Τεχνολογια - Επιστημη

Τηλεκπαίδευση: Πώς θα μείνεις συγκεντρωμένος στο μάθημα

Για να μην στέλνεις μηνύματα, όσο ο καθηγητής μιλάει

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεκπαίδευση
Συμβουλές για να μη χάσεις στιγμή τη συγκέντρωσή σου © Annie Spratt

Συμβουλές για να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο μάθημα τηλεκπαίδευσης

Τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με πολλές νέες συνθήκες. Μία από αυτές είναι η προσωρινή αντικατάσταση της διά ζώσης εκπαίδευσης με την τηλεκπαίδευση. Μαθητές και φοιτητές παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, μέσω πλατφορμών τηλεδιάσκεψης, ώστε να μην χαθούν εξάμηνα και να μην μείνει αδίδακτη ύλη. Κι ενώ αυτό το πρόβλημα λύθηκε, πολλοί έσπευσαν να αναφερθούν σε μία σειρά άλλων που φέρνει η τηλεκπαίδευση, όπως το κατά πόσο δάσκαλοι και καθηγητές είναι τεχνολογικά καταρτισμένοι, την πιθανότητα κάποιες πλατφόρμες να μην «σηκώνουν» τον απαραίτητο αριθμό συμμετεχόντων και την πιθανότητα κάποιοι εμπλεκόμενοι (είτε δάσκαλοι και καθηγητές, είτε μαθητές και φοιτητές) να μην διαθέτουν οικιακό internet ή τις απαραίτητες συσκευές.  

Αν έχεις καταφέρει να ξεπεράσεις αυτά τα προβλήματα, έστω και σε έναν βαθμό, και έχεις συμμετάσχει κανονικά στις μέχρι τώρα τηλεδιασκέψεις, έχεις πιθανότατα διαπιστώσει ακόμα ένα αρνητικό της τηλεκπαίδευσης. Είναι αρκετά πιο δύσκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο μάθημα και να παρακολουθήσεις το 100% όσων λέει ο διδάσκοντας. Φυσικά, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο τρόπος που παραδίδει το μάθημα, αλλά υπάρχουν πράγματα που είναι στο χέρι σου να κάνεις, ώστε να μη χάσεις τη συγκέντρωσή σου.  

Τι πρέπει να κάνεις για να συγκεντρωθείς στο μάθημα στην τηλεκπαίδευση;  

Κάνε ό,τι κάνεις συνήθως 
Αν ακολουθείς τη ρουτίνα που ακολουθείς και στα διά ζώσης μαθήματα, θα είναι αρκετά πιο εύκολο να βάλεις τον εαυτό σου στο σωστό κλίμα και να κρατήσεις την προσοχή σου στο μάθημα. Κρατάς σημειώσεις και έχεις μόνιμα καφέ δίπλα σου; Αυτό θα κάνεις και τώρα. Τραβάς φωτογραφίες όσα δείχνει ο καθηγητής; Μπορείς και πάλι να το κάνεις με screenshots. Έχεις μπροστά σου το βιβλίο και ψάχνεις σε αυτό όσα ακούς; Βαλ’ το και τώρα μπροστά σου.  

Κράτα σημειώσεις
Αν σε βοηθάει, κράτα σημειώσεις © Maxim Ilyahov

Φτιάξε το «θρανίο» σου 
Δεν χρειάζεται να έχεις γραφείο σπίτι σου. Μπορείς να καθίσεις στο τραπέζι του σαλονιού, της κουζίνας ή την τραπεζαρία, ακόμα και στο τραπεζάκι του μπαλκονιού σου. Σημασία έχει η στάση σου να είναι καθιστή και όχι ξαπλωμένη, καθώς έτσι οι πιθανότητες είναι παίρνεις την τηλεκπαίδευση πολύ χαλαρά και το δείχνεις με το σώμα σου και ο εγκέφαλος σου το υιοθετεί. Όπου επιλέξεις να στήσεις το «θρανίο» σου, φρόντισε να υπάρχει ό,τι είναι πιθανό να χρειαστείς, κυρίως από γραφική ύλη.  
 

Βρες το θρανίο σου
Δεν χρειάζεται να είναι κανονικό γραφείο © Annie Spratt
 

Απομάκρυνε τους περισπασμούς 
Κινητό, social media, τηλεόραση, ακόμα και ραδιόφωνο είναι από τα βασικά πράγματα μέσα στο σπίτι που θα αποσπάσουν την προσοχή σου. Πιθανότατα μία ειδοποίηση από το
messenger αρκεί, ώστε οι περισσότεροι να σταματήσουν να δίνουν σημασία στον καθηγητή και να τρέξουν να απαντήσουν. Κράτα, λοιπόν, μόνο την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης
ανοιχτή στον υπολογιστή, κλείσε το κινητό σου ή άσ’ το σε άλλον χώρο του σπιτιού και μην έχεις ανοιχτή καμία συσκευή που ξέρεις ότι θα τραβήξει την προσοχή σου. Στην περίπτωση που ο περισπασμός είναι οι άνθρωποι που ζείτε μαζί στο ίδιο σπίτι, θα πρέπει να ελπίζεις στη διακριτικότητά τους. Πες τους ποιες ώρες έχεις μάθημα, ώστε όχι μόνο να μην σου μιλήσουν, αλλά και ώστε να φροντίσουν να τηρηθεί μία γενικότερη ησυχία στο σπίτι.  

Προγραμμάτισε τον ύπνο σου 
Ειδικά αν η τηλεκπαίδευση γίνεται το πρωί. Μην κάνεις το λάθος να ξυπνήσεις ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει το μάθημα, καθώς θα αισθάνεσαι ακόμα κοιμισμένος και δεν θα είσαι σε θέση να συγκεντρωθείς απόλυτα τουλάχιστον στο πρώτο μέρος. Αυτό δεν σημαίνει να μειώσεις τις ώρες ύπνου σου, αλλά να φροντίσεις να ξεκουράζεσαι όσο πρέπει και μη ξενυχτώντας το βράδυ πριν το μάθημα. 

Πρόσεξε το πρόγραμμα ύπνου σου
Μην ξυπνήσεις λίγα πριν το μάθημα © Kinga Cichewicz

Να συμμετάσχεις στο μάθημα 
Αν ο διδάσκοντας επιτρέπει στους μαθητές ή φοιτητές να ανοίγουν το μικρόφωνό τους και να παίρνουν τον λόγο στη διάρκεια του μαθήματος, τότε εκμεταλλεύσου το. Θα σου δώσει μία μεγαλύτερη αίσθηση της εκπαιδευτικής τάξης και θα μεγαλώσει την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου, καθώς θα θες να ακούσεις όσα λέγονται για να εκφράσεις την άποψή σου πάνω σε αυτά. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να διστάσεις να πεις τη γνώμη σου όσον αφορά και την ίδια τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, ώστε να βοηθήσεις τον καθηγητή ή δάσκαλο να την βελτιώσουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.