Τεχνολογια - Επιστημη

Γιατί οι άνθρωποι στο internet γράφουν τόσες κακίες;

Τα ψυχολογικά στοιχεία που δημιουργούν ένα διαδικτυακό τρολ

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
twitter.jpg
© freestocks.org

Η έρευνα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας εντοπίζει τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των διαδικτυακών τρολ

Από τη δημιουργία των social media και μετά, όλο και πιο συχνά φαίνεται να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που αναρωτιόμαστε τι στο καλό πάει στραβά με τον κόσμο. Η αίτια είναι ότι καθημερινά πέφτουμε πάνω σε δημοσιεύσεις και σχόλια, που δεν φαίνεται να έχουν κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης πέρα από το να πληγώσουν και να προσβάλουν.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει κάποιον να σχολιάσει στη φωτογραφία μίας εντελώς άγνωστης γυναίκας μόνο και μόνο για να την αποκαλέσει χοντρή και να απαντήσει σε κάποιον επίσης άγνωστο αποκλειστικά για να τον ενημερώσει ότι τον θεωρεί χαζό; Ευτυχώς για την περιέργειά μας, την ίδια απορία φαίνεται ότι είχαν και οι ερευνητές της Σχολής Υγείας και Ψυχολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Η ομάδα της σχολής ξεκίνησε μία διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 415 άτομα ηλικίας κατά μέσο όρο 23 ετών. Σε αυτήν πραγματοποίησαν μία σειρά από ερωτήσεις, ώστε να συμπεράνουν τόσο πόσοι από τους συμμετέχοντες ανήκουν στην κατηγορία των διαδικτυακών τρολ, όσο και το ποια χαρακτηριστικά διακρίνονται σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζήτησαν την ύπαρξη και το μέγεθος στοιχείων που να συσχετίζονται με τη ψυχοπάθεια, τον σαδισμό, τη συναισθηματική ενσυναίσθηση και τη γνωστική ενσυναίσθηση. Το πρώτο συνάδει με ανθρώπους που επιθυμούν αδρεναλίνη και δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων, το δεύτερο με την επιθυμία πρόκλησης πόνου, το τρίτο με το να μπορεί κάποιος να μπει συναισθηματικά στην θέση του άλλου και το τελευταίο με το να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του άλλου.

Από αυτά, στα τρολ συναντήθηκαν κυρίως η ψυχοπάθεια και η γνωστική ενσυναίσθηση, ενώ σε μεγάλο βαθμό αυτά συνδυάζονταν και με τον σαδισμό. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ανθρώπους ικανούς να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων και τι μπορεί να τους πληγώσει και που εκμεταλλεύονται αυτή τους την ικανότητα για να προκαλούν πόνο, από τον οποίο οι ίδιοι θα λάβουν απόλαυση. Επιπλέον, δεν φαίνεται να έχουν κανέναν ενδοιασμό απέναντι σε αυτό, αφού έχουν πλήρη έλλειψη συναισθηματικής ενσυναίσθησης, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουν τον πόνο του άλλου, να χαίρονται με αυτόν, αλλά να μην μπορούν να φανταστούν πώς θα ήταν να τον ένιωθαν οι ίδιοι.

Στα τρολ συναντήθηκαν κυρίως η ψυχοπάθεια και η γνωστική ενσυναίσθηση, ενώ σε μεγάλο βαθμό αυτά συνδυάζονταν και με τον σαδισμό.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν έχουν αξία μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν προς όφελός μας τη στάση μας απέναντι στα διαδικτυακά τρολ. Όταν ξέρεις ότι κάποιος γράφει αυτά που γράφει, απλά και μόνο γιατί θα απολαύσει το να αισθανθείς άσχημα, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι εντέλει δεν έχει καμία αξία ούτε να στεναχωρηθείς, αλλά ούτε και να καβγαδίσεις μαζί του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.