μετοχών και όχι μόνο. Οι επενδυτές αναφέρουν ότι με την τακτική που ακολούθησε ο αμερικανικός μεγιστάνας ξεγέλασε τους μετόχους με αποτέλεσμα αυτός να αποκομίζει διαφόρων ειδών οφέλη από την μυστική απόκτηση των μετοχών ενώ εκείνοι αλλά και η πλατφόρμα συνολικά ζημιώνονταν.

Η αρχική συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει πρόβλεψη για χρέωση 1 δισ. δολαρίων (break-up fee) στην περίπτωση που το deal καταρρεύσει. 

Οι αναλυτές είχαν υποθέσει στα μέσα Μαΐου ότι οι ενέργειες του Μασκ θα μπορούσαν επίσης να είναι μέρος μιας στρατηγικής για τη μείωση της τιμής αγοράς. Ο δισεκατομμυριούχος είχε υποβάλει την προσφορά του όταν οι περισσότερες μετοχές τεχνολογίας στα παγκόσμια χρηματιστήρια ήταν ακόμα σημαντικά υψηλότερες από πρόσφατα. Στις αρχές Μαΐου, ήταν στο Twitter ήταν ακόμα κοντά στα 50 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει ζητήσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι spam και bot λογαριασμοί αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνόλου των χρηστών του Twitter. Όπως είπε σε επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο δικηγόρος του, το Twitter απέτυχε ή αρνήθηκε να δώσει τις πληροφορίες αυτές.  «Μερικές φορές το Twitter αγνόησε τα αιτήματα του κ. Μασκ, μερικές φορές τα απέρριψε για λόγους που φαίνονται αδικαιολόγητοι και μερικές φορές ισχυρίστηκε ότι συμμορφώθηκε ενώ έδωσε στον κ. μασκ ελλιπείς πληροφορίες ή πληροφορίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Μασκ πιστεύει ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποτελούν το 20% ή και παραπάνω των χρηστών του Twitter. Το Twitter έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει τα τελευταία χρόνια ότι κάτω από το 5% των χρηστών του είναι spam ή fake λογαριασμοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ