Τεχνολογια - Επιστημη

Μαθηματικά και Τέχνη: Διεγείρουν τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο

Οι εκλεκτικές συγγένειες εξισώσεων και έργων τέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61324-122560.jpg

Η ομορφιά των εξισώσεων μπορεί να συγκριθεί με την ομορφιά ενός πίνακα ή ενός μουσικού κομματιού; Σύμφωνα με τελευταία μελέτη αυτό ακριβώς συμβαίνει: μια «καλαίσθητη» μαθηματική εξίσωση ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο όπως ένας πίνακας ή ένα μουσικό έργο.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν την μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου μαθηματικών και την αντίδρασή του στις «καλαίσθητες και μη» εξισώσεις. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι οι «καλαίσθητες» εξισώσεις επιδρούσαν στον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που επιδρά η «Τζοκόντα» ή «Η λίμνη των κύκνων» και δραστηριοποιούσαν το συνασθηματικό μέρος του εγκεφάλου.

Για την ιστορία, οι περισσότεροι από τους 60 μαθηματικούς που συμμετείχαν στη μελέτη, διάλεξαν ως πιο «καλαίσθητη» εξίσωση αυτή του Ελβετού Λέοναρντ Όϊλερ (θεωρείται και ο πατέρας του Σουντόκου).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.