Τεχνολογια - Επιστημη

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Νέο τεστ αίματος προβλέπει την ασθένεια με 87% ακρίβεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72146-145254.jpg

Περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν σε έρευνα, η οποία εντόπισε ομάδα πρωτεϊνών στο αίμα που προβλέπει τα πρώτα στάδια της άνοιας με ακρίβεια 87%. Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στην ιατρική επιθεώρηση Αλτσχάιμερ & Άνοια και θα χρησιμοποιηθούν σε νέες δοκιμές για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της άνοιας. Οι ειδικοί, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή ότι η νέα αιματολογική εξέταση δεν είναι ακόμα έτοιμη για κλινική χρήση.

Ερευνητές από εννέα χώρες (περιλαμβανομένης και της νευρολόγου-ψυχιάτρου Μάγδας Τσολάκη, η οποία είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ), με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Λαβστόουν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.148 ανθρώπους, 452 υγιείς, 220 με ήπια γνωστική διαταραχή και 476 με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος αποκάλυψε δέκα πρωτεΐνες που αποτελούν δείκτες για το κατά πόσο ένας άνθρωπος με ήπια γνωστική διαταραχή, ο οποίος έχει αρχίσει να έχει προβλήματα μνήμης, θα εμφανίσει τελικά νόσο Αλτσχάιμερ τους προσεχείς 12 μήνες. Εκτιμάται ότι περίπου το 60% των ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή, τελικά θα εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ.

Μέχρι πρόσφατα οι έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από το 2002 έως το 2012 το 99,6% των δοκιμών για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου είχαν αποτύχει. Οι γιατροί αποδίδουν αυτήν την αποτυχία στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν τη θεραπεία με μεγάλη καθυστέρηση σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όταν πια οι εγκεφαλικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες, με συνέπεια τα φάρμακα να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα πρώτα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται περίπου μια δεκαετία μετά το αρχικό στάδιο.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ ότι η εν λόγω αιματολογική εξέταση μπορεί να είναι έτοιμη για ευρεία κλινική χρήση ίσως την προσεχή διετία με κόστος 120 έως 370 ευρώ. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια υπολογίζονται σήμερα σε 44 εκατομμύρια, παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 135 εκατομμύρια το 2050.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.