Έλληνας επιστήμονας απέδειξε ότι η γλώσσα επηρεάζει την αντίληψη μας για το χρόνο
Η έρευνα των πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και της Στοκχόλμης
Οι άνθρωποι που μιλούν παραπάνω από μια γλώσσες γίνονται αντικείμενο θαυμασμού στον κοινωνικό τους κύκλο, όμως έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με ερωτήσεις όπως «δεν μπερδεύεσαι;» , «σκέφτεσαι πάντα στη γλώσσα που μιλάς εκείνη την στιγμή;». Μια έρευνα των πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και της Στοκχόλμης, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experiment Psychology» αποκαλύπτει ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά, ανάλογα με το γλωσσικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υπολογίζουν την διάρκεια των γεγονότων.
Ο καθηγητής Πάνος Αθανασόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Αντίληψης και Εκμάθησης στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου κατέχει και έδρα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και ο καθηγητής Εμάνουελ Μπάιλουντ εξήγησαν ότι όσοι μιλούν δύο γλώσσες συχνά εναλλάσσουν τις γλώσσες στη σκέψη τους συνειδητά, αλλά και ασυνείδητα. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι γλώσσες αναφέρονται με διαφορετικό τρόπο στο χρόνο.
Για παράδειγμα, στη σουηδική και στην αγγλική γλώσσα οι ομιλητές λένε «κάνω ένα μικρό διάλειμμα», ενώ οι ομιλητές της ισπανικής γλώσσας λένε «κάνω ένα σύντομο διάλειμμα». Οι ερευνητές ζήτησαν από ντόπιους Σουηδούς, οι οποίοι μιλούν και ισπανικά, να υπολογίσουν πόσος χρόνος έχει περάσει όσο βλέπουν να σχεδιάζεται μια γραμμή στην οθόνη ή ένα δοχείο να γεμίζει.
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «duracion» , δηλαδή την ισπανική λέξη για τη διάρκεια, ή την σουηδική «tid». Όταν λοιπόν τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν τις ισπανικές λέξεις οι συμμετέχοντες βάσιζαν τις εκτιμήσεις τους στον όγκο του υγρού που είχε γεμίσει το δοχείο. Όταν όμως χρησιμοποιούσαν τις σουηδικές, άλλαζαν συμπεριφορά και ξαφνικά αναφέρονταν στο χρόνο που κάνει να γεμίσει το δοχείο με βάση τις γραμμές που έχει καλύψει επάνω στο δοχείο, παρά στον όγκο του υγρού.
Ο καθηγητής Αθανασόπουλος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γλώσσα κρύβεται πίσω από τα καθημερινά μας συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε. Το γεγονός ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι, χωρίς κόπο και ασυνείδητα διαλέγουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τρόπους για να υπολογίσουν τον χρόνο, ταιριάζει με τα ευρήματα ερευνών που αποδεικνύουν την ευκολία με την οποία η γλώσσα επηρεάζει τις περισσότερες από τις βασικές μας αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των συναισθημάτων, του πως βλέπουμε τα πράγματα και τώρα αποδεικνύεται ότι επηρεάζει και την αίσθηση του χρόνου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο ευέλικτα σε σχέση με εκείνους που μιλούν μόνο μια γλώσσα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε αυτό λέγοντας: «Υπάρχουν αποδείξεις ότι το να εναλλάσσει κανείς τις γλώσσες στο μυαλό του σε καθημερινή βάση προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά στην ικανότητα του να μαθαίνει νέα πράγματα και να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ μακροπρόθεσμα έχει πολλά οφέλη για την πνευματική του υγεία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.