Τεχνολογια - Επιστημη

Οι κίνδυνοι στο Snapchat και τι πρέπει να προσέχουμε

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προειδοποιεί και δίνει συμβουλές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337469-701959.jpg

Σε ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους που υπάρχουν στην εφαρμογή Snapchat και προχωρά σε σχετικές συμβουλές.

Όπως διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα saferinternet4kids.gr: «To Snapchat είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών και βίντεο τα οποία όμως είναι ορατά το πολύ για 10 δευτερόλεπτα. Η εφήμερη μορφή επικοινωνίας που παρέχει είναι άλλωστε και η αιτία που η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων. Το Snapchat προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συνένωσης Snaps ενός 24ώρου για τη δημιουργία ενός «story» ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ιδιωτικής συνομιλίας με άλλον χρήστη [..] Ένα Snap που δεν έχει διαβαστεί, παραμένει διαθέσιμο για 30 ημέρες και στη συνέχεια διαγράφεται. Τα stories είναι ορατά από όλους όσους σας ακολουθούν για 24 ώρες και στη συνέχεια διαγράφονται».

Όπως τονίζει το Κέντρο, «η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών του Snapchat είναι ένα θέμα που έχει εγείρει πολλές συζητήσεις. Το 2014 η γνωστή υπηρεσία μηνυμάτων δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, μετά από «χτύπημα» χάκερ. Το αποτέλεσμα της επίθεσης, ήταν η διαρροή περισσότερων από 200.000 φωτογραφιών και βίντεο στο Διαδίκτυο, προσωπικό υλικό δηλαδή, που είχε σταλεί μεταξύ των χρηστών της εφαρμογής» και συνεχίζει, προσθέτοντας πως «πέρα από τα δεκάδες βίντεο στο youtube, τα οποία δίνουν σχετικές συμβουλές για το πως μπορεί ο καθένας να χακάρει έναν λογαριασμό Snapchat, ο οποιοσδήποτε μπορεί  να αποθηκεύσει οποιαδήποτε φωτογραφία με ένα απλό print screen»/

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, έχουν εμφανιστεί αναφορές σχετικά με τη χρήση «sexting» στο Snapchat (λήψη γυμνών ή προκλητικών φωτογραφιών κάποιου και αποστολή των φωτογραφιών σε άλλους).

Υπογραμμίζεται πως «οι νέοι άνθρωποι, που ως επί τω πλείστον χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εξαιτίας ακριβώς της εφήμερης φύσης των δημοσιεύσεων, απελευθερώνονται και ανταλλάσσουν φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου μεταξύ τους χωρίς να αντιλαμβάνονται τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν κατά τη χρήση του Snapchat».

Χαρακτηριστική είναι η σχετική παραίνεση του Κέντρου: «Όπως λοιπόν μάθαμε στα παιδιά μας πώς να περνάνε το δρόμο με ασφάλεια έτσι πρέπει να τους διδάξουμε πώς να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα με ασφάλεια Αν έχετε μια καλή σχέση με το παιδί σας θα μπορούν να σας μιλήσουν όταν έχουν κάποιο πρόβλημα. Μη φοβάστε, αφιερώστε λίγο χρόνο και ενημερωθείτε. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι δεν είναι η τεχνολογία το πρόβλημα, είναι ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε και η συμπεριφορά που επιδεικνύουμε».

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα παραμείνετε ασφαλείς χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Snapchat, μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ