Τεχνολογια - Επιστημη

Επιστήμονες ανακάλυψαν την «Υπέρ - Γη» (εικόνες, video)

Είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
planet.jpg
M. Kornmesser/ESO, Illustration

Ομάδα αστροφυσικών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την «Υπέρ-Γη» έναν τεράστιο, αχνά φωτισμένο, παγωμένο πλανήτη 3,2 φορές το μέγεθος της δικής μας Γης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στο περιοδικό Nature, ο νέος «πλανήτης» είναι μόλις έξι έτη φωτός μακριά και βρίσκεται στην τροχιά του Αστέρα του Μπάρναρντ, του κόκκινου αστεριου νάνου και τέταρτου πιο κοντινού στον Ήλιο.

«Μετά από μια πολύ προσεκτική ανάλυση, είμαστε 99% σίγουροι ότι ο πλανήτης βρίσκεται εκεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ομάδας Ignasi Ribas του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών της Καταλονίας και του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών, CSIC στην Ισπανία. 

«Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε αυτό το γρήγορο αστέρι για να αποκλείσουμε ενδεχόμενες, αλλά όχι απίθανες, φυσικές παραλλαγές της αστρικής φωτεινότητας που θα μπορούσε να τον μεταμφιέσει σε πλανήτη».

Η «Υπέρ - Γη», που περιστρέφεται γύρω από τον Αστέρα του Μπάρναρντ μέσα σε περίπου 233 ημέρες, είναι αφιλόξενη στους ανθρώπους.

 

 

«Αυτός ο παγωμένος, σκιερός κόσμος θα μπορούσε να έχει θερμοκρασία 170 βαθμών Κελσίου, καθιστώντας τον αφιλόξενο για τη ζωή όπως τον ξέρουμε» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, οι προηγούμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από τον Αστέρα του Μπάρναρντ έχουν αποτύχει, αλλά αυτή τη φορά, οι αστροφυσικοί συμπεριέλαβαν μετρήσεις από πολλά όργανα υψηλής ακρίβειας που τοποθετήθηκαν σε τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου,  ενώ ο φασματογράφος της ταχύτητας του HARPS ήταν βασικός παράγοντας στην επιδίωξη της υποτιθέμενης Υπερ- Γης.

«Συνδυάσαμε αρχειακά δεδομένα από άλλες ομάδες με νέες, αλληλεπικαλυπτόμενες μετρήσεις του Αστέρα του Μπάρναρντ από διαφορετικές εγκαταστάσεις. Ο συνδυασμός των οργάνων ήταν το κλειδί που μας επέτρεψε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα μας» επισημαίνουν.

planet1.jpg
IAU and Sky & Telescope/ESO

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ