Τεχνολογια - Επιστημη

Ελντοράντο

Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε στο λυκόφως, στην περιοχή μεταξύ δυτικά του Πέκος

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 303
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7659f913478af80f30f427fce35b377e_xl.jpg

Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε στο λυκόφως, στην περιοχή μεταξύ δυτικά του Πέκος και νότια του Πύργου του Κάφκα. Οι νόμοι είναι μια ηθική σχετικότητα και η «χρηστή» διοίκηση ένα κατεβατό από καταχρηστικούς νομικίστικους όρους που υπάρχουν για να σε αποτρέπουν να ασχοληθείς.

Υπάρχει μία γενική αρχή στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες. Αυτός που καλεί χρεώνεται, αυτός που λαμβάνει δεν χρεώνεται. Οι εξαιρέσεις αυτής της αρχής ήταν πάντα ένα χρυσωρυχείο για τις εταιρείες. Όπως το roaming, για παράδειγμα. Όμως υπάρχει και μια σχετικά καινούργια μόδα που σε χρεώνει για SMS που λαμβάνεις. Θεωρητικά κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο αφού γραφτείς σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία, όπου π.χ. θα σου στέλνει κάθε μέρα τον καιρό με 1 ευρώ το μήνυμα. Όπως καταλαβαίνετε, στο μικρό μας ελντοράντο, το τι θεωρείται εγγραφή σε μια τέτοια υπηρεσία είναι πολύ σχετικό. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται παρά να βάλεις τον αριθμό του τηλεφώνου σου σ’ ένα –φαινομενικά άσχετο– site και αυτομάτως γίνεσαι συνδρομητής. Τώρα τελευταία η μορφή αυτή έχει γίνει ακόμα πιο επιθετική και σου έρχεται ένα άσχετο SMS από έναν άγνωστό σου. Εάν απαντήσεις, γίνεσαι συνδρομητής.

Το κόλπο με αυτές τις υπηρεσίες είναι πως μέχρι να το καταλάβεις θα έχεις ήδη χάσει 5-10 ευρώ και πως αυτά τα χρήματα έρχονται στο λογαριασμό σου. Με λίγα λόγια η εταιρεία Μπαρμπούτσαλος ΑΕ, που κάνει την κομπίνα, αφήνει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να κάνει τον εισπράκτορα κι έτσι δεν εμφανίζεται στον καταναλωτή. Φυσικά ο πάροχος κινητής δεν κάνει τον εισπράκτορα με το αζημίωτο. Συνήθως ακολουθείται μια τακτική 50-50. 

Μόλις το θύμα καταλάβει το κόλπο, θα έχει να παλέψει με το τμήμα λογαριασμών του παρόχου κι όχι με την Μπαρμπούτσαλος ΑΕ. Και το τμήμα λογαριασμών θα σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας τον Κινέζο, διότι, κύριε, δεν σας πουλήσαμε εμείς την υπηρεσία. 

Φυσικά το επιχείρημα είναι αστείο. Οι εταιρείες κινητής χρησιμοποιούν την παλιά καλή τεχνική των καθολικών κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών στη Γαλλία (κατά των καθαρών). Στο ερώτημα του πώς ξεχωρίζεις τους «αιρετικούς» από τους καθολικούς, ο αββάς Arnaud-Amaury απάντησε “Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens” (Σκοτώστε τους όλους και ο θεός θα επιλέξει τους δικούς του). 

Έτσι, λοιπόν, επιτρέπουν αυτό το απαράδεκτο καθεστώς με τη δικαιολογία πως μία τέτοια υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νόμιμα. Και εάν γκρινιάξεις, θα σου δώσουν τα στοιχεία της εταιρείας για να συνεννοηθείς. Αλλά η χρέωση, χρέωση.

Σε περίπτωση που έχετε πέσει θύμα τέτοιων υπηρεσιών πάρτε αμέσως τηλέφωνο στον πάροχό σας, αρνηθείτε τη χρέωση και επικαλεστείτε την απάντηση που έδωσε η ευρωπαϊκή επιτροπή στην ανάλογη ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα, κ. Χουντή. Πως τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί τη χρέωση. Εάν φωνάξετε αρκετά, πιθανότατα θα βγάλετε άκρη. Το κακό είναι πως πρέπει να ιδρώσετε για τα αυτονόητα. Διότι και η κομισιόν πετά το μπαλάκι στις εθνικές αρχές για μια συνολική «διευθέτηση του ζητήματος».

Η πιο απλή, δίκαιη και αυτονόητη «διευθέτηση» είναι να δηλώνουν οι ίδιοι οι συνδρομητές εάν θέλουν να δέχονται τέτοιες υπηρεσίες τη στιγμή που κάνουν τη σύνδεση. Κι αυτές οι υπηρεσίες να είναι κλειδωμένες για όλους, εκτός από αυτούς που το ζητήσουν. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, διότι οι πάροχοι θα χάσουν έσοδα – καθώς ελάχιστοι θα ζητήσουν την ενεργοποίηση.

Και φυσικά η ΕΕΤΤ για μία ακόμα φορά κοιτάζει κάπου αλλού και «...συνεχίζει την έρευνά της στο θέμα αυτό, εξετάζοντας την εν προκειμένω ενδεχόμενη ευθύνη των φορέων εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών». 

Και φυσικά η κυβέρνηση έχει διάφορα «αθώα» όνειρα περί ασύρματης ευρυζωνικότητας στις ακατοίκητες ορεινές ραχούλες ως αντάλλαγμα για το ελντοράντο.

Κι εμείς απλά θα παλεύουμε με τα θηρία μέχρι να –και εάν– έρθει η «ρύθμιση». Διότι όπως όλοι ξέρουμε για τις περιοχές δυτικά του Πέκος, ο χρόνος είναι ο καλύτερος φίλος για κάθε μπίζνα που βρίσκεται στις «γκρίζες ζώνες». ●

* waste@techiechan.com 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ