Τεχνολογια - Επιστημη

Social Hackers: Ένα σχολείο που μαθαίνει δωρεάν την γλώσσα του προγραμματισμού σε πρόσφυγες

Η ομάδα του Coding School μίλησε στην ATHENS VOICE για το έργο και τις φιλοδοξίες της

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
116.jpg

Η Ακαδημία των Social Hackers αποτελείται από μία ομάδα τριών ανθρώπων που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την κρίση της κοινωνίας μας με έναν αρκετά πρωτοποριακό τρόπο και να επενδύσουν στη δύναμη που έχει στη διεθνή αγορά ο προγραμματισμός. Ο Δαμιανός Βαρβανός, ο Chris Owen και ο Μichael Thomas δημιούργησαν μία Ακαδημία εκπαίδευσης προγραμματιστών για ανέργους, πρόσφυγες και γενικότερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

072.jpg

Η δημιουργία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, Ακαδημία των Social Hackers έγινε καθώς οι συνιδρυτές της αναγνώριζαν την ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, για καλούς προγραμματιστές. Η Ακαδημία μπορεί να προσφέρει τον δρόμο της οικονομικής ανεξαρτησίας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και ήδη έχει αρχίσει να το επιτυγχάνει αυτό. Η ATHENS VOICE μίλησε με τα μέλη του ιδιαίτερου αυτού Σχολείου Προγραμματισμού και έμαθε για τις ιδέες, τους προβληματισμούς, τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων και φυσικά για τους μελλοντικούς τους στόχους.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός Σχολείου Προγραμματισμού;
Κύματα προσφύγων φθάνουν καθημερινά σε κεντρικά σημεία της Ελλάδας αλλά οι υποδομές της χώρας μας δεν μπορούν να στηρίξουν πλήρως την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας. Όλο και περισσότεροι ΜΚΟ αλλά και εταιρίες εστιάζουν τις λειτουργίες τους στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών, αλλά απουσιάζουν από την παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης τους στην έρευνα αγοράς. Και αυτό ακριβώς είναι το κενό που θέλουμε να καλύψουμε με την Social Hackers Academy, εκπληρώνοντας την αποστολή της: την παροχή εκπαίδευσης, την εύρεση εργασίας και κοινωνική ένταξη προσφύγων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Με άλλα λόγια, ο λόγος δημιουργίας της εταιρείας είναι η παροχή μιας βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης στην ζωή αυτών των ανθρώπων, με την εκπαίδευσή τους σε πράγματα που χρειάζεται η αγορά σήμερα, ώστε να μπορούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Έτσι, καλύπτουμε αυτό το κενό, εκπαιδεύοντας τους σε δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι εταιρίες σήμερα. Μέσω της τεχνολογίας και του προγραμματισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα έναν κόμβο όπου θα έρχονται μεγάλες εταιρίες να ανοίγουν παραρτήματα. Αυτό αποδεικνύεται από πολλές έρευνες ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2020 η παγκόσμια αγορά θα έχει ανάγκη 20 εκατομμύρια προγραμματιστές.

012.jpg

Τι μαθήματα γίνονται και τι ανταπόκριση έχετε από ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που συνεργάζεστε;
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν στο κτίριο Romantso στην Αθήνα και κυμαίνονται από 2 εβδομάδες έως 6,5 μήνες. Παρέχουμε στους φοιτητές φορητούς υπολογιστές για όλη τη διάρκεια του μαθήματος για να μελετήσουν και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές επαγγελματίες προγραμματιστές, προσπαθώντας να εξομοιώσουμε τι θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές μας στην «πραγματική ζωή». Το πρόγραμμα σπουδών της Social Hackers Academy περιλαμβάνει μαθήματα JavaScript, HTML, CSS, Node, Angular, Express και Databasing σε MySQL/MongoDB. Τα βασικά όμως εφόδια που αποκομίζουν οι σπουδαστές της, πέραν των τεχνικών δεξιοτήτων, είναι η λογική επίλυσης προβλημάτων (problem-solving), καθώς και η επαφή με επιτυχημένους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι τους προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτική υποστήριξη.

Συνεργαζόμαστε με σχεδον όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των προσφύγων και της παροχής υπηρεσιών σε αυτούς. Βλέπουμε πολλή θετική ανταπόκριση από αυτούς και πολλοί από τους αιτούντες, καταλήγουν εν τέλει μέρος της τάξης για τους επόμενους 7 μήνες. Πολλοί μαθητές μας δεν έχουν εμπειρία στον προγραμματισμό αλλά με θέληση και επιμονή καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών! Παρ’ όλα αυτά, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επωφελούμενων τους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν επαφή και εξοικείωση με τον υπολογιστή. Έτσι, ξεκινήσαμε ένα καινούργιο πρόγραμμα, που ονομάζεται Computer Literacy Class. Το μάθημα απευθύνεται σε ατομα με μηδενική έως ελάχιστη εμπειρία με τους υπολογιστές και σκοπό έχει να μειώσει σημαντικά τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Επιπλέον, τρέξαμε και ένα 70ωρο πρόγραμμα σπουδών, σε συνεργασία με την SAP & τον Δήμο Αθηναίων, όπου εκπαιδεύσαμε ανθρώπους στο πως να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του WordPress και να κατασκευάζουν ιστοσελίδες μέσω αυτής.

005.jpg

Ποια είναι τα μαθήματα που γίνονται και σε τι επίπεδο φτάνουν οι μαθητές;
Σχετικά με τα μαθήματα προγραμματισμού, γίνονται 3 φορές την εβδομάδα, ενώ έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών και trainings πάνω σε δεξιότητες (τα λεγόμενα soft skills), τις οποίες οι εταιρείες χρειάζονται σήμερα. Για αυτό έχουμε και την βοήθεια μεντόρων & επαγγελματιών που κάνουν τις εκπαιδεύσεις και καθοδηγούν τους μαθητές μας στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Τέτοια trainings αφορούν την δημιουργία βιογραφικού, πως να στηθώ σε μια συνέντευξη και καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Ένα ποσοστό περίπου 80% φτάνουν στο τέλος και ολοκληρώνουν όλο το πρόγραμμα σπουδών αλλά προσπαθούμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό στο 100% ξεκινώντας από την διαδικασία της αίτησης και εντάσσοντας στο μάθημα επωφελούμενους που πραγματικά ενδιαφέρονται και δεσμεύονται να φτάσουν μέχρι το τέλος. Αντιμετωπίζουμε έτσι αυτό το ποσοστό για να μπορέσουμε να φτάσουμε κάθε φορά πιο κοντά στο στόχο μας, στην ένταξη των ωφελούμενων μας στην αγορά εργασίας και εν τέλει στην κοινωνία.

075.jpg

Φαντάζομαι θα ήταν αρκετά δύσκολη η αρχή σε όλα τα επίπεδα. Πώς βρήκατε τους μαθητές σας, τους πόρους και τους καθηγητές;
Στην αρχή ήταν δύσκολο να μας εμπιστευτούν. Πηγαίναμε όπου υπήρχε πρόσφυγας, από την πλατεία Εξαρχείων, στις καταλήψεις, στις κατασκηνώσεις και προσπαθούσαμε να τους ενημερώσουμε για αυτό που κάνουμε. Τώρα επειδή έχουμε προχωρήσει έχουμε φτάσει στο σημείο να έρχονται μόνοι τους, ενώ το κομμάτι της εύρεσης εργασίας είναι το πιο εύκολο κομμάτι για αυτούς. Τους τελευταίους μήνες, μέσα από συνεχή ερεύνα, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε και να διατηρήσουμε συνεργασίες με πολλούς ΜΚΟ, που εχουν βασικούς ωφελούμενους τους πρόσφυγες, ώστε να «ανταλλάξουμε τις υπηρεσίες μας» και να τους ενημερώσουμε για την ευκαιρία που έχουν να εκπαιδευτούν δωρεάν σε εμάς!

Καλύπτουμε τα έξοδά μας, βασικά μέσω χορηγιών από ιδρύματα και εταιρίες αλλά και από ιδιώτες, ενώ τις ανάγκες μας σε τεχνικό εξοπλισμό, τον οποίο δίνουμε στους μαθητές μας καλύπτονται επίσης από ιδιώτες. Η χρηματοδότηση αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο σημείο στην λειτουργία κάθε ΜΚΟ, άρα και σε εμάς αλλά με την ενέργεια και το μεράκι που έχουμε για αυτο που κάνουμε, προσπαθούμε γι το καλύτερο δυνατό. Σχετικά με τους καθηγητές μας, έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να χτίσουμε μια κοινότητα γύρω από εμάς, με περίπου 30 καθηγητές, οι οποίοι μας βοηθούν κάθε τρόπο, όχι απαραίτητα να έρχονται στα μαθήματα.

108.jpg

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον της οργάνωσης;
Οι στόχοι μας για τους επόμενους 6 μήνες, είναι να τρέξουμε 3 καινούριες τάξεις και να εντάξουμε 30 ανθρώπους στην αγορά εργασίας. Στοχεύουμε στο να εντάξουμε περισσότερους ανέργους στα προγράμματα μας και να εκπαιδεύσουμε και Έλληνες αποφοίτους σε πρακτικές δεξιότητες στις δυνατότητες της τεχνολογίας. Παράλληλα, στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε καινούριες συμπράξεις με οργανισμούς και εταιρίες. Ο τρόπος που ο καθένας μπορεί να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας είναι να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και να μας στηρίξουν στην Crowdfunding καμπάνια μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.