Τεχνολογια - Επιστημη

Κλώνοι Τσαν

Κυκλοφορούν εδώ και περίπου ένα χρόνο διάφοροι κινέζικοι κλώνοι i-Phone, HTC και άλλων smartphones σε τιμές που πολλές φορές δεν υπερβαίνουν καν τα 100 ευρώ.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 304
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
clones-2029896_960_720.jpg

Κυκλοφορούν εδώ και περίπου ένα χρόνο διάφοροι κινέζικοι κλώνοι i-Phone, HTC και άλλων smartphones σε τιμές που πολλές φορές δεν υπερβαίνουν καν τα 100 ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα και σε αυτή την τιμή αρκετές από αυτές τις συσκευές συνεχίζουν να είναι ακριβές.

Να δηλώσω εδώ πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους κλώνους. Όταν μια εταιρεία υπερχρεώνει ένα προϊόν χωρίς να δικαιολογεί το κόστος κατασκευής του, είναι καπιταλιστικά επιβεβλημένο να φτιαχτούν ακριβή αντίγραφα προκειμένου να δημιουργηθεί ισορροπία στην αγορά. Και τις κραυγές περί πνευματικής ιδιοκτησίας τις έχω γραμμένες. Στον κόσμο μας καμιά ιδέα δεν δημιουργείται σε πνευματικό κενό, οπότε και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα έπρεπε να είναι τόσο σύντομη ώστε απλά να δίνει ένα μικρό προβάδισμα σε αυτόν που την είχε πρώτος. Άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη γελοιότητα από τις τεράστιες δεξαμενές άχρηστων και γενικόλογων «ευρεσιτεχνιών» που κατέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες προκειμένου να απειλούν τους ανταγωνιστές τους με μηνύσεις. Να εκβιάζουν τις μικρότερες εταιρείες να πληρώνουν δικαιώματα, έχουν δεν έχουν δίκιο, διότι δεν θα αντέξουν να πληρώσουν τους δικηγόρους.

Άρα, τελειώνοντας με αυτή τη Sir Francis Drake πειρατική μορφή του καπιταλισμού, βλέπω πάντα θετικά έναν πετυχημένο κλώνο. Μόνο που δυστυχώς τα κινέζικα smartphones δεν έχουν ούτε τόσο ποιοτική κατασκευή ούτε τόσο πετυχημένο λειτουργικό. Άλλωστε η βασική αγορά τους είναι οι όχι τόσο ευκατάστατοι Κινέζοι, φοιτητές, εργάτες, φαντάροι, που θέλουν ένα περίπου smartphone. Στην Ευρώπη ήρθαν περισσότερο για να «ξεγελάσουν» ή να συμπληρώσουν την αγορά από μετανάστες που θέλουν ένα κινητό με μεγάλη οθόνη.

Στην Κίνα αυτά τα τηλέφωνα τα ονομάζουν Shanzhai Ji, που σημαίνει το κινητό του ορεινού καταφυγίου, θέλοντας να τονίσουν περιπαικτικά τη λαθρεμπορική καταγωγή τους. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν τσιπάκια από την ίδια εταιρεία, την ταϊβανέζικη MediaTek, ένα ανερχόμενο αστέρι της ασιατικής αγοράς. Αλλά όπως είπα και πριν, διαθέτουν πολλά προβλήματα ακόμα για κάποιον που θέλει να εκμεταλλευτεί πραγματικά ένα smartphone. Μικρές μπαταρίες, κακής ποιότητας οθόνες, έλλειψη 3G, προβληματικό σήμα κ.λπ. είναι μερικά από τα μειονεκτήματα που μπορεί να συναντήσετε.

Πρακτικά, όσα δεν χρησιμοποιούν κάποιο δικό τους λειτουργικό που να μοιάζει (εμφανισιακά τουλάχιστον) με του iphone, ακολουθούν τη λογική των Windows Mobile 6 (WM6). Γι’ αυτό και οι κλώνοι των HTC (που χρησιμοποιούν WM6) είναι αρκετά πιο πετυχημένοι από αυτούς των i-phone. Κάποιοι μάλιστα υποπτεύονται πως ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιούν υλικά από το ίδιο εργοστάσιο.

Ιδανικά, περνώντας πολλές ώρες ψάχνοντας σε ανάλογα φόρουμ, θα μπορέσετε να βρείτε ένα μοντέλο που να μην έχει τόσα προβλήματα και που με αρκετό χακάρισμα στο λειτουργικό του θα μπορέσετε να το κάνετε να λάμψει. Αλλά αυτό είναι περισσότερο μια διαδικασία παιχνιδιού και προσωπικού στοιχήματος, παρά μια διαδικασία αγοράς κινητού. Είναι δηλαδή σαν να λες εγώ θα πάρω ένα σαραβαλιασμένο σκαραβαίο, θα τον βάλω στο γκαράζ μου και μετά από 6 μήνες θα έχω έναν υπέροχο και φτηνό ηλεκτροκίνητο σκαραβαίο με ηλιακές κυψέλες. Εντυπωσιακή ιδέα, αλλά όχι ακριβώς λειτουργική πρόταση αγοράς αυτοκινήτου.

waste@techiechan.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.