Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς να καθαρίσεις το lap top σου

Πρακτικές και εύκολες συμβουλές

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρεις κοπέλες ακουμπούν με τα χέρια και τα δάχτυλά τους την οθόνη ενός laptop
©Unsplash/ John Schnobrich

Κορωνοϊός: Συμβουλές για να καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα το laptop σου

Σου φαίνεται βαρετό, άσκοπο, δεν περνάει από το μυαλό σου, δεν έχεις χρόνο. Ειδικά αυτή την περίοδο όμως, τώρα που βλέπεις «κίνδυνο» σε όλα τα αντικείμενα που σε περιβάλλουν, συνειδητοποιείς πως και το lap top σου είναι ένα από αυτά τα αντικείμενα που πιάνεις πολύ συχνά, ίσως περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο...

Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, θα το κάνεις να αστράφτει:

Η πρώτη κίνηση είναι να σβήσεις το μηχάνημα και να βγάλεις τα καλώδια που το συνδέεουν ενδεχομένως με άλλες συσκευές, και με το ρεύμα. Δεν βλάπτει να απομακρύνεις και ο,τιδήποτε υγρό υπάρχει δίπλα του (το ποτήρι με τον καφέ σου, για παράδειγμα). Ξεκινάς από την οθόνη, συνεχίζεις στο πληκτρολόγιο, μετά στις διάφορες θύρες δεξιά κι αριστερά και τους αεραγωγούς και τέλος στην εξωτερική του επιφάνεια.

Η οθόνη

Ναι, την οθόνη δεν την αγγίζεις συνέχεια, όταν το κάνεις όμως αφήνεις δακτυλιές (συνεπάγεται λίπος από το δέρμα στα δάκτυλά σου, μικρόβια κ.α.) οι οποίες σε συνδυασμό με τη σκόνη (από την οποία δεν μπορείς να απαλλαγείς, το ξέρεις - ξεσκονίζεις κάτι τώρα και σε δυο ώρες τη βλέπεις ξανά) μειώνουν κατά πολύ τη φωτεινότητα και την ποιότητα χρωμάτων και εικόνων και κουράζουν τα μάτια χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Χρησιμοποιείς ένα μαλακό, καθαρό ύφασμα, βαμβακερό κατά προτίμηση ή με μικροίνες. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για οθόνη αφής, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις πετσέτα ή χαρτοπετσέτα που είναι πιο “σκληρές”. Καθάρισε όλη την επιφάνεια με οριζόντιες κινήσεις και προς μια κατεύθυνση. Θα διαπιστώσεις βέβαια πως ένα στεγνό πανί δεν θα καθαρίσει τις δακτυλικές μουτζούρες, οπότε μπορείς να βρέξεις ελαφρά το πανί σου με νερό ή να χρησιμοποιήσεις ένα από τα ειδικά προϊόντα του εμπορίου για τον καθαρισμό της οθόνης σου. Φρόντισε να μην είναι “μούσκεμα” το πανί, καθώς περιττό νερό (ή το υγρό που χρησιμοποιείς) μπορεί να στάξει σε εσοχές δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα. Με την ίδια λογική, δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζεις κάποιο προϊόν απευθείας στη συσκευή, αλλά να ψεκάζεις το πανί με το οπόιο έχεις σκοπό να την καθαρίσεις. Τέλος, μην χρησιμοποιήσεις καθαριστικά που περιέχουν ασετόν, αμμωνία, υπεροξείδιο υδρογόνου (οξυζενέ) ή παρόμοια χημικά (τέτοια, δηλαδή, που περιέχουν τα περισσότερα καθαριστικά γενικής χρήσης ή καθαρισμού τζαμιών που έχεις “εύκολα” στο σπίτι).

Το πληκτρολόγιο

Και αφήνοντας μια οθόνη-καθρέφτη, συνεχίζεις στο πληκτρολόγιο. Εδώ η δουλειά σίγουρα ακούγεται περισσότερο “μπελάς”, αλλά στην πράξη δεν είναι και τόσο. Στο πληκτρολόγιο έχεις να αντιμετωπίσεις δυο εστίες βρωμιάς, την επιφάνειά του και ενδιάμεσα από τα πλήκτρα, οριζοντίως και καθέτως.... Εξυπακούεται πως η συσκευή σου εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός πρίζας. Μια πρώτη καλή λύση είναι τα ειδικά σπρέϊ του εμπορίου με πεπιεσμένο αέριο, τα οποία θα απομακρύνουν οποιαδήποτε βρωμιά από την επιφάνεια και ανάμεσα στα πλήκτρα (ψύχουλα, στάχτες....ό,τι κάνεις παράλληλα με τη δουλειά σου, αφήνει πάντα το ίχνος του στο πληκτρολόγιο). Κυκλοφορούν πολλά τέτοια προϊόντα στο εμπόριο. Κρατάς τη φιάλη ίσια και “φυσάς” διαδοχικά μικρές ποσότητες αέρα, επιμένοντας στα κενά ανάμεσα στα πλήκτρα (φυσάς από την αντίθετη πλευρά από αυτή που βρίσκεται το πρόσωπό σου...). Μπορείς να κρατάς το lap top λίγο ανασηκωμένο προς τα δεξιά ή τα αριστερά, ώστε η βρωμιά να απομακρύνεται από την επιφάνεια αποτελεσματικότερα. Προσοχή όμως, δεν θερμαίνεις το προϊόν, δεν το κουνάς πριν τη χρήση, δεν τρυπάς τη φιάλη. Όταν χρησιμοποιείς τη φιάλη αρκετή ώρα, θα τη νοιώσεις να παγώνει στο χέρι σου. Είναι φυσιολογικό - δώσε ένα λεπτό για να επανέλθει σε θερμοκρασία και συνέχισε αν χρειαστεί. Αν δεν την κρατάς ίσια, θα παγώσει πιο γρήγορα...

Με ένα βαμβακερό καθαρό πανί σκούπισε το πληκτρολόγιο απομακρύνοντας όλα όσα έφερε στο φως ο αέρας και πιο μεθοδικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπατονέτες ενδιάμεσα από τα πλήκτρα. Αν υπάρχει στα πλήκτρα βρωμιά που επιμένει ή θέλεις να απολυμάνεις την επιφάνεια, μπορείς να βρέξεις και να στραγγίξεις τις μπατονέτες με λίγο οινόπνευμα. Μια οδοντόβουρτσα επίσης μπορεί να αποδειχθεί εργαλείο αφαίρεσης επίμονης βρωμιάς, οι κινήσεις σου όμως να είναι απαλές... δεν τρίβεις τα πλακάκια στο πάτωμα. Ολοκληρώνεις με ένα πανάκι με μικροίνες ελαφρώς βρεγμένο με λίγο οινόπνευμα.

Θύρες, αεραγωγοί και εξωτερικές επιφάνειες

Οι θύρες και οι αεραγωγοί είναι αυτά που “δεν βλέπει η πεθερά”. Όταν συσσωρεύεται σκόνη και βρωμιά σε αυτά τα σημεία, οι εσωτερικές, ζωτικής σημασίας, επαφές μπουκώνουν και δεν δουλεύουν σωστά. Ιδιαίτερα τα σημεία από τα οποία αερίζεται η συσκευή. Και εδώ, στις θύρες και τους αεραγωγούς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φιάλη αέρα, διατηρώντας τη μύτη σε ελαφριά κλίση και φυσώντας διαδοχικά μικρές ποσότητες αέρα στο εσωτερικό στα ανοίγματα. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθεί η σκόνη και ξένα σωματίδια που εγκαθίστανται εκεί. Με γρήγορες κινήσεις και μικρές διαδοχικές ριπές αέρα καθαρίζεις και τους αεραγωγούς. Μην χρησιμοποιήσεις ποτέ κάτι υγρό στους αεραγωγούς και τις θύρες.

Τέλος θα καθαρίσεις την εξωτερική επιφάνεια του lap top χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό ύφασμα με λίγο οινόπνευμα ή κάποιο μαντηλάκι με απολυμαντική δράση (εκτός και αν οι οδηγίες του κατασκευαστή δεν το επιτρέπουν).

Να θυμάσαι: Τόσο οι τσάντες όσο και οι θήκες δεν είναι μόνο για να προστατεύουν το πολύτιμο lap top σου από χτυπήματα ή γρατζουνιές. Μια καλή λύση για να το διατηρείς όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό καθαρό είναι να το φυλάς στην τσάντα του ή να το σκεπάζεις με τις προστατευτικές θήκες όταν τελειώνεις τη δουλειά σου. Επίσης, θα πρότεινα να πλένεις τα χέρια σου πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις, έτσι θα αποφύγεις την επανασυσσώρευση “αόρατης” βρωμιάς, τουλάχιστον για περισσότερο χρόνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.