Τεχνολογια - Επιστημη

"Jarvis": O Ζούκερμπεργκ μάς παρουσιάζει την τεχνητή νοημοσύνη - βοηθό του (video)

Δανειζόμενος το όνομα του βοηθού - μπάτλερ του Τόνυ Σταρκ στις ταινίες "Iron Man"

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334605-694645.jpg
EPA/ERNESTO ARIAS

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατάφερε να φτιάξει κάτι που είχε θέσει ως στόχο του για το 2016∙ μια τεχνητή νοημοσύνη (AI). Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, σε σχετική ανάρτησή του ο ιδρυτής του Facebook τόνιζε τότε: «Η προσωπική μου πρόκληση για το 2016 είναι να δημιουργήσω μια απλή AI που θα φροντίζει το σπίτι και θα με βοηθά με τη δουλειά μου. Μπορείτε να την φανταστείτε σαν τον μπάτλερ Jarvis στην ταινία “Iron Man”.

Δανειζόμενος για το δημιούργημά του το όνομα της τεχνητής νοημοσύνης - βοηθού του Τόνυ Σταρκ στις διάσημες ταινίες, ο Ζούκερμπεργκ παρουσίασε την τεχνητή νοημοσύνη που έφτιαξε στον ελεύθερό του χρόνο.

Ο “Jarvis” του mr. Facebook έχει τη δυνατότητα να αναλάβει διάφορες οικιακές εργασίες, όπως το παίξιμο μουσικής, το άναμμα των φώτων, την ταυτοποίηση επισκεπτών, το άνοιγμα της πόρτας κ.ά. Ο δημιουργός του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το επίτευγμα θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος» διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο σύστημα – που κατασκευάστηκε μέσα σε διάστημα 100 ωρών - είναι ειδικά προσαρμοσμένο μόνο στα δεδομένα του σπιτιού του.

Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι υπολογιστές γίνονται μεν πολύ ικανοί στο να αναγνωρίζουν «μοτίβα», αλλά είναι δύσκολο να τους διδάσκει κανείς νέα πράγματα. «Ακόμα και αν περνούσα άλλες 1.000 ώρες, και πάλι μάλλον δεν θα ήμουν σε θέση να φτιάξω ένα σύστημα που θα μπορούσε να μάθει εντελώς νέα πράγματα μόνο του».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε πως τέτοιες προκλήσεις, όπως αυτή, είναι που οδηγούν σε στιγμές μεγάλων ανακαλύψεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ